. Ma Emma napja van.
Kifizetődő megtakarítás a környezetvédelem
2014-11-27 22:34:00
Kifizetődő megtakarítás a környezetvédelem

Kifizetődő megtakarítás a környezetvédelem

Tizenegyedik alkalommal jutalmazta a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért a vállalatokat, idén a Duna-Dráva Cement Kft. is a díjazottak között szerepel.


Az Ablakon Bedobott Pénz program keretében olyan cégek pályáztak, amelyek felismerték, hogy a környezet védelme nemcsak mindannyiunk közös érdeke és a felelős vállalatirányítás alapja, hanem a gazdasági fejlődés egyik lehetséges irányvonala is. Az elmúlt 12 év során a programban résztvevő 92 vállalat megtakarítása elérte a 31 milliárd forintot, amelyet 487 beruházáson, vagy beruházásnak nem minősülő fejlesztésen keresztül értek el. Ezek egyharmada nem igényelt anyagi befektetést sem, csupán szervezeti-, viselkedési fejlődést.


Az elmúlt esztendőben 9 nagyvállalat és 3 kis és közepes méretű vállalkozás mutatta be környezetvédelmi intézkedéseit. A beruházásokat, illetve a beruházásnak nem minősülő intézkedéseket szakértői, helyszíni audit alapján szakmai találkozó és díjátadó konferencia keretében három kategóriában díjazták, illetve két különdíjat is kiosztottak.


A Duna-Dráva Cement Kft-t a három éven túl megtérülő beruházások kategóriájában tüntették ki a „Legnagyobb magasan csüngő gyümölcs” díjjal, az anyagában nem hasznosítható, de petrolkoksz helyettesítésre alkalmas hulladék felhasználásának növelése érdekében tett lépéseiért.


A cementgyártáshoz szükséges magas égési hőmérséklet (1350 °C) jelentősen meghaladja azokat a műszaki követelményeket, amelyeket a hulladékégetés során figyelembe kell venni. A cementgyárban a más iparágak számára nem használható anyagok biztonságosan hasznosíthatóak. A „lávahőmérsékleten” szinte maradéktalanul megsemmisülnek, ami visszamaradna (például a gumiabroncs fémszálai), beépülnek a cementbe, részévé válnak. Így az önmagukban már nem hasznosítható, azonban a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére alkalmas hulladékok kiválóan alkalmazhatóak a gyártási folyamat során.


A Duna-Dráva Cement Kft. 2010-2011 óta megvalósuló beruházásainak köszönhetően másodlagos tüzelőanyag hasznosítási kapacitása évente 85 000 tonnára növekedett. Ez évi 9 000 tonna petrolkoksz égetését váltotta ki. Így szén-dioxid kibocsátását 7 647 tonnával csökkentette éves szinten a vállalat. A 780 millió forintos beruházás közel 9 év alatt térül meg és valamivel több, mint évi 200 millió forint megtakarítást eredményez.

 

A hulladékkezelő telepen a haszonanyag kinyerésére tett intézkedések nyomán 2012-ig a cementgyárnak közel 5000 tonna egyéb módon nem hasznosítható anyagot adtak át a tüzelőanyag helyettesítésére. Mindebbe 174 millió forintot fektetett a Duna-Dráva Cement Kft., amely 6 év 3 hónap megtérüléssel évente 75 millió forint megtakarítást jelent a vállalatnak. Ez csak a forintosított eredmény, a környezetvédelmi hatás még nagyobb.

Utoljára frissítve: 2014-11-27 22:43:18

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>