. Ma Csongor napja van.
Középiskolások vetélkedtek az Európai Unióról
2019-11-21 21:25:31
Középiskolások  vetélkedtek az Európai Unióról

Középiskolások vetélkedtek az Európai Unióról

Idén újra meghirdette a magyarországi Europe Direct Információs Hálózat, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája 4 FOR EUROPE című európai uniós témájú versenyét  középiskolás diákoknak.

A Dél-dunántúli Regionális Döntőt Pécsett, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban rendezték meg.    A csapatok teljesítményét szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagja volt Mohay Ágoston a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karénak adjunktusa, tanszékvezetője, nemzetköziesítésért felelős dékán-helyettese, az Európa Központ igazgatója. Az Europe Direct Tájékoztató Központ  Baranya megyei irodavezetője Kerner Barbara, valamint  a Somogy megyeié, Szakály Andrea.

A vetélkedőre négy főből  álló középiskolás csapatok jelentkezhettek,  amelyek mentora az őket felkészítő pedagógus volt. Minden iskolából tetszőleges számú csapat nevezhetett, országosan 255  regisztrált.  Az első, online fordulóban az Európai Unióval, annak intézményeivel kapcsolatos feladatokat oldottak meg a résztvevők. Az összesített eredmények alapján minden régióból a 10 legjobb csapat került be a regionális döntőkbe.

A Dél-dunántúli regionális döntőbe Pécsről a Leőwey Klára Gimnázium, a Janus Pannonius Gimnázium, a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a PTE Babits Mihály Gimnáziuma, a mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium, a Pécsi Szakképzési Centrum Komlói Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma, valamint a barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium csapata jutott be, s mérte össze tudását.
       
A nemes vetélkedésben az első helyen a pécsi  Janus Pannonius Gimnázium Brexit csapata végzett. A   csapat és a felkészítő tanáruk, Herner Mihály ötnapos horvátországi kirándulást nyert. Második a barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium Szimbionták csapata lett.  A  csapat és a felkészítő tanáruk, Csokor Réka budapesti egynapos – amelyen  az egész osztály részt vesz -  kirándulást nyert. A dobogó harmadik képzeletbeli fokára a mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium Napocskák csapata állhatott fel. Ők és felkészítő tanáruk, Kunovszkiné Veres Mária, könyvutalványban részesültek. Az első két helyezett csapat bejutott az országos döntőbe, amit Kecskeméten rendeznek meg december 9-én.

Az országos vetélkedő első két helyezett csapatának osztályai a 2019/2020-as tanév második félévében strasbourgi (Franciaország) tanulmányúton vehetnek részt az Európai Parlament EUROSCOLA programjának keretén belül.

Utoljára frissítve: 2019-11-21 21:28:43

További híreink
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a petesejt és a hímivarsejt káros fényterhelését.
2024-04-06 20:40:06, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>