. Ma Auguszta napja van.
Középpontban a fenntartható építészet
2017-02-20 20:46:01
Középpontban a fenntartható építészet

Középpontban a fenntartható építészet

Március 21-én zárul az ötödik alkalommal meghirdetett Nemzetközi LafargeHolcim Awards fenntartható építészeti pályázat.

A világ legjelentősebb fenntartható építészeti versenye a LafargeHolcim Alapítvány szervezésében öt földrajzi régióban zajlik párhuzamosan ,mindegyiknek saját zsűrije van, elismert független szakemberekkel. A zsűrik élén Harry Gugger (Európa), Ray Cole (Észak-Amerika), Angelo Bucci (Latin-Amerika), Nagwa Sherif (Közel-Kelet-Afrika) és Donald Bates (Ázsia-Csendes-Óceán) állnak.


A pályázat kiírói várják   azokat a legkiemelkedőbb projekteket, valamint a Jövő Generációjának újító ötleteit, amelyek a fenntartható építési megoldásokat az építészeti kiválóságokkal ötvözik.  A bíráló bizottság elsősorban olyan projekteket részesít előnybeni, amelyek választ adnak  korunk növekvő urbanizációs kihívásaira, valamint arra miként javítható az emberek életminősége az egyes településeken. A pályázók online nyújthatják be  az építészeti, a tájépítészeti, a városrendezési, valamint tervezési, technológiai, építőmérnöki és anyagvizsgálati projektjeiket,  vagy ezekhez kapcsolódó terveiket március 21-ig.


A verseny  nyitott az építészek, tervezők, mérnökök, kapcsolódó tudományágak hallgatói, projektgazdák, építő és kivitelező cégek számára egyaránt. Mindazoknak, akik napjaink építészetének és építőiparának technológiai, környezeti, társadalmi, gazdasági és kulturális kérdéseire  keresik a fenntartható megoldásokat. A  benyújtott projektekkel szembeni elvárás azonban, hogy az adott  beruházás  terveinek nagy része már rendelkezésre álljon, nagy valószínűséggel megvalósuljon, azonban a kivitelezési munkálatok nem kezdődtek meg 2016. július 4-e előtt. A 30 év alatti pályázók  azonban projekt koncepciókat, elképzeléseket, újító ötleteket is benyújthatnak, függetlenül azok megvalósításának valószínűségétől, illetve a projekt kivitelezés aktuális fázisától: a Jövő Generációja kategória kifejezetten a hallgatók és pályakezdők ambiciózus, kreatív és konvencióktól mentes ötleteit keresi.


A verseny öt földrajzi régióra osztott , mindegyik saját, elismert szakértőkből álló zsűrivel rendelkezik. A projekteket abban a régióban értékelik, ahol megvalósulnak, és a fenntartható építés öt célterülete alapján mérettetnek meg. A kritériumok között szerepel többek között, hogy mennyire innovatív a megoldás,  máshol is alkalmazható-e.


A győzteseket öt egymást követő díjátadó ünnepségen hirdetik ki 2017 második félévében. Az első helyezettek automatikusan jelöltté válnak a 2018-ban sorra kerülő a világszintű megmérettetésre.

Utoljára frissítve: 2017-02-20 20:55:49

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pluszosok Egyetemének szervezői igyekeznek hasznos ismereteket átadni a neves tudósok, közéleti személyisége...
Bővebben >>