. Ma Emma napja van.
Korszerűsítik a távfűtési rendszert
2014-01-23 12:24:32
Korszerűsítik a távfűtési rendszert

Korszerűsítik a távfűtési rendszert

Uniós forrás felhasználásával 550 millió forintból korszerűsítik a távfűtési rendszert Pécsett.


A  többségi önkormányzati tulajdonban lévő Pécsi Távfűtő Kft.  ez év januárjában pályázati  úton  Szolgáltatói hőközpontok szétválasztása és felhasználói hőközpontok kialakítása projektével  275 millió forint európai uniós támogatást nyert el. Az 550 millió forintból  megvalósuló program keretében 48 pécsi távfűtött épületben alakítanak ki hő-központot.


Mint Vida János, a Pétáv ügyvezetője elmondta, a beruházás megvalósítása során  korszerű, takarékos, az adott épület egyedi fűtési igényeihez igazodó technológia jön létre.  Öt hő-központ  megszűnik, s helyettük az épületekben negyvennyolc kisebbet hoznak létre, ami 1647 pécsi családot érint.

 

Kitért arra is, a fejlesztéssel nemcsak a hő-veszteség – az új vezetékhálózatnak köszönhtően - és  a villamosenergia-felhasználás csökken, de szabályozhatóvá válik a hőenergia felhasználása is, amellyel csökkenthetők lesznek az adott ház  költségei. Az új hő-központok biztosítják az épületekben a fűtést és a melegvizet. Ez a jelenlegi tömb-hőközpontos ellátásnál ideálisabb, hiszen jobban kiszolgálja az egyedi igényeket és a fenntartása is olcsóbb.

 

Szólt arról is, a  hőszolgáltató  egy 15 éve tartó korszerűsítési program keretében fokozatosan alakítja át a műszakilag elavult és gazdaságtalan tömb-hőközpontokat egyedi hő-központokká, a jelenlegi projekt is ennek a része.


A  beruházás a számítások szerint nyolc év alatt megtérül, s ezzel egy időben a cég kedvezőbb gazdasági helyzetbe is kerül. Kitért arra is, a tervek között szerepel újabb, hasonló jellegű fejlesztések megvalósítása is, ugyanis a 31.000 pécsi távfűtéses lakás negyven százaléka még nem rendelkezik önálló hő-központtal,  valamint szükség van további korszerűsítésekre is.


A tervek szerint az év végéig megvalósuló beruházás miatt feleslegessé vált  öt hőközpontot a város  a jövőben közösségi térként kívánja hasznosítani

Utoljára frissítve: 2014-01-23 14:06:40

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>