. Ma József napja van.
Keresd a dinnyést!
2019-07-21 21:33:15
Keresd a dinnyést!

Keresd a dinnyést!

Nagy érdeklődés mellett zajlott le a Nemzeti Agrárkamara Baranya Megyei Szervezete és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete által szervezett dinnyekóstoló Pécsett, amelyen bemutatták a Magyar dinnye matricához kapcsolódó Keresd a dinnyést! telefonra letölthető alkalmazást is.

Baranyai kezdeményezésre vezették be a termelői azonosítóval ellátott magyar dinnye matricát az elmúlt esztendőben, amelyből hetvenezer talált országosan gazdára 2018-ban, s a megyében rövid időn belül a minőségi dinnye jelzőjévé vált.

A termelőkbe vetett bizalom továbberősítése érdekében két baranyai fiatal - Horváth Vivien és Szin Krisztián - a matrica adataira épülő applikációt fejlesztett ki. A Keresd a dinnyést! nevet viselő, iOS és Androidos telefonokon egyaránt elérhető alkalmazás július harmadik hetétől már letölthető lesz, s ettől kezdve a matricán szereplő számot beütve információkat kaphatnak a vásárlók az adott dinnye termelőjéről, annak elérhetőségéről, arról hogy mióta, hol és milyen dinnyefajtákat termeszt, valamint arról is, hogy a dinnyéje hogyan jutott el a piacra.

Az egyelőre tesztüzemben működő alkalmazás adatbázisába a baranyai, valamint a kisebb területen dinnyét termesztők kerülnek be, majd a tervek szerint a későbbiekben azt országossá terjesztik ki. A cél, hogy minél közelebb hozzák a termelőket a fogyasztókhoz, a helyi termék minél nagyobb szerepet kapjon a lakosság mindennapjaiban.

Idén a szétosztásra került több mint egy tonna dinnye jelentős része Csányoszróról érkezett, de több ormánsági termelő is felajánlott kisebb, nagyobb mennyiséget.

A Keresd a dinnyést! adatbázisba az elsők között jelentkezett a csányoszrói Horváth Béla, aki 12 hektáron termeszt dinnyét. Ebben az esztendőben pedig uniós források felhasználásával komplex telephelyet hozott létre Sellyén.

- A tavaly bevezetett matrica előnyei már most érzékelhetőek amíg korábban a vásárlók rendszeresen felvágatták a dinnyét, vagy megfeleztették, jelenleg az ilyen módon megkülönböztetetteket egészben vásárolják meg – adott hangot kedvező tapasztalatainak.

Utoljára frissítve: 2019-07-21 21:38:35

További híreink
Egységesen kezeli a rendezvényeket
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.
2024-03-19 02:13:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Európai szintű kezdeményezés
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a tüdőgyógyászatba.
2024-03-18 02:48:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csillagászati Héten lehozzák a csillagokat is Pécsen
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2024-03-17 01:28:55, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ebben az esztendőben Zsolnay Örökségkezelőhöz tartozó Pécsi Galériák - Vizuális Művészeti Centrum tovább szer...
Bővebben >>