. Ma Márk napja van.
Környezeti nevelés, kommunikáció – ismeretátadás nemzedékeken át
2022-04-25 20:56:30
Környezeti nevelés, kommunikáció – ismeretátadás nemzedékeken át

Környezeti nevelés, kommunikáció – ismeretátadás nemzedékeken át

Ökotudatos gyermekfelügyeletre készített fel bébiszittereket a Zöld-Híd Alapítvány, valamint családi programokat rendeztek Pécs több városrészében.

Az Ökooperáció – zöld közösségek fejlesztése Pécsett projekt keretében kettő Zöld Bébiszitter tréning, egy helyi közösség bevonására épülő nagyrendezvény és hat családi program valósult meg. A 2020 áprilisa és 2022 márciusa között lebonyolított projekt elsődleges  célja olyan ismeretek és technikák átadása volt, amelyek segítségével a tréningen és a rendezvényeken részt vevők környezettudatosan viszonyuljanak a természetes és épített környezethez, továbbá mindezt továbbadják a következő generációnak, ebben a szellemben neveljék őket.

A két alkalommal megrendezett Zöld Bébiszitter tréning a pályakezdők készségfejlesztését, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos tapasztalatszerzést helyezte fókuszába. A részvevők a bébiszitteri feladatok ellátáshoz szükséges ismeretanyag - gyermekgondozás, elsősegély, játékok és alkotás, beilleszkedés a családba, gyermekvédelem, fenntarthatóság - mellett  a környezeti nevelés, valamint a kommunikációhoz kapcsolódó ismereteiket mélyíthették el.

A Zöld-Híd Alapítvány 2014-ben és 2015-ben is szervezett bébiszitter tréninget, a mostani tananyagba beépítették az ezek során szerzett tapasztalatokat, valamint a résztvevőktől érkezett javaslatokat. A játékokra, interaktív gyakorlatokra és közös gondolkodásra épülő két, 60 órás tréningen összesen 22 bébiszitter vett részt, 2020. augusztus–októberében, valamint 2022. február-március közötti időszakban.

A kétéves projekt Pécsett zajlott, a közösségi programokat  a belváros mellett több településrészen - Patacs, Kertváros - is megszervezték. Az elsősorban pécsieknek szóló, a helyi közösségek erősítését szolgáló, az ökotudatosságot népszerűsítő programokon összesen háromszáznegyvenen vettek részt, a megvalósításában közreműködő önkéntesek azóta is segítik a Zöld-Híd Alapítvány munkáját.

A tréningek és a programok mellett létrejött egy olyan környezetvédelmi kiállítás és játéktár - mozgatható installációk, társasjátékok - amelyek a projektet követően is felhasználhatók a közösségi programokon, valamint az óvodai, iskolai környezeti nevelésben.

Utoljára frissítve: 2022-04-25 20:57:12

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>