. Ma Auguszta napja van.
Kétszázmillió tonna fekete szén
2017-08-29 02:57:14
Kétszázmillió tonna fekete szén

Kétszázmillió tonna fekete szén

Pécs hétköznapjainak szerves része volt a bányászat két és fél évszázadig.


Generációk dolgoztak a bányákban, több millió tonnányi szenet és ércet hoztak a felszínre  Az ő munkájuk előtt is tiszteleg a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány emléktábla sorozata az Ágoston téren.


A pécsi szén- és uránbányászatról mindenki hallott már, de csak kevesen ismerik részleteiben, mekkora nagyságrendű munka is folyt évszázadokig a Mecsek felszíne alatt. A Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány célja megismertetni és közelebb hozni mindenkihez a bányaművelés időszakát. Ennek az ismeretterjesztő és hagyományőrző munkának a részeként hamarosan tovább gazdagodik az Ágoston téri emlékmű-együttes. A három új márványtábla a bányászat múltjáról árul el érdekes részleteket.


Az adatok meglepőek. Valószínűleg nem sokan gondolták volna, hogy a mecseki bányaterületeken több mint 2000 kilométer hosszú vágatot létesítettek az évek során. Ha a pár négyzetkilométernyi területen tekergőző föld alatti folyosók egyenes vonalban haladtak volna, akkor Pécstől Madridig érhetne el az alagút. És ezek csak a – többé-kevésbé – vízszintes szakaszok. Függőleges aknát összesen több mint 15 kilométernyit mélyítettek a bányaterületeken. Közöttük volt az ország legmélyebbike: az uránbányában 1300 méternyire lehetett leszállni a föld alá. Hasonlóan impozáns a kitermelt anyagok mennyisége: szénből több mint 200 millió tonnát hoztak a felszínre. Gőzhajók, vasúti mozdonyok, erőművek és természetesen az otthonok kályhái – mindenhová jutott a mecseki bányák kincséből. Az uránérc bányákból kitermelt, dúsított uránfém mennyiség pedig több mint 20 évre biztosította a Paksi Atomerőmű fűtőanyag-szükségletét.


A bányamunka azonban nem volt veszélytelen. Csak a második világháború óta egy kisebb falunyi ember, 640 fő vesztette életét munkabalesetben. Az ő emlékük előtt is tisztelegnek majd szeptember 1-jén, Pécs Város Napján, a hagyományos bányászünnepségen, ekkor avatják fel az új emléktáblákat az Ágoston téren.

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Befejeződött a Lauber Dezső Sportcsarnok belső felújítása.
Bővebben >>