. Ma Csongor napja van.
Kiemelt szerep az elismert termelői szervezeteknek
2018-11-06 23:23:31
Kiemelt szerep az elismert termelői szervezeteknek

Kiemelt szerep az elismert termelői szervezeteknek

Közzétette első jelentését a versenyszabályok mezőgazdasági ágazatban való alkalmazásáról az Európai Bizottság.

 

A jelentés szerint a mezőgazdasági termelők az európai versenyhatóságoknak köszönhetően kedvezőbb feltételeket érhetnek el termékeik nagy vevőknek vagy szövetkezeteknek történő értékesítésekor.

 

Mint Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős uniós biztos elmondta, a jelentés betekintést nyújt abba, hogy az európai versenyhatóságok milyen értékes munkát végeznek a mezőgazdasági ágazatban. Többek között védelmet nyújtanak különösen a mezőgazdasági termelők számára a versenyellenes magatartásokkal szemben, és biztosítják, hogy a mezőgazdasági termelők és a fogyasztók kiaknázhassák a teljesen nyitott belő piac előnyeit.

 

Mindehhez Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos a következőket tette hozzá, a  piacorientált szakpolitikai környezetben döntő fontosságú a mezőgazdasági termelők élelmiszer-ellátási láncban betöltött pozíciójának erősítése.  Szólt arról is, a jelentés rávilágít arra, hogy a mezőgazdasági és a versenyjog egymást kiegészítve  járul hozzá a termelők és a fogyasztók számára egyaránt méltányos és hatékony megoldások kialakításához. Hangsúlyozta, a versenyjog különös figyelmet fordít a mezőgazdasági termelők védelmére, az elismert termelői szervezetek segíthetik az élelmiszer-ellátási láncban betöltött pozíciójuk erősödését.

 

Az árak vagy más kereskedelmi feltételek rögzítésére és a piacok felosztására vonatkozó megállapodásokat tiltó uniós versenyszabályok a mezőgazdasági termékek előállítására és kereskedelmére is érvényesek. A mezőgazdasági  piacok közös szervezéséről szóló rendelet („KPSZ-rendelet”) azonban olyan eltéréseket enged e szabályok alkalmazásától, amelyek minden vagy néhány mezőgazdasági ágazatot érintenek, vagy konkrét helyzetekkel foglalkoznak.

 

A jelentéssel az Európai Bizottság első ízben értékelte a versenyszabályok speciálisan a mezőgazdasági ágazatban való alkalmazását. A benne szereplő információkat felhasználva további konzultációkat folytat majd a mezőgazdasági ágazat érdekelt feleivel, a tagállamokkal, az Európai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal a versenyszabályok agrárágazatra történő alkalmazásával kapcsolatos jövőbeli szakpolitikai döntésekről. Emellett fokozni fogja piacfelügyeleti tevékenységét, különösen a belső piacot szegmentáló kollektív megállapodások tekintetében.

Utoljára frissítve: 2018-11-06 23:37:08

További híreink
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a petesejt és a hímivarsejt káros fényterhelését.
2024-04-06 20:40:06, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>