. Ma Béla napja van.
Kezdetét veszi a Nemzetközi Színházi Olimpia
2023-04-01 20:35:10
Kezdetét veszi a Nemzetközi Színházi Olimpia

Kezdetét veszi a Nemzetközi Színházi Olimpia

Első alkalommal vesz részt a Nemzetközi Színházi Olimpián hazánk.

Az április 1. és július 1. között megrendezésre kerülő 10. Nemzetközi Színházi Olimpián csaknem 70 helyszínen 58 ország, 400 társulata mutatkozik be 750 előadás keretében 7500 fellépővel. A világszínházi találkozón az előadások mellett országszerte kiállítások, workshopok és könyvbemutatók várják majd a publikumot.

A Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Balett mellett a Pécsi Harmadik Színház, két pécsi bábszínház, a Bóbita és a MárkusZínház, továbbá az Országos Diákszínjátszó Egyesület is csatlakozott a világszínházi fesztiválhoz.

A Pécsi Nemzeti Színház az Újvidéki Színházat és a zágrábi Komediját látja vendégül május 11-én, illetve 24-én. A vajdasági társulat William Shakespeare III. Richárd című darabjával, míg a horvát társulat Tim Rice-Andrew Lloyd Webber Jézus Krisztus Szupersztár című produkciójával készülnek.

A Bóbita Bábszínház két kisebb fesztiválnak is helyszíne lesz, továbbá több határon túli társulat előadása is látható lesz ott. A Jeung Fai, a hagyományos kínai kesztyűs bábszínház ötödik generációs mestere a Bóbita Bábszínház vendégeként április 24-i előadásában az ősi művészeti formát ötvözi kortárs, multimédiás elemekkel.  Ugyancsak a társulat meghívására érkezik április 25-én a Weöres Sándor Rongyszőnyeg című versfüzérének gyöngyszemeiből építkező, 14 éven felülieknek szóló előadásával a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem társulata és a nagyváradi Liliput Társulat Szutyejev Kispipi és kisréce című művéből készült, három éven felülieknek szóló bábelőadásával, valamint a szintén marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház is a négy éven túliaknak kínált Csizmás kandúrjával május 13-án. A bábmúzeumban a tradicionális kínai és tajvani kesztyűsbábokra épülő tárlatot is látható lesz az olimpia ideje alatt.

A Bábművészeti Világtalálkozó részeként a pécsi MárkusZínház - 2017 után - újra megrendezi Pécsen a Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivált. Április 19. és 23. között tizenkét országból tucatnyi előadás érkezik, de lesznek árnyjátékkészítő és szakmai workshopok is.

A Pécsi Balett meghívására a rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház balettegyüttese érkezik a Mecsekaljára május 31-én, hogy a tánc nyelvén adja elő Shakespeare Rómeó és Júliáját.

A Pécsi Harmadik Színház a Pécs Európa Kulturális Főváros keretében indult azóta is sikerrel zajló határon túli színtársulatokat bemutató programjuk részeként két határon túli, magyar nyelvű előadásnak adnak helyet. Április 18-án és 19-én az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukciójában Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című darabját mutatják be, majd május 16-án és 17-én a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában Örkény István klasszikusa, a Tóték lesz látható.

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület Orfűn szervez programokat, ahol  nemzetközi színjátszó találkozót tartanak 15 ország 150 résztvevőjével június 3. és 11. között.

A pécsváradi várban a Nemzeti Színház szervezésében a Sinum Színházi Műhellyel együttműködésben - az 17. ISTA/NG - Nemzetközi Színházantropológiai Iskola keretében  - nemzetközi mesterekkel zajlik műhelymunka május 7. és 20. között.

Utoljára frissítve: 2023-04-01 20:48:32

További híreink
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>