. Ma Gusztáv napja van.
Két keréken Európában
2020-07-28 21:58:10
Két keréken Európában

Két keréken Európában

A koronavírus-járvány sokak terveit felülírta, az unió belső határai ugyan jelenleg nyitva állnak, de az utazás továbbra is egyéni döntés és felelősség kérdése.


E nem hétköznapi helyzetben Európa felfedezéséhez érdemes kerékpárra pattanni, egész Európa bejárható az EuroVelo  útvonalain.
A biciklis utazás biztonságosabbnak mondható például a szállodai tartózkodáshoz vagy csoportos utazáshoz képest.

Utazni sokféleképpen lehet: leggyakrabban mostanáig talán autóval, vagy a fapadosok korában repülővel tettük. A repülés ugyanakkor hatalmas károsanyag-kibocsátásával jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz, egyre többen keresnek ezért valami környezetkímélőbb megoldást. Lehet például zöldebb közösségi közlekedést, mondjuk vonatot használni, és adott esetben ezt kombinálni a kerékpározással. Amúgy is jólesik kicsit néha belassulni, időt adni a dolgok felfedezésére. Hiszen két kerékről nézve szebb a világ, feltűnnek az apró részletek, van idő megfigyelni mindent alaposabban, az ember mégis halad.


Európát keresztül-kasul jó minőségű kerékpár utak szelik át, jelenleg mintegy 45.000 kilométer hosszan, az Atlanti-óceántól Moszkváig, Észak-Norvégiától Gibraltárig. A tervek szerint a fejlesztések befejezése után a teljes kerékpárút-hálózat meghaladja majd a hetvenezer kilométert is. A tizenöt jelenlegi, különböző kivitelezési szinten álló, hosszú távú kerékpárutat az Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) kezeli. Van út, amelyik a Földközi-tenger partvonalát kíséri végig (EV8), két másik a klasszikus zarándokútvonalakat követi (EV3 és EV5), az egyik legutóbb átadott – számottevő uniós támogatással kiépült – pedig a Vasfüggöny vonalán vezet végig (EV13). Mára szinte nincsen olyan jelentős látnivaló Európán belül, ahova ne juthatnánk el valamilyen biciklis úton.

Utoljára frissítve: 2020-07-28 22:04:05

További híreink
A jövő tanévtől egészségügyi mérnököket is képeznek Pécsett
Mesterséges intelligenciával vezérelt protézis – a jövő tudományát hamarosan a Pécsi Tudományegyetem műszaki karán is oktatják.
2021-01-15 19:32:27, Hírek, Környezetünk Bővebben
Dimenzióugrás az építészetben
Az építőipar robbanásszerű digitalizációja zajlik: a virtuális térben zajló folyamatoptimalizálás átalakítja az ágazatot.
2021-01-14 20:25:24, Hírek, Környezetünk Bővebben
Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett
Megkezdte működését az országosan is egyedülálló Pécs-Kelet Közbiztonsági Centrum.
2021-01-13 19:54:40, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Évente mintegy 3500 tonna fogy az egyik legnépszerűbb szezonális termékből, a szaloncukorból.
Bővebben >>