. Ma Béla napja van.
Költözik a piac, megújul a buszállomás
2018-12-08 02:02:08
Költözik a piac, megújul a buszállomás

Költözik a piac, megújul a buszállomás

A komlói önkormányzat támogatásával megkezdődhet a buszpályaudvar felújítása, valamint januártól ideiglenes helyre költözik a piac is.


Megkezdődik a komlói vásárcsarnok felújítása, így az árusok a munkák idejére január 5-től átmenetileg a Berek utca 18. szám alatti épületbe költöznek, ott kap helyet ideiglenesen a piac. Az önkormányzat még az elmúlt esztendőben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében pályázati úton félmilliárd forintot nyert el. A támogatás és az önkormányzat saját forrásának felhasználásával a következő hónapokban teljesen átépítik a viharvert vásárcsarnokot.  A városi piac ennek ideje alatt ideiglenes helyre költözik.


Mint Polics József polgármester elmondta, január 5-e lesz az utolsó piacnap a vásárcsarnokban, január 8-tól a Berek utca 18. szám alatt, vagyis lényegében a szomszédos épületben nyit ki újra. A körülmények valószínűleg nem lesznek tökéletesek, de bízom  abban a kereskedők és a vevők is megértéssel veszik ezt tudomásul. Kitért arra is, a tervezéskor a praktikusság és a kényelem volt a fő szempont, ezért a főbejárat az épület északi oldalára kerül, valamint a csarnok belső terét áttekinthetőbbé alakítják át A munkálatok a tervek szerint 2019 végéig  fejeződnek be.


A felújítás során a vásárcsarnokban több és korszerűbb elárusítóstandot alakítanak ki. Nagyobb lesz a parkoló és akadálymentessé teszik a közlekedést az épületben. Emellett sor kerül a nyílászárók cseréjére, felújítják az épületgépészeti rendszert, valamint hőszigeteléssel látják el tetőt és falakat, új vakolatot kap kívül-belül az épületet.


E mellett hatvanmillió forinttal társul a Dél-dunántúli Közlekedési Központ a komlói buszpályaudvar-felújítási projektéhez, így összesen 440 millió forintból kezdődhet a belvárosban az autóbusz-főpályaudvar teljes felújítása.


Az évtizedekkel ezelőtt átadott létesítmény már nem képes az utasok által elvárt szolgáltatási színvonalat biztosítani, ezért minden tekintetben időszerű a teljes felújítás és az átépítés. A szükséges pénz egy jelentős része már rendelkezésre áll, köszönhetően annak, hogy az önkormányzat sikerrel szerepelt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán, amelyen 380 millió forint európai uniós támogatást nyert el a város, ehhez tesz további 60 milliót a Dél-dunántúli Közlekedési Központ.  


A képviselőtestület a napokban döntött az ehhez szükséges konzorciumi szerződés aláírásáról. A megállapodás szerint a buszpályaudvarnak helyet adó önkormányzati és DDKK-tulajdonú telkeket osztatlan közös tulajdonban egyesítik, így nem lesz jogi akadálya a projekt közös lebonyolításának.


Maga a felújítás a pályaudvar és a hozzá tartozó önkormányzati utak és zöldfelületek teljes rekonstrukcióját tartalmazza. Megújul a váróterem, a jegypénztár, a mosdók és a DDKK irodái is. A buszparkolókat a pályaudvartól délre, a Bem utca túlsó oldalára költöztetik, így biztonságosabb lesz a gyalogos közlekedés és több a parkosított terület. A munkálatok jövőre indulnak, s a tervek szerint 2020-ban zárulnak.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>