. Ma Béla napja van.
Közel hétezer új hallgató érkezhet Pécsre
2018-07-29 02:13:36
Közel hétezer  új hallgató  érkezhet Pécsre

Közel hétezer új hallgató érkezhet Pécsre

A Pécsi Tudományegyetem sikeresen zárta a 2018. évi általános felvételi eljárást, ugyanis a felvettek száma nőtt  az elmúlt évben bejutottakhoz képest.  


A Pécsi Tudományegyetem első helyes kampánya –amelynek egyik fontos eleme a Rektori Ösztöndíj volt – érezhetően meghozta eredményét. Az utólagos sorrendmódosítással az első helyes jelentkezők száma 150 fővel nőtt, így ugyan kevesebben jelentkeztek a pécsi egyetemre, felvettek számában nem volt érzékelhető.

 
A közel ötezer felvett új hallgató 59 százaléka a PTE valamelyik alapképzésén kezdheti meg tanulmányait. Az osztatlan és mesterképzéseken a felvettek 16-16 százaléka, míg  a felsőoktatási szakképzéseken  (FOKSZ) a felvettek 9 százaléka kezdi meg tanulmányait.  Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen, a felvettek több mint 82 százaléka támogatott szakokra jutott be. A jelentkezők  jelentős szám idén is a nappali tagozatra  jelentkezett, a felvettek 70 százaléka a teljes idős képzésen kezdheti meg tanulmányait a 2018/2019-es tanév őszi félévében.


A képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik az ápolás és betegellátás, az általános orvos, a jogász és a pszichológia szak, de sokan érdeklődtek az osztatlan tanári szakok, valamint a mérnökinformatikus, a fogorvos, a gazdálkodási és menedzsment szakok iránt is. A felvettek számát vizsgálva is hasonló a sorrend, a legtöbb hallgató, közel hatszáz az ápolás és betegellátás alapszak különböző szakirányaira érkezik, az általános orvos szakon több mint 200, a pszichológia és a mérnökinformatikus alapszakon 180-180, a jogász szakon több mint 160, míg a gazdálkodási és menedzsment szakon mintegy 130 hallgató kezdheti meg tanulmányait.


A legmagasabb ponthatárok a kommunikáció és médiatudomány - 498 pont kellett a maximálisan elérhető 500-ból -, a nemzetközi tanulmányok (478), a jogász (460), a pszichológia (432) szakon, és a gazdaságtudományok képzési terület alapképzési szakjain voltak (426-431), de az osztatlan tanári szakpárokon is magas pontszámok kellettek a bekerüléshez.


Idén a PTE több kara is növelte a beiskolázási létszámait: az Általános Orvostudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar, az Egészségtudományi Kar és a Közgazdaságtudományi Kar tudott több hallgatót felvenni.  Az egyetem általános felvételi eredményeit tovább javítják majd az új külföldi hallgatók, és a pótfelvételi során bekerülő hallgatók. Mindezeket figyelembe véve 2018 őszén várhatóan közel 7000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>