. Ma Mihály napja van.
Képzőművészeti állapotfelmérés
2020-01-24 15:39:59
Képzőművészeti állapotfelmérés

Képzőművészeti állapotfelmérés

Pécsi-baranyai alkotók munkáiból nyílik kiállítás a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériában Állapotfelmérés címmel.

A hiánypótló csoportos kiállításon összesen 124 kiállító – köztük hét Munkácsy-díjas, négy Ferenczy Noémi-díjas, kettő  Érdemes Művész, egy Kiváló Művész,  huszonnégy DLA fokozattal rendelkező alkotó – mutatkozik be.

A tárlat kurátorának, Pinczehelyi Sándornak az elsődleges célja az volt, hogy bemutassa Pécs és Baranya megye alkotóit, a közönség és a szakma számára megmutassa és dokumentálja mindazokat, akik itt képzőművészként tevékenykednek.

A pécsi-baranyai alkotóművészet a múlt század ’70-es-’80-as éveiben Magyarországon vezető szerepet foglalt el. A pezsgő, a kortárs európai tendenciákkal párhuzamosan futó művészeti élet szinte mindegyik művészeti műfajban maradandót hozott létre. Ebben  kiemelkedő szerepe volt a vizuális művészetnek, sok neves  művész élt már akkor is és jelenleg is Pécsett és Baranyában.  Azonban  közülük azok, akik  képzőművészetet országos szinten képviselték, a ’70-es-’80-as években a művészeti közéletben jelen voltak, már kevésbé töltik be ezt a szerepet. A helyükbe  azok léptek, akik velük együtt  a PTE Művészeti Karral karöltve segítették, hogy kinőhessen egy  a fiatal művészgeneráció.

A tárlaton bemutatkozó 124 alkotó művészeti oktatási intézményben szerzett oklevelet, művészeti szervezetnek tagja, rendszeresen alkot, kiállít, aktívan részt vesz a pécsi vizuális életben.

A kiállítás létrehozásának ötlete Pinczehelyi Sándortól származik, aki annak megszervezését a múlt év elején kezdte el. Az általa  meghívott 150 művész közül 124-en küldték be alkotásaikat.

Utoljára frissítve: 2020-01-24 15:41:15

További híreink
Cél a vámunió megszilárdítása
Az uniós vámhatóságok szerepének megerősítését célozza meg a most útjára indított cselekvési terv.
2020-09-28 18:15:38, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Újabb kutatóbázisok Pécsett
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére létrejövő tizenhét Nemzeti Laboratórium és egy kutatólaboratórium jön létre.
2020-09-26 20:26:33, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Kiállítás csak felnőtteknek
Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató A test ördöge címet viselő tárlat, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.
2020-09-26 20:11:21, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen és Komlón ingyenes szemvizsgálatokkal szűrik a nyak- és fejfájás okait.
Bővebben >>