. Ma Norbert napja van.
Kortárs képzőművészeti fesztivál ismét Pécsen
2023-05-22 17:00:55
Kortárs képzőművészeti fesztivál  ismét Pécsen

Kortárs képzőművészeti fesztivál ismét Pécsen

Június 21. és 25. között  rendezik meg idén Pécsen LOKART kortárs művészeti fesztivált.

A képzőművészeti fesztivál témáját, az illúziót erősíti, hogy a társművészetek a vizuális és a kortárs művészeti szcénába tartozó alkotások és előadások is megjelennek rajta. Biennálé formájában megvalósuló képzőművészeti esemény, amelyen kooperációban dolgozhatnak együtt a fiatal és a korábbi generációk, valamint hosszú távú nemzetközi együttműködések születhetnek ideje alatt.


Tíz helyszínen közel  száz művész vesz részt idén a pécsi LOKART kortárs művészeti fesztiválon, ami mára országos, sőt nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát a LOKART, a pécsi és az országos kortárs művészetet, mellett a város partner- és testvérvárosainak képzőművészeit is felvonultatja. A fesztivál díszvendégei többek között Aix-en-Provence, Lyon és Eszék lesznek, mintegy 20 francia és horvát művész részvételével.


Olyan képzőművészeti múlttal rendelkező város számára, mint Pécs, szinte magától értetődő egy, a határain túlmutató képzőművészeti fesztivál megrendezése. Nemcsak a városban élő képzőművészek egyedülálló száma miatt, hanem mert már csaknem fél évszázaddal ezelőtt nyitotta meg kapuit a Pécsi Galéria, ami nemcsak a pécsi, de a hazai képzőművészetben is fontos szerepet tölt be.
A június 21. és 25. között zajló képzőművészeti fesztivál eseménysorát a Sétatér Fesztivál könnyűzenei programjai színesítik majd a Dóm téren.

 

Bár a fesztiválig még bő egy hónap van hátra, a város már a LOKART-érzésben élhet június elejétől., ugyanis a LOKART Prológ keretében számos ráhangoló programban lehet részük a pécsieknek. Többek között ezek sorába tartozik az  Illúziók Múzeumának utazó kiállítása, amellyel a Zsolnay Negyed Interaktív Varázsterében ismerkedhet meg minden korosztály, összekötve a fizika és geometria törvényszerűségein alapuló vizuális játékokat a képzőművészek által megjelenített illúziókkal.


Ugyancsak minden korosztálynak szól június 9-től a Pécsi Galériában a Cipőfantáziák című holland kiállítás, ami a divat és művészet határait feszegeti, különleges cipőkkel, cipő formájú műalkotásokkal, az álmokat megidéző szürreális cipő-objektekkel. A kiállítás a hágai Virtual Shoe Múzeum kifejezetten a LOKART-ra válogatott anyagát hozza Pécsre, mintegy 80-100 lesz látható.


Különleges társművészeti kísérő programnak ígérkezik műemléki helyszínen, a Cella Septichorába tervezett Salamon Eszter tánc-performansz. Salamon Eszter többek között a New York-i MOMA, a párizsi Pompidou Központ, az Avignoni Fesztivál és a budapesti Trafó rendszeres fellépője. Pécsen a M/OTHER című perfomanszát mutatja be, amelyet Magyarországon még nem láthatott a közönség. A LOKART-Sétatér fesztiválon magyar zenekarok mellett fellépnek a díszvendégként meghívott partner- és testvérvárosok zenekarai, francia és horvát együttesek.


Az első, 2021-es pécsi rendezvény után az idén országos, sőt nemzetközi eseményen közel 100 művész vesz részt. A fesztivál fődíját szakmai zsűri ítéli oda, amelynek elnöke Thierry Raspail az immáron 32 éve működő lyoni biennálé alapítója. A programokat tárlatvezetések, szakmai beszélgetések színesítik többek között a műkereskedelem és műgyűjtés mai tendenciáiról, a legújabb vizuális-művészeti műfajokról, vagy a virtualitás és mesterséges intelligencia szerepéről a képzőművészetben.

Utoljára frissítve: 2023-05-22 17:04:52

További híreink
A négylábú barátokról szólt a családi nap
Az örökbefogadást népszerűsítő, a felelős állattartást a középpontjába helyező Egy nap a négylábú barátokért elnevezéssel tartott családi napra várta a pécsi Morpheus Ala...
2023-06-05 16:28:29, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új lehetőségeket, változatos programok
Új lehetőségeket, változatos programokat kínál a Pécsi Egyetemi Borbirtok.
2023-06-02 22:42:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Hild Music Garden Pécs szívében
Pécs belvárosának szívében található Hild udvar ad helyet Hild Music Garden programsorozatának.
2023-06-02 22:39:46, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A hagyományokhoz híven a Zsolnay Negyed parkjában piknikpokrócokon élvezhetik a látogatók a kulturális és gas...
Bővebben >>