. Ma Márk napja van.
Kocsis Zoltán nevét viseli a próbaterem
2017-11-09 17:21:56
Kocsis Zoltán nevét viseli a próbaterem

Kocsis Zoltán nevét viseli a próbaterem

Ünnepélyes keretek között nevezték el Kocsis Zoltánról Pécsett a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok próbatermét.

A zenekar  fejlődősében jelentős szerepet játszott  szakmai mentorként és első állandó vendégkarmesterként  Kocsis Zoltán, akivel a több mint egy évtizeden át  tartó együttműködés során számos órát töltött az együttes a felejthetetlen művésszel, akinek emlékére ünnepélyes keretek között Kocsis Zoltánról nevezik el próbatermüket.

A tavaly elhunyt Kocsis Zoltánról szóló megemlékezésekben a legtöbben úgy fogalmaztak, hogy „űrt hagyott maga után”. Személye valóban pótolhatatlan veszteség, zseniális tehetsége és elkötelezettsége egyedülálló volt a magyar zenei életben. Az űr azonban lehet számunkra ablak a zene világára. Muzikalitása, zenei tudása iránymutatásként szolgálhatnak az egyetemes zene megismerésére.

A Pannon Filharmonikusok a 2017/2018-as évadban a művész előtt tisztelegve Ablak  világra címmel  három koncertből álló sorozatot állított össze, amelyeken egy képzeletbeli  ablakon Kocsis Zoltánnal együtt nézhetnek  ki és hallgathatnak meg egy-egy meghatározó alkotást a zenerajongók. Az Energiaáramlás  évadában részesei lehetnek e nagyszerű karmester, zongoraművész, zeneszerző választásainak.

A koncertek műsorának összeállításakor legkedvesebb zeneszerzőinek műveiből válogatott az együttes, így kerülnek műsorra Beethoven, Rahmanyinov, Richard Strauss, Kurtág György, J. S. Bach és természetesen Bartók Béla darabjai. Richard Strauss műveinek premierjét, Rahmanyinov  magyarországi ismertségét, Bartók Béla újraértelmezését és Kurtág György alkotásainak számos bemutatóját Kocsis Zoltánnak köszönhetjük.

A sorozat, a Fiú nevet viselő koncerttel indul, amelynek szólistája Kocsis Zoltán fia, Kocsis Krisztián.

Utoljára frissítve: 2017-11-09 17:23:02

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>