. Ma Auguszta napja van.
Kortárs képzőművészeti fesztivál ismét Pécsen
2023-05-22 17:00:55
Kortárs képzőművészeti fesztivál  ismét Pécsen

Kortárs képzőművészeti fesztivál ismét Pécsen

Június 21. és 25. között  rendezik meg idén Pécsen LOKART kortárs művészeti fesztivált.

A képzőművészeti fesztivál témáját, az illúziót erősíti, hogy a társművészetek a vizuális és a kortárs művészeti szcénába tartozó alkotások és előadások is megjelennek rajta. Biennálé formájában megvalósuló képzőművészeti esemény, amelyen kooperációban dolgozhatnak együtt a fiatal és a korábbi generációk, valamint hosszú távú nemzetközi együttműködések születhetnek ideje alatt.


Tíz helyszínen közel  száz művész vesz részt idén a pécsi LOKART kortárs művészeti fesztiválon, ami mára országos, sőt nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát a LOKART, a pécsi és az országos kortárs művészetet, mellett a város partner- és testvérvárosainak képzőművészeit is felvonultatja. A fesztivál díszvendégei többek között Aix-en-Provence, Lyon és Eszék lesznek, mintegy 20 francia és horvát művész részvételével.


Olyan képzőművészeti múlttal rendelkező város számára, mint Pécs, szinte magától értetődő egy, a határain túlmutató képzőművészeti fesztivál megrendezése. Nemcsak a városban élő képzőművészek egyedülálló száma miatt, hanem mert már csaknem fél évszázaddal ezelőtt nyitotta meg kapuit a Pécsi Galéria, ami nemcsak a pécsi, de a hazai képzőművészetben is fontos szerepet tölt be.
A június 21. és 25. között zajló képzőművészeti fesztivál eseménysorát a Sétatér Fesztivál könnyűzenei programjai színesítik majd a Dóm téren.

 

Bár a fesztiválig még bő egy hónap van hátra, a város már a LOKART-érzésben élhet június elejétől., ugyanis a LOKART Prológ keretében számos ráhangoló programban lehet részük a pécsieknek. Többek között ezek sorába tartozik az  Illúziók Múzeumának utazó kiállítása, amellyel a Zsolnay Negyed Interaktív Varázsterében ismerkedhet meg minden korosztály, összekötve a fizika és geometria törvényszerűségein alapuló vizuális játékokat a képzőművészek által megjelenített illúziókkal.


Ugyancsak minden korosztálynak szól június 9-től a Pécsi Galériában a Cipőfantáziák című holland kiállítás, ami a divat és művészet határait feszegeti, különleges cipőkkel, cipő formájú műalkotásokkal, az álmokat megidéző szürreális cipő-objektekkel. A kiállítás a hágai Virtual Shoe Múzeum kifejezetten a LOKART-ra válogatott anyagát hozza Pécsre, mintegy 80-100 lesz látható.


Különleges társművészeti kísérő programnak ígérkezik műemléki helyszínen, a Cella Septichorába tervezett Salamon Eszter tánc-performansz. Salamon Eszter többek között a New York-i MOMA, a párizsi Pompidou Központ, az Avignoni Fesztivál és a budapesti Trafó rendszeres fellépője. Pécsen a M/OTHER című perfomanszát mutatja be, amelyet Magyarországon még nem láthatott a közönség. A LOKART-Sétatér fesztiválon magyar zenekarok mellett fellépnek a díszvendégként meghívott partner- és testvérvárosok zenekarai, francia és horvát együttesek.


Az első, 2021-es pécsi rendezvény után az idén országos, sőt nemzetközi eseményen közel 100 művész vesz részt. A fesztivál fődíját szakmai zsűri ítéli oda, amelynek elnöke Thierry Raspail az immáron 32 éve működő lyoni biennálé alapítója. A programokat tárlatvezetések, szakmai beszélgetések színesítik többek között a műkereskedelem és műgyűjtés mai tendenciáiról, a legújabb vizuális-művészeti műfajokról, vagy a virtualitás és mesterséges intelligencia szerepéről a képzőművészetben.

Utoljára frissítve: 2023-05-22 17:04:52

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Önkormányzati segítséggel menekül előre a Pécsi Harmadik Színház, ami általa tovább működhet a kortárs darabok...
Bővebben >>