. Ma Berta napja van.
Két keréken Európában
2020-07-28 21:58:10
Két keréken Európában

Két keréken Európában

A koronavírus-járvány sokak terveit felülírta, az unió belső határai ugyan jelenleg nyitva állnak, de az utazás továbbra is egyéni döntés és felelősség kérdése.


E nem hétköznapi helyzetben Európa felfedezéséhez érdemes kerékpárra pattanni, egész Európa bejárható az EuroVelo  útvonalain.
A biciklis utazás biztonságosabbnak mondható például a szállodai tartózkodáshoz vagy csoportos utazáshoz képest.

Utazni sokféleképpen lehet: leggyakrabban mostanáig talán autóval, vagy a fapadosok korában repülővel tettük. A repülés ugyanakkor hatalmas károsanyag-kibocsátásával jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz, egyre többen keresnek ezért valami környezetkímélőbb megoldást. Lehet például zöldebb közösségi közlekedést, mondjuk vonatot használni, és adott esetben ezt kombinálni a kerékpározással. Amúgy is jólesik kicsit néha belassulni, időt adni a dolgok felfedezésére. Hiszen két kerékről nézve szebb a világ, feltűnnek az apró részletek, van idő megfigyelni mindent alaposabban, az ember mégis halad.


Európát keresztül-kasul jó minőségű kerékpár utak szelik át, jelenleg mintegy 45.000 kilométer hosszan, az Atlanti-óceántól Moszkváig, Észak-Norvégiától Gibraltárig. A tervek szerint a fejlesztések befejezése után a teljes kerékpárút-hálózat meghaladja majd a hetvenezer kilométert is. A tizenöt jelenlegi, különböző kivitelezési szinten álló, hosszú távú kerékpárutat az Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) kezeli. Van út, amelyik a Földközi-tenger partvonalát kíséri végig (EV8), két másik a klasszikus zarándokútvonalakat követi (EV3 és EV5), az egyik legutóbb átadott – számottevő uniós támogatással kiépült – pedig a Vasfüggöny vonalán vezet végig (EV13). Mára szinte nincsen olyan jelentős látnivaló Európán belül, ahova ne juthatnánk el valamilyen biciklis úton.

Utoljára frissítve: 2020-07-28 22:04:05

További híreink
Mindenki szívében van egy dallam
A Belügyminisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázatot hirdetett alapfokú zeneoktatá...
2020-08-05 08:20:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Siker volt a Nő-Köz-Pont Kisharsányban
Sikeres volt a “Magam Adom!-Siklós járási nők a családban és a munkahelyen, Nő-Köz-Pont Kisharsányban” címet viselő a nők munkavállalását segítő projekt.
2020-08-04 20:30:18, Hírek, Környezetünk Bővebben
A szerződéses ár megállapodás kérdése
Jó minőségű kalászos vetőmag kerülhet ősszel a földekbe.
2020-08-02 20:43:59, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Velencei-tóhoz mentek volna osztálykirándulásra a pécsi Széchenyi István Gimnázium tizedikes diákjai, ám a v...
Bővebben >>