. Ma Gedeon napja van.
Korszerűsítik a komlói szennyvíztelepet
2019-01-29 22:28:41
Korszerűsítik a komlói szennyvíztelepet

Korszerűsítik a komlói szennyvíztelepet

A két éve indult, 1,1 milliárdos csatornázási projekt utolsó ütemében a több mint harminc éves komlói szennyvíztelep fejlesztése valósul meg.


Jól halad   a térség településeinek szennyvíz kezelését is ellátó szennyvíztelepen az elmúlt év végén megkezdődött  munka, amelynek során jelentős korszerűsítésekre kerül sor. A több mint tízezer háztartás és számos intézmény, cég szennyvizét befogadó és ártalmatlanító létesítmény az 1980-as évek végén épült és azóta igencsak eljárt az idő a berendezései fölött.


A projekt keretében a meglévő, nagy energiaigényű technológiát egy jóval korszerűbb, hatékonyabb és takarékosabbal  cserélik le.  A munkálatok ideje alatt a telep folyamatosan és változatlan kapacitással működik, ami szoros együttműködést kíván a kivitelezők és az üzemeltetők között.


Mint Polics József, a város polgármestere elmondta, a legnagyobb problémát egyrészt a szennyvíztisztító teljesítményének  hiányosságai okozták. Ezen felül az elavult technológia miatt a tisztított víz nehezen tudta teljesíteni a környezetvédelmi határértékeket. A telep egy ideje már egyedi hatósági engedéllyel működött, de a felújítással ez a helyzet változni fog.


A szennyvízteleppel párhuzamosan folyik a dávidföldi főgyűjtő rekonstrukciója is. A körtvélyesi, dávidföldi városrészek csatornahálózatán összegyűlő és ezen a kulcsfontosságú szakaszon a már elhasználódott betoncsöveket ellenállóbb műanyagra cserélik a szakemberek.


A projekt része még a lakossági csatornahálózat bővítése is a somági városrészben és a Templom tér környékén. Ennek jelentős része már 2017-ben elkészült, tavaly a lakók többsége rá is tudott kötni a hálózatra.


Az európai uniós forrásból finanszírozott, 1,1 milliárd forintos projekt zárásának határideje jövő  év januárja. A kötelező, féléves próbaüzem miatt viszont nyárig el kell készülni mind a főgyűjtő, mind a szennyvíztelep felújításának.

Utoljára frissítve: 2019-01-29 22:29:18

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pluszosok Egyetemének szervezői igyekeznek hasznos ismereteket átadni a neves tudósok, közéleti személyisége...
Bővebben >>