. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Kevesebb áram fogy
2017-03-25 02:36:52
Kevesebb áram fogy

Kevesebb áram fogy

Minden év március utolsó vasárnapján – idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart.


Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítani az órákat, mint már  1980 óta minden évben. Az Európai Unióban 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák. Az órák előreállítása az emberek napirendjének megváltoztatása nélkül az ébrenléti időszak  - ami reggel 7 és este 10 óra közé esik -  jobban egybeesik a természetes világossággal. Később kell a villanyokat felkapcsolni, ennek eredményeként csökken az áramfogyasztás


A hazai villamosenergia-rendszert irányító MAVIR, Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, hiszen egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5–3 százalékos - 2000–4000 MWh - fogyasztáscsökkenés tapasztalható.


Az óraátállításoknak köszönhetően éves szinten körülbelül 100-120 GWh-val kevesebb áramot használunk a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30–40.000 – közel egy városnyi – háztartás éves fogyasztásának felel meg. A fel nem használt energiát természetesen kifizetni sem kell, és ez csaknem 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország ”áramszámláját”. A megtakarítás nem csak a pénztárcát kíméli, de  a környezeti terhelést is mérsékli.


Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint, a Bécs és Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot a lőkösházi állomáson éri az óraigazítás, onnan már a nyári időszámítás szerint indul 3 óra 25-kor. A Bukarestről Bécsbe induló Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás, ami Békéscsabára már a nyári időszámítás szerint 3:15-kor érkezik, emiatt a Keleti pályaudvarra és Bécsbe is később ér be.


Néhány Budapestről induló nemzetközi vonat várhatóan egy órával később éri el a külföldi végállomást, ezek között Belgrádot a Beograd nemzetközi gyors, Temesváron át Bukarestet a Körös IC, Kijevet a Latorca IC, Brassót a Corona IC, Bukarestet az Ister IC, Münchent és Zürichet a Kálmán Imre EuroNight (EN), valamint Berlint a Metropol EN. Körülbelül  egy órával később érkezik meg Budapestre vasárnap reggel, illetve délelőtt Belgrádból a Beograd gyorsvonat, Berlin–Prága felől a Metropol EN, Bukarestből az Ister IC, Brassóból a Corona IC, Münchenből és Zürichből a Kálmán Imre–Wiener-Walzer EN, Kijevből a Latorca IC, és Temesvárról a Körös IC, ami Bukarestből közvetlen–kocsikat is továbbít Budapestre.

További híreink
A cél, a szociokulturális hátrányok csökkentése
A térség nevelési-oktatási intézményei tanulóinak és az óvodás gyermekek óvodai foglalkozáson kívüli kompetencia-fejlesztését tűzte ki célul a VOKE Vasutas Művelődési Ház...
2018-04-15 18:35:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új megállapodás a fogyasztói érdekekért
Az Európai Bizottság megerősíti az uniós fogyasztói jogokat és azok érvényesítését.
2018-04-13 18:40:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Rekordszámú, több mint hétszáz bor érkezett
Kiválasztották a magyarországi németek legjobb borait, több mint 700 nedűt értékeltek a Magyarországi Németek Országos Borversenyén.
2018-04-10 22:40:58, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyedülálló együttműködés vette kezdetét Villányban, melynek eredményeként megszületett a REDy, a borváros le...
Bővebben >>