. Ma Ákos, Bátor napja van.
Kisgyerekek rajzai a dzsámin
2023-12-01 10:55:42
Kisgyerekek rajzai a dzsámin

Kisgyerekek rajzai a dzsámin

Pécsett a XII. Adventi Kézműves és Mesevásár december 1-jén veszi kezdetét. Gyerekek fényfestései, ünnepi koncertek, új 3D-s karácsonyi fotóelemek, valamint több mint félszáz kézműves és gasztronómiai kiállító hoz ünnepi hangulatot Pécsen a Széchenyi térre.
 
Ékszerdobozzá válik a pécsi belváros, ahol a 17 méter magas karácsonyfa és a ragyogó adventi fénykapuk mellett minden eddiginél több világító szelfipont várja az érdeklődőket. A Jókai téren egy kétméteres rénszarvas, a Kossuth téren pedig egy háromméteres hullócsillag és egy angyalka csábítja közös fotóra a látogatókat. Ezeket egészíti ki a tavaly már nagy sikernek örvendő óriási mackó, rénszarvas szán, léghajó és ajándékdoboz.

Az adventi vásár december 1-jén 17 órakor nyílik meg Máger Róbert püspöki irodaigazgató, székesegyházi plébános és Péterffy Attila polgármester köszöntőjével, valamint a HuMen Brass Band koncertjével. Az ünnepi ízekről és illatokról 18 gasztronómiai kitelepülő gondoskodik, ahol a közönségkedvenc forralt bor mellett puncsot és teaspecialitásokat is kortyolhatnak majd a vásárba kilátogatók. Az ételek között pedi olyan különlegességet is megkóstolhatnak, mint a leberkäse. A karácsonyi ajándékok beszerezését 36 kézműves teszi könnyebbé.

Az Adventi Fényfestő Gyerekrajz pályázatra érkezett alkotások advent első, második és harmadik hétvégéjén - péntek, szombat, vasárnap - 16.30–19.00 között öltöztetik fényköntösbe a dzsámit. A nyertes rajzok pedig december 21-én 18.00–18.30 között lesznek láthatók. Azonban, nemcsak ilyenkor festik meg fénnyel a dzsámit, hétköznap esténként és hétvégén, a gyermekrajzok vetítését követően Dirk Clumsy animált fényfestése lesz látható a homlokzaton, ami minden héten megújul.

A karácsonyváró programok között szerepel betlehemes műsor, „A fény, mint köntös, úgy fog körül." (Zsolt 104) címmel palástmeditáció, senior örömtánc és kerámia festöde. Fellép többek között Zsédenyi Adrienn, Hercku Ági és a banda, a Jazzation, a Fonogram-díjas Veronaki kvartett, lesz Swing Karácsony a Kuna testvérekkel és interaktív gyerekprogrammal készül a Tintaló Cirkusz. Hétköznap a Pécsi Rotary Klub adventi ünnepi műsora látható, hétvégenként pedig adventi hangversenyek hallhatók a Székesegyházban és Pécs katolikus templomaiban.

A Mesekuckóban pécsi színészek – Füsti Molnár Éva, Herczeg Adrienn, Vlasits Barbara, Stenczer Béla – valamint Czirják Erika meseíró, Körtvélyesi László fotóművész és Matta Lóránt bábszínész olvassa fel kedvenc adventi meséit minden hétvégén. Szombatonként a Pécsi Nemzeti Színház erkélykoncertjeit élvezheti a közönség.

December 6-án nemcsak Gryllus Vilmos, hanem a Mikulás is ellátogat a pécsi adventi vásárba.  Szombatonként az ökumené jegyében különböző felekezetek képviselői gyújtják meg a város adventi koszorúján a gyertyákat a Széchenyi téren.

Utoljára frissítve: 2023-12-01 10:56:15

További híreink
Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
A Pécsi Tudományegyetem, mint konzorciumvezető és hat konzorciumi partnere (HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, H...
2024-02-26 21:34:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
A Pécsi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola tanulója képviseli hazánkat a nemzetközi egészségügyi versenyeken.
2024-02-25 22:07:46, Hírek, Környezetünk Bővebben
Száz éve született Grastyán Endre
Születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak Pécsett.
2024-02-23 16:30:23, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sikeresen zárult a koronavírushoz kapcsolódó projekt a Pécsi Tudományegyetemen.
Bővebben >>