. Ma Márk napja van.
Közel 15 millió forintot csaltak ki
2016-09-08 11:10:20
Közel 15 millió forintot csaltak ki

Közel 15 millió forintot csaltak ki

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt két férfi és egy nő ellen, akik az elmúlt év  januárja és szeptembere között 35 sértettet károsítottak meg az ország különböző településein, az úgynevezett „unokázós” csalás módszerével, és ezzel közel 15 millió forint kárt okoztak.

Az elkövetők idős, többnyire 70 év feletti, lehetőleg özvegy személyeket kerestek ki online telefonkönyvekből, majd őket a késő éjszakai-hajnali órákban a társaság női tagja sírós, ijedt hangon felhívta, mintha a hívott fél lánya vagy unokája lenne.

Az álmukból felébresztett sértettekkel a nő közölte, hogy közlekedési balesetet szenvedett, ezért azonnal készpénzre vagy arany ékszerre van szüksége, hogy a károsultakat ki tudja fizetni és a rendőrségi feljelentést elkerülje.

A telefonbeszélgetések közben a női vádlott a helyzetet úgy állította be, hogy ő maga a baleset helyszínét nem tudja elhagyni, ezért ismerősét küldi el a pénzért, illetve az ékszerekért. Az egyes cselekmények során rendszerint a nő testvére, az ügy III.rendű vádlottja vette át az értékeket a sértettektől, de számos esetben maga a női elkövető jelent meg az idős személyek lakóhelyén. Az ügy I. rendű vádlottja a bűncselekményekhez használt telefonokat és az elkövetők szállítását biztosította, emellett a helyszínen figyelő feladatot is ellátott.

Annak érdekében, hogy a vádlottak minél több pénzt, vagy pénzzé tehető ékszert szerezzenek, előfordult, hogy egy éjszaka során 50-100 vonalas telefonszámot is felhívtak.  Az elkövetők összesen 21 helyszínen, 35 sértettet károsítottak meg, ezzel közel 15 millió forint kárt okoztak. A megszerzett készpénzt egymás között elosztották, azt elköltötték, az arany ékszereket pedig értékesítették.

A rendőrök a két férfit és a nőt az elmúlt év  szeptemberében a késő éjszakai órákban Kiskunfélegyházán fogták el, azóta mindhárman előzetes letartóztatásban vannak. Mivel a vádlottak időskorú személyek sérelmére, szervezetten követték el a csalásokat, így cselekményük bűnszövetségben, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének minősül.

Utoljára frissítve: 2016-09-08 11:21:20

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>