. Ma Bernadett napja van.
Képzőművészeti állapotfelmérés
2020-01-24 15:39:59
Képzőművészeti állapotfelmérés

Képzőművészeti állapotfelmérés

Pécsi-baranyai alkotók munkáiból nyílik kiállítás a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériában Állapotfelmérés címmel.

A hiánypótló csoportos kiállításon összesen 124 kiállító – köztük hét Munkácsy-díjas, négy Ferenczy Noémi-díjas, kettő  Érdemes Művész, egy Kiváló Művész,  huszonnégy DLA fokozattal rendelkező alkotó – mutatkozik be.

A tárlat kurátorának, Pinczehelyi Sándornak az elsődleges célja az volt, hogy bemutassa Pécs és Baranya megye alkotóit, a közönség és a szakma számára megmutassa és dokumentálja mindazokat, akik itt képzőművészként tevékenykednek.

A pécsi-baranyai alkotóművészet a múlt század ’70-es-’80-as éveiben Magyarországon vezető szerepet foglalt el. A pezsgő, a kortárs európai tendenciákkal párhuzamosan futó művészeti élet szinte mindegyik művészeti műfajban maradandót hozott létre. Ebben  kiemelkedő szerepe volt a vizuális művészetnek, sok neves  művész élt már akkor is és jelenleg is Pécsett és Baranyában.  Azonban  közülük azok, akik  képzőművészetet országos szinten képviselték, a ’70-es-’80-as években a művészeti közéletben jelen voltak, már kevésbé töltik be ezt a szerepet. A helyükbe  azok léptek, akik velük együtt  a PTE Művészeti Karral karöltve segítették, hogy kinőhessen egy  a fiatal művészgeneráció.

A tárlaton bemutatkozó 124 alkotó művészeti oktatási intézményben szerzett oklevelet, művészeti szervezetnek tagja, rendszeresen alkot, kiállít, aktívan részt vesz a pécsi vizuális életben.

A kiállítás létrehozásának ötlete Pinczehelyi Sándortól származik, aki annak megszervezését a múlt év elején kezdte el. Az általa  meghívott 150 művész közül 124-en küldték be alkotásaikat.

Utoljára frissítve: 2020-01-24 15:41:15

További híreink
Jubiláló előadások a Pécsi Harmadik Színházban
Több produkció is jubilál a Pécsi Harmadik Színházban februárban.
2020-02-17 21:23:37, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Különleges szolgáltatás a kismamáknak
A járóbetegek számára is elérhető laktációs szoba - szoptatási ambulancia - is segíti a kismamákat a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Kl...
2020-02-16 21:37:57, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett
A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar történeti épületdiagnosztikai és rehabilitációs szakot indít.
2020-02-15 20:57:36, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Európai Bizottság két új kísérleti intézkedés útján ösztönzi a polgárok részvételét a kohéziós projektek h...
Bővebben >>