. Ma Márk napja van.
Kövekbe rejtett múlt
2016-04-22 21:41:53
Kövekbe rejtett múlt

Kövekbe rejtett múlt

A Janus Pannonius Múzeum  Természettudományi Múzeuma ősmaradványokból nyílt tárlatán – sok más mellett – a valaha élt legnagyobb testű ragadozó, az óriáscápa (megalodon) fogai is látható.

A Kövekbe rejtett múlt – ősmaradványok a Mecsekben és környékén címet viselő  időszaki kiállítás anyagát a Pécsi Tudományegyetem  Természettudományi Kar Földrajzi Intézete a Janus Pannonius Múzeummal közösen  állította össze. A látogatók megismerkedhetnek egy palentológiai feltárás körülményeivel, a legfontosabb környékbeli lelőhelyekke. Elsősorban az M6-os autópálya építését megelőző régészeti feltárások során előkerült ősmaradványok láthatók a tárlaton, amelyek kiegészültek a múzeum Természettudományi Osztálya és az egyetem Földrajzi Intézetének gyűjteményeiből származó darabokkal. Az ősmaradvány-vadászat is nagyon sok amatőr természetbúvár szenvedélye - a környéken is - néhány lelet ezekből gyűjteményekből származik.

A Mecsek és környéke földtanának és ősmaradványainak kutatása már a 19. században elkezdődött, és jelenleg is tart. Ez a terület déli fekvése miatt az ország más részeitől eltérő, fajban gazdag élővilággal rendelkezik. A geológiai kutatások során kiderült, hogy földtani fejlődése is kissé eltér a szomszédos területekétől, például a Bakonyétól.  Azon kevés hazai területek közé tartozik, amely különösen gazdag ősmaradványokban, s ahol a felszínen a földtörténeti óidőből származó kőzetek találhatók. A kutatások eredményeként a valaha élt legnagyobb testű ragadozó, az óriáscápa (Carcharocles megalodon) fogai is előkerültek. A megalodon legnagyobb példányainak hosszúsága elérhette akár a 20 métert is.

A kiállítás október 1-jéig tekinthető meg a Természettudományi Múzeumban a Szabadság u. 2.  szám alatt.

Utoljára frissítve: 2016-04-22 21:45:19

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>