. Ma Magdolna napja van.
Középpontban a Duna szigetei
2020-02-18 22:21:11
Középpontban a Duna szigetei

Középpontban a Duna szigetei

A Duna szigetei egyedülálló élőhelyek láncolatát alkotják a forrástól a torkolatig.

Bár a folyó jellege folyamatosan változik, abban közösek ezek a szigetek, hogy általában a legkevésbé bolygatott részeit jelentik a Duna árterének. Általában természet közeli ligeterdők találhatók meg rajtuk, a szigetek mögötti mellékágak pedig számos halfajnak szolgálnak élő és ívó  helyül.

A Duna menti védett területek kezelői a Danubeparks együttműködésen belül már évek óta foglalkoznak a dunai szigetek megőrzésének lehetőségével, ennek keretében született meg egy online szigetleltár, amit bárki végigböngészhet a http://wildisland.danubeparks.org/ honlapon.

Mivel ezek a szigetek is magukon viselik az emberi tevékenységek sokszor negatív lenyomatát, ezért szükség lenne konkrét élőhely fejlesztési, helyreállítási tevékenységekre is. Élőhely védelmi beavatkozások végrehajtásának finanszírozására hozta létre az EU a LIFE+ pályázati rendszert, ahová a fenti nemzetközi összefogás tagjaként a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is most februárban nyújtott be egy pályázatot. A nyolc Duna menti ország (Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Bulgária, Románia) tizenöt szervezete által összeállított pályázatot az osztrák Donau-Auen Nemzeti Park, mint koordináló kedvezményezett fogja össze. A hazai partnerek a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI), valamint az Alsó-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a pályázatban azt vállalta, hogy a egy gemenci zátonymező mögötti mellékágat helyreállít, kikotorja, ami lehetővé teszi a mellékág fenntartását folyami élőhelyként, másrészt a zátonyokon kialakult puhafás ligeterdők is fennmaradhatnak. Másrészt a nemzeti park déli részén a Béda-Karapancsa tájegységben egy szigeten  őshonos fajú facsemetéket ültetnének, valamint elvégeznék az inváziós fás szárúak kontrollját, hogy minél természetesebb állapotú ártéri erdő alakulhasson ki.  

A  kétkörös pályázati rendszer első fordulóját sikeresen vette LIFE WILDisland kezdeményezés, ha a bírálók a második körben is megfelelőnek tartják a pályázatot, akkor 2021-ben már el is indulhatnak a fenti beavatkozások tervezési és engedélyezési munkálatai.
( Parrag Tibor)

Utoljára frissítve: 2020-02-18 22:22:39

További híreink
Száz beteg gyógyulását segítheti
A japán kormány adományaként száz beteg gyógyításához elegendő 12.200 tablettát kapott a PTE Klinikai Központ Központi Gyógyszertára.
2020-05-25 21:27:47, Hírek, Környezetünk Bővebben
Vasarely ihlette ruhákat terveznek
Közös projektbe kezdett a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem.
2020-05-22 21:50:21, Hírek, Környezetünk Bővebben
A cél, mindenki számára elérhető és megfizethető védelem
Az Európai Bizottság kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 révén további 122 millió eurót mozgósít a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásokra.
2020-05-19 21:49:11, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Három magyarországi projekt is elnyerte az idei Európai Unió Kulturális Öröksége díjat / Europa Nostra-díjat.
Bővebben >>