. Ma Stefánia napja van.
Kiemelkedő építőipari cégekkel működnek együtt
2022-09-11 02:22:59
Kiemelkedő építőipari cégekkel működnek együtt

Kiemelkedő építőipari cégekkel működnek együtt

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara kiemelkedő építőipari cégekkel kötött együttműködési megállapodást, ami kiemelten a közös kutatás-fejlesztési és innovációs projektekre, az oktatásban való együttműködésre, valamint rendszeres tudás- és tapasztalatcserére helyezi a hangsúlyt.

A több évtizedes múlttal rendelkező építőipari középvállalattal, a Szabadics Zrt.-vel, valamint a transzparens homlokzati szerkezetekhez kapcsolódó gyártásban és tervezésben világviszonylatban élen járó, 40 országban jelen lévő Hydro Building Systems Germany GmbH-val kötött stratégiai megállapodást 2022/2023-as tanévnyitóján a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK).


A kar az elmúlt években széles ipari kapcsolati portfóliót épített ki szinte minden oktatott területen, a duális képzésben több mint 70 vállalkozás fogadja a kar mérnökhallgatóit. A vállalatokkal való együttműködések végső soron azt szolgálják, hogy az oktatás, a kutatás-fejlesztés során elért eredmények hasznosuljanak, az intézmény tudásalapú és egyben pragmatikus megközelítéssel segítse elő a magyar ipar és gazdaság hosszú távú, folyamatos fejlődését.


„A karral most együttműködésre lépett mindkét vállalat kari jelenléte komoly értéket képvisel, már korábban is volt velük kapcsolatunk, ezt a hivatalos megállapodással új dimenzióba emeljük. Amikor döntéshozói, azaz rektori, kancellári szinten az egyetem vezetése is bevonódik a folyamatba, az új lehetőségeket is megteremt: pl. új célok kitűzését a K+F irányába, vagy akár a munkaerő-piaci helyzetet, esetleg a korszerűsítési folyamatokat is értelmezve közös képzések fejlesztését. Ez utóbbira jó példa, hogy már tervezzük a Hydro Building Systems Germany GmbH leányvállalatával, a WICONA-val közösen a múlt tanévben az országban elsőként indított Homlokzattervező szakmérnökképzés angol nyelvű oktatását” – emeli ki  Medvegy Gabriella, a  kar dékánja.


A Szabadics Zrt. a hazai építőipar fontos szereplőjeként az ágazat szinte minden területén jelen van. A több mint 30 éve folyamatosan fejlődő építőipari vállalat nemzetközi vonatkozásban és Magyarország teljes területén kiemelt projekteket folytat. A folyamatosan bővülő, innovatív megoldásokat megkövetelő feladatok elvégzéséhez elengedhetetlen a kiváló szakmai háttér, ezzel párhuzamosan a szakmai, mérnöki utánpótlás biztosítása. Mindezek vonatkozásában a cégcsoport életében stratégiai szerepet tölt be az oktatási intézményekkel való együttműködés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával való közös munka a Pollack Expón (az építőipar egyik legjelentősebb szakmai kiállításán) való megjelenéssel indult 2020-ban, amelytől kezdődően a két szervezet folyamatosan építi, fejleszti kapcsolatát egymással.


A közös munka a szinergiák kiaknázásán alapul, a jelenleg is működő duális képzési program mellett a Szabadics Zrt. célja egy még komolyabb szakmai szerep vállalása az egyetemi oktatásban, amely ebben a tanévben indul. A program során a hallgatóknak lehetőségük lesz megtapasztalni az egyetem elméleti képzésén megszerzett tudásanyag gyakorlatba való átültetését. A stratégiai együttműködés három pilléren alapul, híd a hallgatók, az oktatási intézmény és a vállalati szféra között. Az egyetemi előadások mellett a jövőben a gyakorlati órák alkalmával valódi, folyamatban lévő projekthelyszínek látogatására lesz lehetőség, ahol a hallgatók élőben is láthatják az előadásokon elhangzott munkákat a mély-, a magas-, a víz- és a szerkezetépítés terén.


Az alumíniumipari és energetikai vállalatot, a Hydro Building Systems Germany GmbH-t 1905-ben alapították Norvégiában. Napjainkban a világ 40 országában 140 helyen ötvözi a helyi szakértelmet és a világszínvonalú páratlan kutatás-fejlesztési képességeket, többek között Székesfehérváron is, és összesen 35.000 munkatársat foglalkoztat világszerte. A Hydro-konszern leányvállalata a WICONA, amely a PTE MIK Homlokzattervező szakmérnök-képzésének szakmai partnere. A WICONA központja Németországban, Ulmban található. Sikeres innovatív vállalatként több mint 70 éves nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a hőhídmentes alumínium homlokzati rendszerek tervezése, fejlesztése, és gyártása területén.


A Hydro és a WICONA közös fejlesztésének eredménye a HYDRO CIRCAL 75R alumínium ötvözetből készült profilrendszerek, amelyek legalább 75%-ban újrahasznosított, alumíniumhulladékból készülnek. A profilok szén-dioxid-lábnyoma a világ legalacsonyabbjai között van: 2,3 kg CO2 /1 kg alumínium, ami csaknem 1/10-e a hagyományos alumínium értékének.  A PTE MIK Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzésén ezt a 70 éves tudást és tapasztalatot szeretnék közkinccsé tenni az építőipar számára. Ez a hiánypótló egyetemi továbbképzés regionálisan egyedülálló és szerepe nemzetközileg is megkérdőjelezhetetlen. Az előadók a szakma nemzetközileg is elismert mesterei, a tantárgyak Európa-szerte hasonló szakmai továbbképzési programokhoz illeszkednek. A PTE MIK partnereként  vett részt abban a 2 éves előkészítő munkában, melynek eredményeként  indulhatott el a Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzés.

További híreink
Villányi Franc ünnep hetedszer
Ismét két álló napig Villány a cabernet franc világvárosa.
2022-11-26 09:20:17, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lesz fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncert is a pécsi Adventen
Pécsett a Dzsámi látványos fényfestése koronázza meg a XI. Adventi Kézműves és Mesevásárt november 25. - december 24. között.
2022-11-25 01:34:10, Hírek, Környezetünk Bővebben
Baranyai méz jár a véradásért
Csütörtökön „Mézes Véradást” tartanak Pécsen a Vérellátó Központban.
2022-11-24 01:33:30, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ormánsági gyermekeknek gyűjti a cipős dobozokat idén a Baranya Megyei Önkormányzat.
Bővebben >>