. Ma Andrea napja van.
Kettőről háromra
2021-03-27 13:21:36
Kettőről háromra

Kettőről háromra

Át kell állítani az órákat  vasárnap éjjel.


A nyári időszámítás hivatalos kezdete egyben azt is jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk, mivel előrefelé tekerjük az órát. Várhatóan nem sokáig lesz ez így, hiszen az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás eltörléséről döntött korábban. A 2021-től történő életbelépése ennek a döntésnek viszont a koronavírus-járvány miatt csúszik. Az, hogy nálunk  végül a nyári vagy a téli időszámítás lesz-e érvényben,  még nem dőlt el,  azonban  várhatóan  az uniós tagállamok nagyobb táborhoz fogunk csatlakozni, az   általuk választott módszert vezetjük be.


A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart,  ekkor indul a téli időszámítás. Ebben az esztendőben  ez március 28-ra esik, ezen a vasárnapon kell hajnali  kettőkor három órára előre állítani az órákat..
Az  óraátállítás egészen a 18. századig nyúlik vissza, de igazán csak az első világháborúban kezdték bevezetni. Az volt az alapfelvetést, hogy az óra átállításával talán spórolni lehet a szénfogyasztáson. Legalábbis ezt remélték tőle a britek, a franciák és a németek is, úgy gondolva, hogy ezzel is segíteni lehet a háborús célkitűzéseiket. Később aztán olyan érvek merültek még fel, hogy az óraátállítással az üzletek forgalmát lehet növelni, miközben a bűnözést  is lehet csökkenteni.


Az elmúlt időszak kutatásai rávilágítottak, hogy az órák állítgatása bizony káros hatásokkal is járhat, és nem mellesleg az emberek jelentős része az egészet úgy utálja, ahogy van. Az Európai Parlament 2019 márciusában úgy döntött végül, eltörli az óraátállítást, ezzel egy időben egy  állásfoglalás is született, mely szerint azok a tagállamok, amelyek a nyári időszámítást választják utoljára 2021. március utolsó vasárnapján tehetik meg. A téli időszámítást választók esetében ez 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg. Ezt azonban a pandémia felülírta.


 A Magyar Alvás Szövetség korábban közzétett szakvéleménye szerint az évi kétszeri óraátállításnak az Európai Unióban eldöntött megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív eredmény. Az alvás és az ébrenlét évmilliókon át kialakult természetes ritmusának, a mesterséges megzavarása az emberi szervezetre negatívan ható fázis eltolódási következményekkel jár. Az ehhez  való alkalmazkodás ideje alatt az emberek  közérzete rosszabb, a teljesítményszintje alacsonyabb lehet, a koncentráló képessége, a toleranciakészsége csökkenhet, elalvási és alvási nehézségek léphetnek fel, annak ellenére, hogy a szervezetük előbb-utóbb alkalmazkodnak a megváltozott viszonyokhoz.

Utoljára frissítve: 2021-03-27 13:26:07

További híreink
Világszínvonalú kutatások – egyre több szabadalom
A hazai székhelyű jogosultak közül a legtöbb Magyarországon hatályosított európai szabadalommal a Pécsi Tudományegyetem rendelkezett 2020-ban a Richter és az Egis mellett.
2021-04-17 18:52:14, Hírek, Környezetünk Bővebben
Jövőbeli vállalkozásuk sikeréhez ad segítséget
Országosan egyedülálló képzési programot dolgozott ki közösen a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi és Közgazdaságtudományi Kara.
2021-04-14 11:00:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Angolul mérték össze földrajz tudásukat
Idén 12. alkalommal rendezte meg a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete a HunGeoContest angol nyelvű földrajzi tanulmányi vers...
2021-04-14 10:37:29, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mobiltelefonokkal üzletelve csaknem 55 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek A családnak tíz éve nincs ...
Bővebben >>