. Ma Emma napja van.
Képzeletben a Holdig tekernek
2020-06-28 20:02:58
Képzeletben a Holdig tekernek

Képzeletben a Holdig tekernek

„MOON BIKE” címmel 80 napig tartó kihívás célja, hogy együtt, közösen biciklivel jussanak el a Holdra mindazok,  bárhol a világon, akik vállalkoznak arra, hogy letekerjenek  összesen 384.400 kilométert.  


Májusban 40 napos Föld körüli "biciklitúrára" hívták a PTE Nemzetközi Tavasz program szervezői az ország kerékpározóit. A 40.075 kilométert a tervezettnél jóval hamarabb, huszonhat nap alatt tette meg az öt különböző országot képviselő, több mint 170 résztvevő. A projekt védnöke Bódis József, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár.


- Magunk sem gondoltuk volna, hogy ilyen sikere lesz a „Föld körüli bringázásnak” – mondja az ötletadó Király Dóra, a Pécsi Tudományegyetem Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóságának munkatársa. Kitért arra is, hogy a tapasztalatokat összegezve arra jutottak, hogy ennél többre is képesek lehetnek együtt a világ számos pontján a résztvevők.  Szólt arról is, az z egyik kommentelő azt írta az Interneten a Föld körüli kezdeményezés kapcsán, hogy miért nem mindjárt a Holdig tekernek a kerékpárokkal. Azóta sem tudják, hogy ez csak egy cinikus megjegyzés volt, vagy komoly gondolat, mindenesetre ők komolyan vették.


A „Moon Bike” kezdeményezéshez, vagyis a több mint 384.000 kilométer letekeréséhez szobabiciklivel, túra– vagy országúti kerékpárral teljesítő hobbi kerékpározóként és profi versenyzőként egyaránt lehet csatlakozni. Sőt, jön a jó idő, tehát már a vízi-biciklis tekerés sem tűnik megvalósíthatatlannak.


A projektben a Facebookon keresztül lehet részt venni. A tekerés szerelmesei kerékpáros applikáció segítségével a megtett távot screenshot kép formájában, üzenetben vagy bejegyzésként küldhetik el a MoonBike2020 Facebook oldalára. Amennyiben szobakerékpáron indulnak a kihívásban, a kilométeróra kijelzőjének fényképét kell feltölteniük.  


A Pécsi Tudományegyetem a „Zöld Egyetem” projekttel eddig is élen járt a természet védelme, a környezettudatos életforma tekintetében. Így az óvd a természetet gondolatmenetből kiindulva, akár egy klasszikust is idézhetünk a Holdra lépés kapcsán, kicsit módosítva: „Kis tekerés az embernek, hatalmas lépés az emberiségnek”!

Utoljára frissítve: 2020-06-28 20:07:30

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara...
Bővebben >>