. Ma Márk napja van.
Két keréken Európában
2020-07-28 21:58:10
Két keréken Európában

Két keréken Európában

A koronavírus-járvány sokak terveit felülírta, az unió belső határai ugyan jelenleg nyitva állnak, de az utazás továbbra is egyéni döntés és felelősség kérdése.


E nem hétköznapi helyzetben Európa felfedezéséhez érdemes kerékpárra pattanni, egész Európa bejárható az EuroVelo  útvonalain.
A biciklis utazás biztonságosabbnak mondható például a szállodai tartózkodáshoz vagy csoportos utazáshoz képest.

Utazni sokféleképpen lehet: leggyakrabban mostanáig talán autóval, vagy a fapadosok korában repülővel tettük. A repülés ugyanakkor hatalmas károsanyag-kibocsátásával jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz, egyre többen keresnek ezért valami környezetkímélőbb megoldást. Lehet például zöldebb közösségi közlekedést, mondjuk vonatot használni, és adott esetben ezt kombinálni a kerékpározással. Amúgy is jólesik kicsit néha belassulni, időt adni a dolgok felfedezésére. Hiszen két kerékről nézve szebb a világ, feltűnnek az apró részletek, van idő megfigyelni mindent alaposabban, az ember mégis halad.


Európát keresztül-kasul jó minőségű kerékpár utak szelik át, jelenleg mintegy 45.000 kilométer hosszan, az Atlanti-óceántól Moszkváig, Észak-Norvégiától Gibraltárig. A tervek szerint a fejlesztések befejezése után a teljes kerékpárút-hálózat meghaladja majd a hetvenezer kilométert is. A tizenöt jelenlegi, különböző kivitelezési szinten álló, hosszú távú kerékpárutat az Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) kezeli. Van út, amelyik a Földközi-tenger partvonalát kíséri végig (EV8), két másik a klasszikus zarándokútvonalakat követi (EV3 és EV5), az egyik legutóbb átadott – számottevő uniós támogatással kiépült – pedig a Vasfüggöny vonalán vezet végig (EV13). Mára szinte nincsen olyan jelentős látnivaló Európán belül, ahova ne juthatnánk el valamilyen biciklis úton.

Utoljára frissítve: 2020-07-28 22:04:05

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>