. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Kevesebb nejlonzsákot kell használnia
2014-04-16 18:31:48
Kevesebb nejlonzsákot kell használnia

Kevesebb nejlonzsákot kell használnia

Európának kevesebb nejlonzsákot kell használnia – döntött az Európai Parlament.  A képviselők adók, díjak, piaci korlátozások vagy kár tiltás bevezetését javasolják.


A szemétbe kerülő műanyag hord táskák különösen a tengerek és más vizek szennyezése miatt komoly természetvédelmi problémát jelentenek. A cél, hogy 2017-re ötven, 2019-ig 80 százalékkal csökkenjen a nejlonzsákok száma

Mint Margrete Auken dán zöldpárti képviselő - akinek a jelentését 539 szavazattal, 51 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett fogadták el – elmondta a képviselők a mellett tették le a voksukat, hogy unióban sokkal kevesebb nejlonzsákot használjunk, és kevesebb hord táska kerüljön a szemétbe.  Az elfogadott javaslat tartalmazza, hogy a nejlonzsákok számát egy kötelező érték alá kell szorítani, és nem lehet ingyen zacskót adni.  Kiemelte, ahogy már több jó példából látható, célirányos politikával radikálisan csökkenteni lehet az eldobható nejlonzsákok mennyiségét, fokozatos kivezetésük pedig jó megoldás a környezetbe jutó műanyaghulladék okozta problémák felszámolására.

Az 50 mikronnál vékonyabb, könnyű nejlonzsákokat - amelyeknek legnagyobb része az unióban fogy - sokkal ritkábban használják újra, mint a vastagabb fajtákat, így sokszor azonnal a szemétbe kerülnek, szennyezve a környezetet. Az EU tagállamainak 2017-ig legalább a felére kell visszaszorítaniuk az ilyen nejlonzsákok használatát, két évvel később pedig 80 százalékkal kell csökkenteni a jelenlegi forgalmat a 2010-eshez képest. A tagállamok adók, díjak, piaci korlátozások vagy tiltások révén érhetik el, hogy az üzletek ne adjanak ingyen nejlonzsákokat a vásárlóknak. Egyedül a húsok, halak vagy tejtermékek csomagolásához használt, nagyon könnyű műanyagok jelenthetnek kivételt.

A zöldség-gyümölcs csomagolására használt nejlonzsákokat újra feldolgozott papírból, vagy lebomló és komposztálható anyagokból készült tasakoknak kell felváltania 2019-ig. A lebomló és komposztálható csomagolással kapcsolatos előírásokat felül kell vizsgálni, fogalmaztak a képviselők.


Négy évvel ezelőtt készült felmérés szerint, 2010-ben minden egyes uniós polgár csaknem 198 nejlonzacskót használt évente, ennek 90 százaléka a könnyebb, ritkán újrahasznált fajtájú volt, amelyet általában azonnal ki is dobott. Amennyiben nem történik változás, akkor a nejlonzsákok száma tovább nő. Az Európai  Bizottság hatásvizsgálata szerint 2010-ben csak az unióban több mint nyolc milliárd nejlonzacskó végezte a szemétben.


Az Európai  Parlament a meghozott döntéssel megfogalmazta álláspontját, amelynek alapján a májusban megválasztásra kerülő új  már megkezdheti a tárgyalásokat a tagállamokkal.

Utoljára frissítve: 2014-04-16 18:40:01

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>