. Ma Auguszta napja van.
Kétmilliárdos környezetvédelmi beruházás Királyegyházán
2019-07-28 21:43:35
Kétmilliárdos környezetvédelmi beruházás Királyegyházán

Kétmilliárdos környezetvédelmi beruházás Királyegyházán

Közel kétmilliárd forint értékű technológiai beruházás vette kezdetét a Királyegyházi Cementgyárban.

A baranyai településen nyolcadik éve működő építőanyag-gyártó üzem az újonnan útjára indított beruházásával tovább növeli az eddig felhasznált másodlagos tüzelőanyagok mennyiségét, valamint általa még nagyobb mértékben kapcsolódik a helyi hulladékgazdálkodásba és ezzel tovább csökkentik  a fajlagos szén-dioxid kibocsátást.

Mint Hoffmann Tamás, a Lafarge Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a közel 2 milliárd forintos  saját erőből megvalósuló fejlesztés eredményeként olyan technológiát építenek be, ami további lehetőségeket kínál a helyi, hatékony hulladékgazdálkodás területén. Kitért arra is, a beruházás a  cementgyár életében is komoly mérföldkő, hiszen ez által tovább csökken a fajlagos szén- dioxid kibocsátás és egyben évtizedekre szavatolja a Királyegyházi Cementgyár versenyképes működését is.
 
A mostani környezetvédelmi beruházás kapcsolódik a 2014-ben bevezetett alternatív tüzelőanyagok hasznosítását megcélzó projekthez, annak újabb elemmel történő kibővítése. Az akkoriban megvalósult fejlesztés lehetővé tette, hogy a máshol már nem hasznosítható tisztított, aprított háztartási hulladék és gumitextil az úgynevezett együtt égetés során értékes tüzelő- és másodlagos nyersanyagforrása - vas-oxid, kén - legyen a cementgyártásnak. Ezzel nemcsak a fosszilis energiahordozók mennyisége csökkenthető,  de az egyébként szemétégetésre, illetve lerakásra, depóniára ítélt hulladék űjrahasznosítására is lehetőséget teremt. A cementgyártás zárt technológiája miatt mindez beépül a cementbe.

Az újítás középpontjában ezúttal az úgynevezett klór-leválasztó technológia áll, ami lehetővé teszi a nagyobb arányban történő alternatív tüzelőanyagok hasznosítását. Az eljárás lényege, hogy a cement gyártásközi termékének, a klinkernek az előállításakor az alternatív tüzelőanyagok égetése során felszabaduló klórt leválasztja a rendszer. Mindez csökkenti a klinker és az abból készült cement klór tartalmát. A zárt rendszerben kivételre kerülő gázelegyet mészkőliszttel keverik  össze, ezt követően a rendszerre épített zsákos portalanítóval megtisztított port (bypass-por) leválasztják, és a tisztított gázt a klinkerhűtési technológiába vezetik vissza. A visszamaradó bypass-port silókban tárolják majd, amit speciális építőanyag gyártására, valamint a szabványos határértékig a cementgyártáshoz használnak fel a későbbiekben.

Utoljára frissítve: 2019-07-29 22:20:35

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a...
Bővebben >>