. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Kilátó a mohácsi emlékhelyen
2011-08-28 17:49:58
Kilátó  a mohácsi emlékhelyen

Kilátó a mohácsi emlékhelyen

A hétvégén avatták fel a Mohácsi Történelmi Emlékpark látogatóközpontját. A koronát  mintázó épületet környezetbarát módon, geotermikus energia felhasználásával hűtik és fűtik. A Siklós-Mohács Élményút részét képező emlékpark fejlesztése hazai és uniós források felhasználásával, fél milliárd forintból valósult meg.

 

Az 1526-os mohácsi csata 485. évfordulóján átadott húsz méter átmérőjű, üvegkupolával fedett, koronát formázó négyszintes fogadóépület állandó és ideiglenes kiállításoknak ad helyet, de kialakítottak benne látogatóközpontot, rendezvényteremet, információs pontot és étterem is.

 

A mélyföldszinten kialakított kiállító térben az érdeklődők  régészeti leletek, korabeli magyar és török történelmi források, valamint korszerű interaktív módszerek és berendezések segítségével nyerhetnek bepillantást  a mohácsi csata előzményeibe, annak egyes mozzanataiba, valamint az azt követő események sorába, a csatát pedig  háromdimenziós videojátékkal szemléltetik.

 

 

Mint Szekó József, Mohács polgármestere elmondta, a 80 százalékos európai uniós támogatásból megvalósult projekt keretében nemcsak az emlékpark újult meg, hanem Mohácson vízi turisztikai központ létesül, sporteszköz- és kerékpárkölcsönző nyílik, a Mohács-Bóly fehér borút részét képező Mohács-szőlőhegyi pincesor is díszburkolattal, rendezvénytérrel gazdagodott.

 

A megemlékezésen beszédet Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, volt miniszterelnök is, aki egyebek mellett arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy szembe kell néznünk a saját történelmünkkel. Kövér László az Országgyűlés elnöke pedig  arról beszélt, hogy a történelem arra tanít, hogy a sorsunk alakulását a magunk kezébe kell vennünk, nem szabad azt másra hárítani.

 

A beruházás keretében nemcsak új fogadóépülettel lett gazdagabb az emlékhely, hanem Szatyor Győző fafaragó közreműködésével megújultak a sírkert kopjafái, a környező erdőkben történelmi tanösvényt hoztak létre, íjászpályát alakítottak ki.

További híreink
Fél évig vártam Bödőcsre, megérte (?)
A sokadik előadás után megfogadtam, hogy nem megyek többet, kivéve 2 stand upos előadására: Kőhalmi Zoltán és Bödőcs Tibor voltak azok.
2018-10-17 21:17:41, Hírek, Vélemény Bővebben
Az uszoda helye
Az új Dagály Uszoda és a környezetvédők viszonyáról nehéz higgadtan publicisztikát írni.
2015-05-29 20:28:56, Hírek, Vélemény Bővebben
Elegük lett, léptek…
Mind inkább fogy a türelem.
2015-02-26 23:15:56, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>