. Ma Vencel napja van.
Két Junior Príma díjas egy színpadon
2020-09-04 21:05:45
Két Junior Príma díjas egy színpadon

Két Junior Príma díjas egy színpadon

Két Junior Príma díjas fiatal tehetség - Rajna Martin karmester és Ránki Fülöp zongoraművész - lépett fel a Pannon Filharmonikusokkal.

Az Újratervezés a címet viselő koncerten három emblematikus zeneszerző, Bartók Béla, Liszt Ferenc és Ludwig van Beethoven mesterművei  szólaltak meg általuk. Három nagyszabású mű, úgy mint  Bartók Táncszvitje, amelyben a Kárpát-medence, sőt, akár távolabbi népek kultúrája jelenik meg egyetlen műben.. Liszt Esz-dúr zongoraversenye, ami több mint 25 évig csiszolódott, és bár amikor elkészült,a szerző már elhagyta szólista pályáját, e művének bemutatására mégis visszaült a zongora mellé és a vezénylést Berliozra bízta. Beethoven addigi leghosszabb, III. "Eroica" szimfóniájában a szenvedélyes, minden erejével alkotni és hatni vágyó zeneszerzői énje jelenik meg.

A két fiatal zeneművész, karmester és szólista rendszeresen koncertezik együtt, kivételes összhangban, közös értelmezést kialakítva szólaltatnak meg olyan versenyműveket, mint Mozart, Beethoven, Liszt és Bartók egyes zongoraversenyei. Rajna  Martin alaposan foglalkozik Bartók Béla életművével, mely repertoárjában is központi szerepet tölt be.

Rajna Martin a fiatal karmester-generáció egyik legkiemelkedőbb egyénisége, Bachelor diplomáját 2018-ban abszolválta karmester és karvezetés szakokon, ugyanezen évben Junior Prima díjban részesült, a díj történetében legfiatalabbként, aki karmesteri tevékenységért érdemelte ki az elismerést. A díj részeként Vásáry Tamás meghívására 2019 januárjában a Magyar Rádió Zenei Együttesei élén dirigált. Dolgozott asszisztens karmesterként a Győri Filharmonikus Zenekarnál, itt huszonhárom évesen dirigálta első bérletes hangversenyét. Zenei ízlése többek között Carlos Kleiber, Rados Ferenc, Kocsis Zoltán és Ránki Dezső felvételei révén formálódott, de éppúgy hatása alatt van olyan régi nagy muzsikusok művészetének, mint WillemMengelberg, SergiuCelibidache, vagy Széll György. Debütált Németországban, majd bemutatkozott a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén is a budapesti Zeneakadémia Nagytermében. Rajna Martin fellépett a 8. E.C.A. Nemzetközi Klarinétfesztiválon, ahol olyan jelentős művészeket dirigált, mint Jonathan Cohler, PavelVinnitsky vagy Matthias Mueller. Gyakori karmestere fiatal művészek diploma-hangversenyeinek, emellett számos fiatal zeneszerző művét mutatta be a Zeneakadémián.

Ránki Fülöp, a legtehetségesebb magyar ifjú zongoraművészek egyike. Visszatérő vendége vezető magyarországi zenekaroknak, de fellépett Európa számos országában, Japánban és Kínában is. 2016-ban megkapta a Junior Prima Díjat, 2017-ben pedig a Cziffra Fesztivál Tehetség-díját.Ránki a mesterdiplomát 2018-ban szerezte meg, de az ő esetében ez nem azt jelenti, hogy ne lett volna addigra mögötte komoly hazai és nemzetközi megmérettetés. Fellépett hazánk legfontosabb koncerttermeiben, de Róma, Bécs, Portó, Isztambul, illetve franciaországi és japán zongorafesztiválok közönsége előtt is kivívta a közönség és a szakma elismerését.

 

Életkoruk ellenére a komolyzenei életben már most olyan helyet vívtak ki maguknak munkájuk magas minőségével, hogy akik még nem találkoztak a neveikkel, érdemes megjegyezniük.

Utoljára frissítve: 2020-09-04 21:09:16

További híreink
Újabb kutatóbázisok Pécsett
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére létrejövő tizenhét Nemzeti Laboratórium és egy kutatólaboratórium jön létre.
2020-09-26 20:26:33, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Kiállítás csak felnőtteknek
Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató A test ördöge címet viselő tárlat, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.
2020-09-26 20:11:21, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Különleges élmények és újabb műtárgyak
Korhű ruhába öltözött idegenvezetők avatják be a látogatókat a Zsolnay család titkaiba, de feltárulnak az idén 10 éves Gyugyi-gyűjteményhez kapcsolódó legemlékezetesebb t...
2020-09-18 21:29:47, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen és Komlón ingyenes szemvizsgálatokkal szűrik a nyak- és fejfájás okait.
Bővebben >>