. Ma Andrea napja van.
Két pécsi a Nemzet Művészei között
2014-11-18 10:01:35
Két pécsi a Nemzet Művészei  között

Két pécsi a Nemzet Művészei között

Első alkalommal ítélték oda  Nemzet Művésze díjakat, tíz kategóriában 69-en kaptak elismerést.

Az Építőművészet kategóriában Bachman Zoltán, míg képzőművészetben Keserü Ilona került be a „halhatatlanok közé” a Pécsi Tudományegyetem oktatói közül.

A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére 2013-ban hozta létre az Országgyűlés, idén először ítélték oda, és 69-en kapták meg tíz kategóri-ában. Az elismerést a magyar művészeti élet Kossuth-díjas és 65. - a tánc-, valamint a cir-kuszművészet esetében 50. - életévét betöltött képviselői kaphatják. A díj életjáradékkal jár, ennek összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 23-szorosa, jelenleg 655 ezer 500 forint. A Nemzet Művésze címet egyszerre legfeljebb 70-en viselhetik, mivel Kossuth-díjas cirkuszművész jelenleg nincs, idén 69 művészt jelöltek.

Képzőművészet kategóriában Keserü Ilona festőművész, a Pécsi Tudományegyetem Művé-szeti Kar professor emeritája, Pécs Megyei Jogú Város díszpolgára lett a Nemzet Művésze. Keserü Ilona korábban már számos elismerést vehetett át művészetének elismeréseként. 1984-ben Munkácsy-díjat kapott, 1989-ben Érdemes művész lett, majd 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. 1994-ben tagja lett a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának, 2000-ben Kossuth-díj kitüntetésben részesült.

Bachman Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Kossuth- és Ybl-díjas egyetemi tanára építő-művészet kategóriában vehette át a rangos elismerést. Bachman Zoltán Kossuth-, Steindl-, Ybl-, Pro Architectura-, Szent-Györgyi Albert-, Princz Gyula- és Prima Primissima díjas épí-tész, aki Pécs építészetének és örökségvédelmének meghatározó alakja. Ő tervezte többek között a pécsi Dóm Múzeumot, az Expo Centert, valamint a PTE Szentágothai János Kutatóközpontot. A pécsi Ókeresztény Mauzóleum - mely 2000-ben világörökségi diplomát kapott - helyreállítása országosan ismertté tette nevét.

Utoljára frissítve: 2014-11-18 10:19:45

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>