. Ma Emma napja van.
Kesztyűskönyv nem csak kesztyűsöknek
2016-05-19 21:20:24
Kesztyűskönyv nem csak kesztyűsöknek

Kesztyűskönyv nem csak kesztyűsöknek

A Janus Pannonius Múzeum gondozásában megjelent  Déri János – Gál Éva – Márfi Attila  szerzők által  jegyzett  Kesztyűkönyv  nemcsak a szakmabelieknek szól.

A gazdagon illusztrált könyv a híres pécsi kesztyűgyártás történetét követi nyomon egészen a jelenkori kesztyűgyártó cégek bemutatásáig. A hiánypótló kötet nemcsak a szakembereknek szól, hanem mindenkinek, akit érdekel  e páratlan iparág története, s szeretne többet megtudni  a dinasztia alapító pécsi Hamerli Jánosról, az üzemszerű kesztyűgyártás elindítójáról.

A kötet középpontjában a kesztyű, ez a különleges viseleti darab áll. A szerzők  pedig  - Márfi Attila levéltáros, Déri János a Pécsi Kesztyűgyár nyugalmazott marketing vezetője és a kötet szerkesztője, Gál Éva muzeológus - nemcsak a pécsi kesztyűgyártás  múltjának megismertetetését tartották fontosnak, hanem a kesztyűhöz – ami a ruházat fontos részét képezte - kapcsolódó általános  kultúr- és ipartörténeti megismertetését is. A könyvből megtudható ugyanis az is, hogy az évszázadok során a kesztyűhöz, mint fogalom milyen szerepet játszott  a közéletben, az egyházi liturgiában, milyen szokások kapcsolódtak hozzá,s még az is, hogy a szerelmesek miként üzentek vele.

A Várostörténeti Múzeumban megtartott bemutatón az alkotók mellett  a kesztyűs szakma képviselői is méltatták a kötetet, amelynek létrejöttéhez  a Nemzeti Kulturális Alapból elnyert források mellett jelentős összeggel járultak hozzá a Kesztyűs Klaszter tagjai – Gant Pécsi Kesztyű Kft., Szom-Hor Kft., Bene János Kesztyű és Bőrruházat, Bene Glove - a kamara, a város  önkormányzata, valamint   számos pécsi cég, vállalkozás  és magánszemély.

Utoljára frissítve: 2016-05-19 21:31:11

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>