. Ma Márk napja van.
Két Puccini-ritkaság a Kodály Központban
2019-04-02 02:12:25
Két Puccini-ritkaság a Kodály Központban

Két Puccini-ritkaság a Kodály Központban

A Kodály Központban  lesz látható Puccini két korai műve a Krizantémok és a Lidércek.


Bohémélet, Tosca, Pillangókisasszony -  Giacomo Puccinit e népszerű operái alapján ismeri a világ. Április 2-án azonban  két igazi ritkaság  kerül színre tőle. Az egyik hangszeres mű, a másik énekhangra íródott, de mind a kettő a zeneszerző  korai kompozíciója, még a nagy sikerek előtti esztendők termése.


Puccini első operája, a Lidércek egy romantikus varázstörténet, amelyben a szirén által elcsábított, és így a hűtlenség bűnébe esett vőlegényt a bosszúálló lidércek halálra táncoltatják. A későbbi Puccini-művekre jellemző parlando – elbeszélő - stílus már ebben is megjelenik. Lényegesen több azonban a cselekményt megállító látványos, vagy éppen kontemplatív – elmélkedő - jeleneteket kísérő zenekari betét, mint a későbbi nagy operákban.


Az előadásban fellép a debreceni Kodály Kórus, Anna szerepében Olga Busuioc szoprán lesz látható, Robertót pedig Carlo Ventre uruguayi származású tenor alakítja.


Néhány évvel a Lidércek után – de még mindig a meghatározó sikerek előtt –, 1890-ben Puccini elégikus hangvételű vonósnégyest komponált Krizantémok címmel. A darabot zenekari változatban is szokás megszólaltatni - ezúttal is így halljuk majd. Szerzője „egyetlen éjszaka improvizált elégiáról” beszélt, amelynek két zenei anyaga a zeneszerző legszebb dallaminvenciói közé tartozik. A Krizantémok ezúttal balettként, Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas művész koreográfiájával, a Pécsi Balett művészeinek előadásában lesz látható, rendhagyó módon összekapcsolódva, egy gondolati egységet alkotva a Lidércek című operával.  


Az esten a  Pannon Filharmonikusokat a Puccini és a veristák avatott szakértője, a milánói Alberto Veronesi vezényli. A félig szcenírozott előadás rendezője Káel Csaba.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>