. Ma György napja van.
Kezdődik az idei Forma-1-es szezon
2015-03-12 18:08:23
Kezdődik az idei Forma-1-es szezon

Kezdődik az idei Forma-1-es szezon

Kezdődik a Forma 1-es szezon,  számos érdekes pont az  első versenyhelyszínen.


Ám mielőtt ebbe belekezdenénk, a magyar idő szerint ma hajnalban megtartott, szezonnyitó sajtótájékoztató előtt furcsa hír borzolta a Forma-1 mezőnyének és rajongóinak idegeit, elsőként tehát ezzel foglalkozunk!


A Sauber csapatának tesztpilótája tavaly a 29 éves Geido van der Garde volt. A holland versenyző tesztpilótai szerződésében volt egy olyan pont, amely szerint ha a Sauber csapatvezetése elégedett tesztpilótája teljesítményével, akkor a 2015-ös esztendőre versenyzői ülést kap van der Garde. Itt kezdődik a dolog érdekes része, ugyanis tavaly júniusban érvényesítette a Sauber ezt az opciós jogot, tehát elvileg van der Garde versenyezhetne jelenlegi csapata színeiben Melbourne-ben.


Csakhogy Monisha Kaltenborn csapatvezető bejelentette novemberben, hogy van der Garde nem kap versenyzői ülést, helyére a svéd Marcus Ericcson ül majd. A holland ezért fordult a bírósághoz ügyvédjeivel. Az eljárás legvégén az ausztráliai Victoria állam Legfelsőbb Bírósága kötelezte a Sauber csapatát arra, hogy beültesse egyik autójába Geido van der Gardét. Az ügyben eljáró bíró kötelezte az ausztrál hatóságokat, hogy abban az esetben, ha ez mégsem történik meg, foglalják le a Sauber csapatának teljes felszerelését. Ez a gyakorlatban a csapat csődjét jelentené, hiszen hiába utazna el a személyzet a második futamra Sepangba, felszerelés és versenyautó nélkül nem lehet versenyezni. Könnyen lehet, hogy a Sauber teljes vagyonával fizethet a pilótájával szembeni teljesen nyilvávaló igazságtalanságért!

Most pedig térjünk rá a pályára! a Forma-1 első, idei versenyének helyszíne Melbourne-ben, az Albert Parkban található. A pálya egyértelműen utcai jellegű, hiszen annak nagy részét – a márciusi versenyt leszámítva utcai autók használják. A pálya hossza 5303 méter, a versenytáv 58 kör, ami 307,574 kilométert jelent. A csapatoknak gumiabroncsot szállító Pirelli a száraz pályára alkalmas 4 különböző keverékű slick gumi közül a fehér jelölésű közepes és az oldalán sárgával jelölt lágy gumikat bocsátja a csapatok rendelkezésére. A másik két keverék a narancssárgával jelölt legkeményebb és a pirossal jelölt szuper-lágy keverékek más futamokon kerülnek majd bevetésre.

A pályán két olyan zónát jelöltek ki, ahol lehet majd nyitni az autók hátsó szárnyát, mely aerodinamikai szempontból könnyíti meg az előzést Az első ilyen  zóna maga a célegyenes, a második pedig a 3-as számú kanyarhoz vezető, a célegyenes után következő hosszú egyenes szakasz. Ezért a pálya vonalvezetésében kulcsfontosságú az első sikán – melyet két kanyarnak kell számolni – megfelelő bevétele, hogy minél előbb gyorsíthasson ki a versenyző a fent említett második DRS-zónára, mely igencsak szűk, hibázni tehát nem érdemes, mert ezen a pnton sokat veszíthet a sebességéből az autó. Ha két autó közül a hátrébb lévő a célegyenes végén kieszközli, hogy az előtte haladó védekezzen, akkor szinte biztos, hogy a 3-as kanyarban a támadó előzési pozícióba kerül, ebben a kanyarban szeretnek a leginkább előzni a pilóták, ezért a hármas kanyart is lehet a kritikus pontok közé sorolni.

Szintén fontos jól bevenni a 11-es és a 12-es kanyar kombinációját a pálya északkeleti oldalán, ugyanis ezt követően egy, a versenyzők által padlógázon teljesítendő szakasz következik. Ha ebben a két kanyarban megcsúszik, kavicságyba sodródik a versenyző akkor bizony szintén időt és sebességet veszít, tehát a pálya ezen szakaszán pontosnak kell lenni.

A következő, 13-as kanyar is  kitűnő lehetőséget kínál az előzésre, már csak ezért is érdemes a második időmérő szektor utolsó szakaszát a lehetőségekhez képest jól megcsinálni, hiszen ha szélárnyékba kerül az ember, akkor a belső íven, balról tud előzni.

Az utolsó fontos pontja a Melbourne-i ausztrál Forma-1-es pályának a célegyenesre fordító, utolsó, 16-os kanyar. Ha itt lesodródik a versenyző az ideális ívről, akkor nemcsak a célegyenesben, hanem a következő megkezdett körön is sok időt veszíthet. A kanyar bevételét nehezíti, hogy általában állnak a gázon ennek bevétele alatt, csak nagyon minimálisan lassítanak le, tehát a pálya ezen szakasza is komoly koncentrációt igényel.

Mivel ez egy, a hátsó gumikat megterhelő, viszonylag gyors pálya hat extrém fékezési ponttal, ezért a gumik és a fékek is viszonylag nagy igénybevételnek vannak kitéve, általában a 2-3 kerékcserés boxkiállást szokták a csapatok alkalmazni. A pálya, gyorsasága ellenére nem zabálja annyira a gumikat, a közepes gumikopás miatt döntött úgy a Pirelli, hogy a közepes és a lágy keverékű gumik kapnak szerepet hétvégén.

Nemsokára tehát megkezdődik a 2015-ös Forma-1-es szezon,a  futamokat július 1-ig a Duna TV, azt követően pedig a vadonatúj, közszolgálati sportcsatorna, az M4 Sport közvetíti majd Végezetül lássuk a hétvége menetrendjét!
A hétvége menetrendje:

Péntek
2:30-4:00 - F1 első szabadedzés
6:30-8:00 - F1 második szabadedzés (23:30-tól felvételről a Dunán megtekinthető!)
Szombat
4:00-5:00 - F1 harmadik szabadedzés
7:00-8:00 - F1 időmérő edzés
Vasárnap
6:00 - Formula-1 Ausztrál Nagydíj (verseny)
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2015-03-12 18:11:24

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>