. Ma János napja van.
Kevesebb áram fogy
2017-03-25 02:36:52
Kevesebb áram fogy

Kevesebb áram fogy

Minden év március utolsó vasárnapján – idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart.


Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítani az órákat, mint már  1980 óta minden évben. Az Európai Unióban 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák. Az órák előreállítása az emberek napirendjének megváltoztatása nélkül az ébrenléti időszak  - ami reggel 7 és este 10 óra közé esik -  jobban egybeesik a természetes világossággal. Később kell a villanyokat felkapcsolni, ennek eredményeként csökken az áramfogyasztás


A hazai villamosenergia-rendszert irányító MAVIR, Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, hiszen egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5–3 százalékos - 2000–4000 MWh - fogyasztáscsökkenés tapasztalható.


Az óraátállításoknak köszönhetően éves szinten körülbelül 100-120 GWh-val kevesebb áramot használunk a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30–40.000 – közel egy városnyi – háztartás éves fogyasztásának felel meg. A fel nem használt energiát természetesen kifizetni sem kell, és ez csaknem 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország ”áramszámláját”. A megtakarítás nem csak a pénztárcát kíméli, de  a környezeti terhelést is mérsékli.


Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint, a Bécs és Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot a lőkösházi állomáson éri az óraigazítás, onnan már a nyári időszámítás szerint indul 3 óra 25-kor. A Bukarestről Bécsbe induló Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás, ami Békéscsabára már a nyári időszámítás szerint 3:15-kor érkezik, emiatt a Keleti pályaudvarra és Bécsbe is később ér be.


Néhány Budapestről induló nemzetközi vonat várhatóan egy órával később éri el a külföldi végállomást, ezek között Belgrádot a Beograd nemzetközi gyors, Temesváron át Bukarestet a Körös IC, Kijevet a Latorca IC, Brassót a Corona IC, Bukarestet az Ister IC, Münchent és Zürichet a Kálmán Imre EuroNight (EN), valamint Berlint a Metropol EN. Körülbelül  egy órával később érkezik meg Budapestre vasárnap reggel, illetve délelőtt Belgrádból a Beograd gyorsvonat, Berlin–Prága felől a Metropol EN, Bukarestből az Ister IC, Brassóból a Corona IC, Münchenből és Zürichből a Kálmán Imre–Wiener-Walzer EN, Kijevből a Latorca IC, és Temesvárról a Körös IC, ami Bukarestből közvetlen–kocsikat is továbbít Budapestre.

További híreink
Operapiknikkel indul a Plácido Domingo Classics
Operapiknikkel veszi kezdetét a június 25-ig tartó Plácido Domingo Classics nemzetközi fesztivál Pécsett.
2017-06-22 15:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Rehabilitáció gyógyvízzel
Harkány egyedülálló gyógyvízének köszönhetően messze földön híres, ami számos különleges betegség gyógyítására alkalmas.
2017-06-20 01:41:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó gálaesttel zárult a XVII. POSZT
A hagyományokhoz híven díjátadó gálaesttel ért véget ebben az esztendőben is a POSZT.
2017-06-17 22:26:04, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kenderesi Tamás bronz érmes olimpikon pécsi úszó jótékonysági céllal elárverezi a riói olimpián viselt melegít...
Bővebben >>