. Ma Petra napja van.
Kortárs képzőművészeti fesztivál ismét Pécsen
2023-05-22 17:00:55
Kortárs képzőművészeti fesztivál  ismét Pécsen

Kortárs képzőművészeti fesztivál ismét Pécsen

Június 21. és 25. között  rendezik meg idén Pécsen LOKART kortárs művészeti fesztivált.

A képzőművészeti fesztivál témáját, az illúziót erősíti, hogy a társművészetek a vizuális és a kortárs művészeti szcénába tartozó alkotások és előadások is megjelennek rajta. Biennálé formájában megvalósuló képzőművészeti esemény, amelyen kooperációban dolgozhatnak együtt a fiatal és a korábbi generációk, valamint hosszú távú nemzetközi együttműködések születhetnek ideje alatt.


Tíz helyszínen közel  száz művész vesz részt idén a pécsi LOKART kortárs művészeti fesztiválon, ami mára országos, sőt nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát a LOKART, a pécsi és az országos kortárs művészetet, mellett a város partner- és testvérvárosainak képzőművészeit is felvonultatja. A fesztivál díszvendégei többek között Aix-en-Provence, Lyon és Eszék lesznek, mintegy 20 francia és horvát művész részvételével.


Olyan képzőművészeti múlttal rendelkező város számára, mint Pécs, szinte magától értetődő egy, a határain túlmutató képzőművészeti fesztivál megrendezése. Nemcsak a városban élő képzőművészek egyedülálló száma miatt, hanem mert már csaknem fél évszázaddal ezelőtt nyitotta meg kapuit a Pécsi Galéria, ami nemcsak a pécsi, de a hazai képzőművészetben is fontos szerepet tölt be.
A június 21. és 25. között zajló képzőművészeti fesztivál eseménysorát a Sétatér Fesztivál könnyűzenei programjai színesítik majd a Dóm téren.

 

Bár a fesztiválig még bő egy hónap van hátra, a város már a LOKART-érzésben élhet június elejétől., ugyanis a LOKART Prológ keretében számos ráhangoló programban lehet részük a pécsieknek. Többek között ezek sorába tartozik az  Illúziók Múzeumának utazó kiállítása, amellyel a Zsolnay Negyed Interaktív Varázsterében ismerkedhet meg minden korosztály, összekötve a fizika és geometria törvényszerűségein alapuló vizuális játékokat a képzőművészek által megjelenített illúziókkal.


Ugyancsak minden korosztálynak szól június 9-től a Pécsi Galériában a Cipőfantáziák című holland kiállítás, ami a divat és művészet határait feszegeti, különleges cipőkkel, cipő formájú műalkotásokkal, az álmokat megidéző szürreális cipő-objektekkel. A kiállítás a hágai Virtual Shoe Múzeum kifejezetten a LOKART-ra válogatott anyagát hozza Pécsre, mintegy 80-100 lesz látható.


Különleges társművészeti kísérő programnak ígérkezik műemléki helyszínen, a Cella Septichorába tervezett Salamon Eszter tánc-performansz. Salamon Eszter többek között a New York-i MOMA, a párizsi Pompidou Központ, az Avignoni Fesztivál és a budapesti Trafó rendszeres fellépője. Pécsen a M/OTHER című perfomanszát mutatja be, amelyet Magyarországon még nem láthatott a közönség. A LOKART-Sétatér fesztiválon magyar zenekarok mellett fellépnek a díszvendégként meghívott partner- és testvérvárosok zenekarai, francia és horvát együttesek.


Az első, 2021-es pécsi rendezvény után az idén országos, sőt nemzetközi eseményen közel 100 művész vesz részt. A fesztivál fődíját szakmai zsűri ítéli oda, amelynek elnöke Thierry Raspail az immáron 32 éve működő lyoni biennálé alapítója. A programokat tárlatvezetések, szakmai beszélgetések színesítik többek között a műkereskedelem és műgyűjtés mai tendenciáiról, a legújabb vizuális-művészeti műfajokról, vagy a virtualitás és mesterséges intelligencia szerepéről a képzőművészetben.

Utoljára frissítve: 2023-05-22 17:04:52

További híreink
Több ezer beteg életét könnyítik meg
Egy, az egész régióban úttörő újításnak köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikáján már távolról is elvégezhető a Parkinson-kór kezeléséb...
2023-10-01 21:10:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Utánanézett kik a meghívói
A Pannon Filharmonikusokkal lépett fel először hazánkban Jennifer Pike.
2023-09-30 21:14:56, Hírek, Környezetünk Bővebben
A mohácsi csata időszakának legnagyobb éremkincslelete
A mohácsi csata időszakának legnagyobb éremkincslelete látható a Janus Pannonius Múzeum Kincs ami van kiállításán.
2023-09-26 02:11:13, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Alig háromszáz nap múlva az európaiak az urnákhoz járulnak, ami alkalmat kínál majd az embereknek arra, hogy e...
Bővebben >>