. Ma Auguszta napja van.
Kilencfalva Fesztivál
2016-08-15 11:41:48
Kilencfalva Fesztivál

Kilencfalva Fesztivál

Augusztus 15-én veszi kezdetét Kásádon a Kilencfalva Fsztivál.

A Baranya leghátrányosabb térségében élő  nemzetiségek kultúrájának bemutatását tűzte ki célul  a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület a siklósi kistérségben. életre hívott Kilencfalva Fesztivál útjára indításával. E mellett a szándékaik között szerepel, hogy ezen az újszerű  módon is népszerűsítsék az államalapítás, a kenyér ünnepét  az aprófalvas településeken,  melynek során megjelenítik a sajátos magyar és nemzetiségi értékeket.


Baranya  Siklós-Beremend és a Dráva határolta területe a többszörösen hátrányos térségek közé tartozik, sokan élnek itt nehéz körülmények között,  magas a munkanélküliség. A szervező Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület által életre hívott fesztivál ezen kíván a maga sajátos eszközeivel változtatni,  bekapcsolni hosszú távon a rendezvény segítségével ezen településeket a turizmus vérkeringésébe.


- A fesztivál  az egyesületnek is kihívás, hiszen nem egy rétegnek, nemzetiségnek, településnek szól, hanem egy térségnek – hangsúlyozza Kosztics István, az egyesület elnöke. – Egyben szeretnénk a figyelmet felhívni a Dráva-menti településeken élők nehéz helyzetére, ahol a Start-program és a közmunka jelenti az egyedüli lehetőséget a talpon maradásra.


Kitért arra is, a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatukkal, fél millió forintot nyertek el, az igényelt kettő helyet, de az összefogásnak köszönhetően mégis megvalósulhatott a Kilencfalva Fesztivál, ugyanis melléjük állt és támogatta a kezdeményezésüket a Generáció Egyesület, a Baranya Megyei Önkormányzat azzal, hogy a központi ünnepséget Drávaszabolcson rendezi meg, valamint az önkormányzatok lehetőségeikhez mérten.


A nyolc napon át tartó fesztivál színes programmal várja az érdeklődőket Kásád, Egyházasharaszti,Gordisa, Kistapolca,Old, Matty, Alsószentmárton, Siklósnagyfalu, Drávaszabolcs. A kulturális események mellett lesz a települések történetét bemutató előadás, főzőverseny, valamint konferencia, amelyen megyei értéktár létrejötte, szerepe kerül terítékre. A tanácskozás helyszínén Egyházasharasztiban parasztpiacot is tartanak, ahol mezőgazdasági szerszámok, eszközök, a háztartásokban már feleslegessé vált tárgyak találhatnak új gazdára. E mellett olyan helyi értékeket is megkóstolhatnak az érdeklődők, mint az oldi kemencés rétes, vagy a gordisai házi szövetkezet savanyúságai. A mattyi tónál horgászversenyt tartanak, a helyi horgászegyesület vendégeként.

Az eseménysor Drávaszabolcson népzenei találkozóval zárul augusztus 21-én. Villányba is ellátogatnak egy napra a VI. Generációs Napok keretében nemzetiségi étel és borbemutatót tartanak.

Utoljára frissítve: 2016-08-15 11:43:49

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pluszosok Egyetemének szervezői igyekeznek hasznos ismereteket átadni a neves tudósok, közéleti személyisége...
Bővebben >>