. Ma Auguszta napja van.
Konfuciusz Intézet Pécsett
2015-03-27 20:41:18
Konfuciusz Intézet Pécsett

Konfuciusz Intézet Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán   nyitotta meg kapuit  hazánkban az első, a világon a hetedik Konfuciusz Intézet.


Az intézet a  jelenlegi hagyományos, akadémiai orvoslást kiegészítve a kínai medici-nában gyökerező terápiás eljárások oktatására, tudományos módszerekkel történő vizsgálatára és alkalmazására vállalkozik.  E mellett  népszerűsíti a kínai nyelvet és  kultúrát.
 
Mint Betlehem József, az egészségtudományi kar dékánja elmondta,  már folyik az intézet képzési és az ismeretterjesztéshez kapcsolódó programjának kidolgozása.  Szólt arról is,  évek óta foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy felvállalják azt a területét az orvos-lásnak, amelyet világszerte komplementer medicinának neveznek.  Abból a  felismerésből kiindulva,  hogy a nálunk alkalmazott medicina mellett léteznek másfajta eljárások, terápiás megoldások, és eredményesen segíthetik az akadémikus medicina hatékonyságát.


Mindehhez,   Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a következőket tette hozzá, az  intézet megnyitása jelzés arra, hogy az akadémikus orvoslás képviselői a hétezer éves, ha-gyományokon alapuló kínai orvoslással is számolnak. Az elsődleges cél,  hogy a kettő előnye-it és eredményeit felhasználva elősegítsék a betegek gyógyulását.

Jüan Csü-hsziang, a kínai Hebei Egyetem rektora arról szólt, hogy az általa vezetett intézmény már egy évtizede jó kapcsolatot ápol a pécsi egyetemmel,  s együttmű-ködnek többek között a különleges betegségek, valamint a stroke  kezelésében. A pécsi intézet  hároméves előkészítő munka után jöhetett létre.

A pekingi kormány a kínai kultúra, a hagyományok és természetesen a nyelv népszerűsítését 2004 óta tartja kiemelt feladatának, a kínai filozófus és tanító Konfuciusz nevével fémjelzett program kereté-ben. A világon eddig csaknem 500 Konfuciusz Intézetet hoztak létre azokon a befogadó egyetemeken, ahol erre érdeklődés mutatkozott és megfeleltek azon szakmai követelményeknek, amelyeket a kínai kormány felállított.

Pécsett már a 2000-es évek elején is voltak kezdeményezések, szándéknyilatkozatok kínai egyetemekkel, de az első, igazán kézzel fogható kapcsolat 2010 óta működik, a Hebei United University-vel, főként a hagyományos kínai orvoslás, és az egészségtudomány területén. Az együttműködés keretében kölcsönös tanulmányutakat, képzéseket és csereprogramokat szer-veztek a Nemzeti Kutatás és Technológiai Hivatal  kínai-magyar pályázatainak segítségével.


A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara, a meglévő, korábbi kínai kapcsolatokra alapozva -  amelyek dr. Hegyi Gabriella kutatóprofesszor nevéhez fűződő a komplementer medicina részeként a hagyományos kínai orvosláson nyugszanak -  kezdett  intenzív tárgyalásokba a világ hetedik intézetének megalapítására. Ennek eredményeként alakult meg Pécsett a hagyományos kínai orvoslás első magyar Konfuciusz Intézete, ahol a jövőben egyedüliként történik annak szabályozott és elfogadott program szerinti oktatása.  S ahol túllépve a tanfolyam jellegű képzésen, az állami felsőoktatási rendszer részévé szeretnék tenni a kínai orvoslást, olyan oklevél kibocsátásával, amely részben a magyar, részben pedig az uniós jogsza-bályokhoz illeszkedik.

Az intézet működését a kínai kormány közvetlenül finanszírozza, szakembereket küld, akik két-két évig lesznek annak munkatársai.

Utoljára frissítve: 2015-03-27 21:06:48

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése új szintre lép.
Bővebben >>