. Ma Magdolna napja van.
Kiemelt helyen az ökológiai és a precíziós gazdálkodás
2019-07-02 23:10:54
Kiemelt helyen az ökológiai és a precíziós gazdálkodás

Kiemelt helyen az ökológiai és a precíziós gazdálkodás

A Szentlőrinci Gazdanapokat a Baranya Megyei Vállalkozói Központ, augusztus első hétvégéjén rendezi meg, amelynek díszvendége ez alkalommal Székelyföld lesz.  

A Szentlőrinci Gazdanapok 1994-ben nyitotta meg először kapuit. Az eltelt negyedszázad alatt a Dél-Dunántúl legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárává nőtte ki magát, s immár huszonhatodik alkalommal augusztus 2. és 4. között várja a szakmai és nagyközönséget.

A vásár három napja alatt a korábbi évekhez hasonlóan csaknem négyszáz - hazai és külföldi - mezőgazdasági gépforgalmazó, állattenyésztő és az ehhez kapcsolódó tevékenységet folytató cég, az élelmiszeripari ágazat jeles szereplője, valamint a rendszeresen jelenlévő kiállítók mellett idén is lesznek olyanok, akik most először mutatkoznak be a Szentlőrinci Gazdanapokon. A magyarok mellett kiállítanak német, horvát és szlovén agrárvállalkozások.

Ahogy az elmúlt esztendők során, most is a megnyitót követő szakmai napon a termelőket érintő kérdések kerülnek a középpontba. A két napon át tartó szántóföldi bemutatón pedig az érdeklődők a gyakorlatban ismerkedhetnek meg a legújabb a növénytermesztésben alkalmazott eljárásokkal, az erőgépekhez csatlakoztatható adapterekkel, valamint egy új betakarító géppel, az IDEÁL-lal. E mellett 2014-től a vásár keretein belül kerül sor a Nemzeti Vágta egyik hivatalos előfutamára, a Szentlőrinci Vágtára, valamint traktoros-versenyt is rendeznek, amelyen mind a két nem képviselteti magát.

- Elsődleges célunk, hogy a vásár a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mellett mind nagyobb hangsúlyt kapjon a hazai termékek népszerűsítése is - hangsúlyozza Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatója. - Mindemellett a vásár jó lehetőséget teremt arra, hogy a szakmaiság jól ötvöződjön a könnyed kikapcsolódással. Vissza nem térő alkalom arra is egyben, hogy kötetlen formában találkozhassanak egymással a termelők és vásárlók, a szakmabeliek és az érdeklődők, miközben akár üzletek is megköttetnek, vagy legalábbis elkezdődhetnek az erre irányuló tárgyalások.

A megnyitó napján a Kistermelők Házában sorra kerülő szakmai nap az agrárfinanszírozás, „A szántóföldtől az asztalig”, valamint „A helyi gazdaság és a vidék jövője” mottók köré szerveződik. Ezen belül is kiemelt helyen szerepel az eredményes ökológiai gazdálkodás digitális agrárstratégiában és a precíziós gazdálkodásban elfoglalt szerepe. E témakörön belül többek között szó lesz a növényvédelmi előrejelző rendszerről, az ökológiai növényvédelem lehetőségeiről, a precíz gabona-kereskedelemről. A MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke, Jakab István vezette agrárfórum középpontjában pedig a vidékfejlesztés áll majd.   A Takarék Csoport részvételével az agrárium finanszírozásáról szerveznek kerekasztal-beszélgetést. A szakmai nap Leader Műhellyel zárul Helyi(M)Értékeink címmel, amelyen a Szigetvár-Szentlőrinc térségének öko-turisztikai fejlesztésében rejlő lehetőségek kerülnek terítékre. A szakmai nap az agrár-szaktanácsadók Nemzeti Agrárgazdasági Kamara akkreditált programja is egyben.

- Idén a Kárpát-medencei Gazdasági Találkozó nevet viselő sorozatunkban, amelynek keretében évről évre más és más országot/országrészt helyezünk a középpontba, idén Székelyföld lesz a kiemelt partnerünk – folytatja tovább beszélgetésünket Pohl Marietta. - Ezen alkalomból Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő látogat el a rendezvényre és mond köszöntőt a megnyitón. Külön standon mutatkoznak be a székelyudvarhelyi és csíkszeredai gazdák, a kulturális programban pedig a Csíkcsomortánból érkező Csomortáni Gál László festőművész alkotásai lesznek láthatók.


Szólt arról is, hogy ebben az esztendőben is megrendezik az Agro Naplóval közösen a Gazdanapok ÁSZAI versenyt, ahova a DASzk Dél-dunántúli régió mezőgazdasági középfokú intézményeiben tanuló diákokat hívtak meg. Idén – megduplázva a tavalyi számot, hat intézményből - Sellye, Szentlőrinc, Villány, Lengyel, Szekszárd, Kaposvár - érkeznek öt-öt fős csapatok, de Székelyudvarhelyről is várnak egy csoportot.

- A feladatok összeállításakor a legfontosabb szempontnak a játékosság mellett azt tartottuk, hogy az egyes intézmények tanulói bepillantást nyerhessenek a másikban folyó szakmai képzésbe is, s ezzel átfogóbb képet kapjanak a mezőgazdaság egészéről, annak egyes ágazatairól. A rendezvény támogató szakmai partnere a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, aki egyben a zsűrit is biztosítja  - emeli ki.

Újdonsággal is várják a termelőket. Ebben az esztendőben speciális, a mezőgazdasággal foglalkozó elektronikus sajtót és  szaklapokat felvonultató – itt mutatkozik be a Magyar Mezőgazdaság is, ami ebben az esztendőben  a Szentlőrinci Gazdanapok hivatalos lapja - média udvarral is várják az érdeklődőket, ezzel is bővítve a tematikus udvarok körét, mint az Őshonos- az Agrártörténeti, vagy a kiemelten Baranyára jellemző értékeit bemutatót, ahol  a Nemzeti Értéktárba bekerült speciálisan baranyai tyúkfajta és az őshonosnak számító Magyar Óriás nyúl, továbbá a megye jellegzetes, hírnevét öregbítő juh és lófajták láthatók. A Falusi turizmust bemutató Káca-udvar a vidéki életről, a gasztronómiáról szól majd, s itt alakítanak ki a gyerekek számára kézműves foglalkoztatót.

S továbbra is megmaradnak a tematikus részei a vásárnak, így többek között a karámkomplexumban az őshonos állatokat bemutató udvar szürke marhával, bivallyal, őshonos juhfajtákkal és parlagi szamárral. A Kézműves utcában pedig kizárólag a helyi termelők és a helyi terméket előállítók kínálják majd portékáikat.

Mind ezek mellett idén is számos kísérő program várja majd a Szentlőrinci Gazdanapok látogatóit. Lesznek huszárok, Zrínyi-vitézek, különféle versenyek, például csizmadobás és a nemek közötti traktoros ügyességi verseny. A gyerekek pedig íjászkodással, póni-lovaglással, ökör-fogatozással tölthetik idejüket.

Utoljára frissítve: 2019-07-17 10:27:55

További híreink
Száz beteg gyógyulását segítheti
A japán kormány adományaként száz beteg gyógyításához elegendő 12.200 tablettát kapott a PTE Klinikai Központ Központi Gyógyszertára.
2020-05-25 21:27:47, Hírek, Környezetünk Bővebben
Vasarely ihlette ruhákat terveznek
Közös projektbe kezdett a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem.
2020-05-22 21:50:21, Hírek, Környezetünk Bővebben
A cél, mindenki számára elérhető és megfizethető védelem
Az Európai Bizottság kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 révén további 122 millió eurót mozgósít a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásokra.
2020-05-19 21:49:11, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen is sikeres tanévet zárhatnak az E.ON duális képzéseiben részt vevő diákok.
Bővebben >>