. Ma Marcell napja van.
Kisfilmsorozat a Mecsek-hegység jura–kréta földtanáról
2022-07-18 20:33:39
Kisfilmsorozat a Mecsek-hegység jura–kréta földtanáról

Kisfilmsorozat a Mecsek-hegység jura–kréta földtanáról

Háromrészes angol-magyar nyelvű természettudományos oktató- és ismeretterjesztő kisfilmsorozat készült az EDUC Európai Egyetemi Szövetség keretein belül a Mecsek-hegység jura –kréta földtanáról.


A  Pécsi Tudományegyetem az EDUC Európai Egyetemi Szövetség - nyolc európai egyetem együttműködésével indított közös, angol nyelvű oktatási platform - keretei közt támogatja a magas színvonalú, közös oktatási területek fejlesztését, és ehhez magyar és angol nyelvű oktatási anyagok készítését. Az elmúlt év nyarán az UnivTV és Bujtor László, a PTE egyetemi docense együttműködésében készült  el a természettudományi kar első oktató- és ismeretterjesztő kisfilm-sorozata a Mecsek-hegység mezozoos geológiájáról. Az egyenként 15 perces epizódok bemutatják a Mecsek-hegység jura – kréta geológiai kifejlődéseit, és ezek nemzetközi vonatkozásait.

A kisfilmek nemcsak a projektben részt vevő EDUC Európai Egyetemi Szövetséghez tartozó felsőoktatási intézmények hallgatói számára érhetőek el angol nyelven, hanem azon magyarok számára is, akik érdeklődnek a földtudományok iránt, ők magyarul is megismerhetik  a legújabb kutatási adatokra támaszkodva  a hegység páratlan földtani értékeit.  A sorozat betekintést ad a geológián túl a hidrológiai, geomorfológiai, régészeti és paleontológiai érdekességekre és kuriózumokra egyaránt, melyek a Mecsek-hegységet európai értelemben is fontos és érdekes kutatási területté teszik.

A kisfilmek a Mecsek-hegységben a felszínen álló és mozgó kamerával, valamint drónfelvételek segítségével mutatják be a hegység páratlan értékeit, miközben folyamatos magyar nyelvű narrációval segítik a bemutatott jelenségek megértését. Üledékképződési, vulkanikus, eróziós folyamatok bemutatásával, valamint kőzetminták segítségével értheti meg a néző a Pécs környéki terület 160-tól 130 millió évig terjedő időszeletében zajló folyamatokat, amikor még a Mecsek-hegység helyén szubtrópusi óceán hullámzott.

A filmsorozat elkészítését a Pécsi Tudományegyetem és az EDUC Európai Egyetemi Szövetség Programirodája közösen támogatta.

Utoljára frissítve: 2022-07-18 20:57:19

További híreink
Próbaüzem a pécsi pumpapályán
Elkészült az ország egyik legnagyobb kerékpáros pumpapályája a Tüskésréten.
2022-08-08 02:58:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Augusztus 8-tól már az új fogászati klinikán fogadják a betegeket
A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikája augusztus 8-tól az új épületben fogadja a betegeket.
2022-08-08 02:28:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Fél évszázada képeznek gépészmérnököket Pécsen
Az épületgépész és a szilikátgépész szak megalapításával indult öt évtizeddel ezelőtt Pécsett a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán a gépészmérnökképzés.
2022-08-06 02:32:40, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újabb uniós támogatást nyert el a következő négy évre az EDUC Európai Egyetemi Szövetség.
Bővebben >>