. Ma Csongor napja van.
Középpontban a család és a kultúra
2018-06-23 11:40:01
Középpontban a család és a kultúra

Középpontban a család és a kultúra

Az idei Múzeumok éjszakája eseménysorának középpontjában  a családok és a kultúra kapcsolata áll, ennek jegyében Pécsett a  arculatát  meghatározó famíliái köré építették fel a programokat.


Az este hat órakor útjára induló  eseményfolyamban kiemelt szerepet kapnak  a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család. Az ismeretterjesztés, értékközvetítés interaktívan, élményközpontú módszerekkel történik, lesz családfavetítést, rendhagyó tárlatvezetés  és játszóházak egész sora.


Kincsek Éjszakája elnevezéssel hívják játékra a vállalkozó kedvűeket, akik négy helyszínen Simon püspök elveszett érméit kereshetik meg. Többek között a Magtárat a püspöki palota kertjével összekötő alagútban, magában a kertben, ahol mindezt zseblámpával tehetik meg, valamint az ekkor éjszaka is nyitva tartó Székesegyház altemplomában.


Ezen a napon  kamara kiállítás nyílik Claire Vasarely alkotásaiból, amelyet kiállítását unokája, Pierre Vasarely nyit meg. A Modern Magyar Képtárban az Arczok és láthatárok című időszakos tárlat tekinthető meg. A Reneszánsz Kőtárban korabeli kézműves játszóház és íjászbemutató várja az érdeklődőknek, akik kipróbálhatják a Mátyás király korabeli pénzverési technikát is. Előzetes regisztráció alapján – régészeti vezetéssel – a látogatók megnézhetik Pécs UNESCO világörökségi címet viselő ókeresztény temető-együttesének egyik háromkaréjos épületét, az egyébként nem látogatható Cella Trichorát, valamint a Littke-család által alapított pezsgőgyár a belvárost behálózó pincerendszerének múzeumokat összekötő szakaszát is.


A Várostörténeti Múzeum – egykor tímárházként működő – épületében pedig egy tímárcsalád életébe pillanthatnak be a látogatók interaktív  módon.  E mellett a többi között hadtörténeti előadás és fegyverbemutató, zseblámpás tárlatvezetés színhelye is lesz.
A Természettudományi Múzeumban méhészbemutató és viaszöntést is  lesz egyebek mellett, a Néprajzi Múzeum „pajzán vásári zenés komédiával”, betegségűző almasütéssel, hímzésbemutatóval és ehhez kapcsolódó időszaki tárlattal, búzaőrléssel, csuhézással, kézműves vásárral, családi kvízzel várja a hozzájuk betérőket.


Különlegesebb élményben lesz része azoknak,  akik részt vesznek  az Angster-orgonákat bemutató sétán, ugyanis ezen az éjszakán  több templomban  is megszólal a hangszerek királynője. A Múzeumok utcája belső tereinek, kertjeinek pedig több helyen  kölcsönöznek  majd fényfestéssel különleges hangulatot.

 

Az éjszakát Szent Iván-éji tűzugrás, tűzzsonglőrök, valamint újdonságként táncház zárja majd,  természetesen a Jakab-hegyen található pálos kolostorromhoz szervezett esti, fáklyás túra  sem marad el.

Utoljára frissítve: 2018-06-23 11:42:41

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>