. Ma Márk napja van.
Kiemelkedő építőipari cégekkel működnek együtt
2022-09-11 02:22:59
Kiemelkedő építőipari cégekkel működnek együtt

Kiemelkedő építőipari cégekkel működnek együtt

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara kiemelkedő építőipari cégekkel kötött együttműködési megállapodást, ami kiemelten a közös kutatás-fejlesztési és innovációs projektekre, az oktatásban való együttműködésre, valamint rendszeres tudás- és tapasztalatcserére helyezi a hangsúlyt.

A több évtizedes múlttal rendelkező építőipari középvállalattal, a Szabadics Zrt.-vel, valamint a transzparens homlokzati szerkezetekhez kapcsolódó gyártásban és tervezésben világviszonylatban élen járó, 40 országban jelen lévő Hydro Building Systems Germany GmbH-val kötött stratégiai megállapodást 2022/2023-as tanévnyitóján a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK).


A kar az elmúlt években széles ipari kapcsolati portfóliót épített ki szinte minden oktatott területen, a duális képzésben több mint 70 vállalkozás fogadja a kar mérnökhallgatóit. A vállalatokkal való együttműködések végső soron azt szolgálják, hogy az oktatás, a kutatás-fejlesztés során elért eredmények hasznosuljanak, az intézmény tudásalapú és egyben pragmatikus megközelítéssel segítse elő a magyar ipar és gazdaság hosszú távú, folyamatos fejlődését.


„A karral most együttműködésre lépett mindkét vállalat kari jelenléte komoly értéket képvisel, már korábban is volt velük kapcsolatunk, ezt a hivatalos megállapodással új dimenzióba emeljük. Amikor döntéshozói, azaz rektori, kancellári szinten az egyetem vezetése is bevonódik a folyamatba, az új lehetőségeket is megteremt: pl. új célok kitűzését a K+F irányába, vagy akár a munkaerő-piaci helyzetet, esetleg a korszerűsítési folyamatokat is értelmezve közös képzések fejlesztését. Ez utóbbira jó példa, hogy már tervezzük a Hydro Building Systems Germany GmbH leányvállalatával, a WICONA-val közösen a múlt tanévben az országban elsőként indított Homlokzattervező szakmérnökképzés angol nyelvű oktatását” – emeli ki  Medvegy Gabriella, a  kar dékánja.


A Szabadics Zrt. a hazai építőipar fontos szereplőjeként az ágazat szinte minden területén jelen van. A több mint 30 éve folyamatosan fejlődő építőipari vállalat nemzetközi vonatkozásban és Magyarország teljes területén kiemelt projekteket folytat. A folyamatosan bővülő, innovatív megoldásokat megkövetelő feladatok elvégzéséhez elengedhetetlen a kiváló szakmai háttér, ezzel párhuzamosan a szakmai, mérnöki utánpótlás biztosítása. Mindezek vonatkozásában a cégcsoport életében stratégiai szerepet tölt be az oktatási intézményekkel való együttműködés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával való közös munka a Pollack Expón (az építőipar egyik legjelentősebb szakmai kiállításán) való megjelenéssel indult 2020-ban, amelytől kezdődően a két szervezet folyamatosan építi, fejleszti kapcsolatát egymással.


A közös munka a szinergiák kiaknázásán alapul, a jelenleg is működő duális képzési program mellett a Szabadics Zrt. célja egy még komolyabb szakmai szerep vállalása az egyetemi oktatásban, amely ebben a tanévben indul. A program során a hallgatóknak lehetőségük lesz megtapasztalni az egyetem elméleti képzésén megszerzett tudásanyag gyakorlatba való átültetését. A stratégiai együttműködés három pilléren alapul, híd a hallgatók, az oktatási intézmény és a vállalati szféra között. Az egyetemi előadások mellett a jövőben a gyakorlati órák alkalmával valódi, folyamatban lévő projekthelyszínek látogatására lesz lehetőség, ahol a hallgatók élőben is láthatják az előadásokon elhangzott munkákat a mély-, a magas-, a víz- és a szerkezetépítés terén.


Az alumíniumipari és energetikai vállalatot, a Hydro Building Systems Germany GmbH-t 1905-ben alapították Norvégiában. Napjainkban a világ 40 országában 140 helyen ötvözi a helyi szakértelmet és a világszínvonalú páratlan kutatás-fejlesztési képességeket, többek között Székesfehérváron is, és összesen 35.000 munkatársat foglalkoztat világszerte. A Hydro-konszern leányvállalata a WICONA, amely a PTE MIK Homlokzattervező szakmérnök-képzésének szakmai partnere. A WICONA központja Németországban, Ulmban található. Sikeres innovatív vállalatként több mint 70 éves nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a hőhídmentes alumínium homlokzati rendszerek tervezése, fejlesztése, és gyártása területén.


A Hydro és a WICONA közös fejlesztésének eredménye a HYDRO CIRCAL 75R alumínium ötvözetből készült profilrendszerek, amelyek legalább 75%-ban újrahasznosított, alumíniumhulladékból készülnek. A profilok szén-dioxid-lábnyoma a világ legalacsonyabbjai között van: 2,3 kg CO2 /1 kg alumínium, ami csaknem 1/10-e a hagyományos alumínium értékének.  A PTE MIK Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzésén ezt a 70 éves tudást és tapasztalatot szeretnék közkinccsé tenni az építőipar számára. Ez a hiánypótló egyetemi továbbképzés regionálisan egyedülálló és szerepe nemzetközileg is megkérdőjelezhetetlen. Az előadók a szakma nemzetközileg is elismert mesterei, a tantárgyak Európa-szerte hasonló szakmai továbbképzési programokhoz illeszkednek. A PTE MIK partnereként  vett részt abban a 2 éves előkészítő munkában, melynek eredményeként  indulhatott el a Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzés.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>