. Ma Gedeon napja van.
Kétszáz hellyel lépett előre
2017-12-16 13:44:10
Kétszáz hellyel lépett előre

Kétszáz hellyel lépett előre

Közel kétszáz helyet lépett előre a 2016-os rangsorhoz képest a Pécsi Tudományegyetem a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsoroló listán.


A világ egyetemeinek „zöld” mérőszámokon alapuló rangsorát 2010 óta minden évben összeállítja a University of Indonesia a fenntartható környezeti fejlődés elősegítésére és támogatására. A fő szempontjai a Green Metric Ranking of World Universities listára kerülésének többek között, hogy mekkora zöld területek találhatók az egyetemek campusain, mennyire törekszenek a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, használnak-e víztakarékos berendezéseket, illetve vezettek-e be egyéb olyan intézkedéseket, amelyek környezettudatos hozzáállást tükröznek. A „Zöld Egyetem” gondolat komplex rendszer, ami magában foglalja az épített környezet, a környezettudatos üzemeltetést, az ehhez kapcsolódó attitűdök kialakítását, valamint az oktatási, kutatási háttér megteremtését.


A felméréshez az első évben mindössze 35 ország 95 intézménye szolgáltatott adatokat, 2016-ban már 75 ország 516 felsőoktatási intézménye mérettette meg magát, idén már százzal több intézmény. Tavaly a Pécsi Tudományegyetem a 355. volt a listán, innen ugrott idén a 179. helyre, megelőzve ezzel 7 másik magyar felsőoktatási intézményt.


-A meghatározott szempontok mindegyikében jelentős javulást értünk el, ezek közül a legszembetűnőbb az energiatakarékos üzemeltetés és éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében tett erőfeszítések, valamint a környezeti kérdésekkel és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos oktatás, kutatás erősítése az egyetemen – hangsúlyozza Czigány Szabolcs, az egyetem Természettudományi Karának docense, a pályázat szakmai koordinátora.


Mindehhez Jenei Zoltán az egyetem kancellárja a következőket tette hozzá, a Modern Városok Program keretében megvalósuló egyetemfejlesztési program is szem előtt tartja a környezet- és energiatudatos megoldások alkalmazását. „Smart Building” lesz például az Általános Orvostudományi Kar új elméleti tömbje, különösen nagy figyelmet fordítunk a zöld felületek arányára.


Kitért arra is, hogy egy átlagos napon közel 800 hallgató érkezik biciklivel az egyetemre, ezért a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtésére is nagy hangsúlyt helyeznek a fejlesztések során. E mellett folyamatosan keresik a pályázati lehetőségeket, hogy a nagy energiaigényű épületegyüttesek üzemeltetését energiahatékony módszerekkel gazdaságosabbá, zöldebbé tegyék.

Utoljára frissítve: 2017-12-16 13:45:13

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Önkormányzati segítséggel menekül előre a Pécsi Harmadik Színház, ami általa tovább működhet a kortárs darabok...
Bővebben >>