. Ma Gedeon napja van.
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
2023-06-06 21:59:53
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség

Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség

Adószakértők, adótanácsadók, könyvvizsgálók, pénzügyi és számviteli szakemberek és elméleti, a tudomány területén tevékenykedők fejtették ki véleményüket a gazdaság fenntarthatóságról, ellenállóképességéről.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara adott otthont  kétnapos rendezvények, amelynek idei különlegessége az volt, hogy egy időben több konferencia - közöttük egy nemzetközi is - zajlott és az egye szekciók átjárhatók voltak. A pénzügy és számvitel szakma képviselői számos területen cserélhették ki tapasztalataikat, adhatták át tapasztalataikat egymásnak a nemzetközi szintem is a folyamatosan változó adózási és számviteli szabályokról. E mellett képet kaphattak arról is, milyen kihívásokkal kell szembenézni az idei, vagy akár a jövő évi   költségvetés megvalósításakor, megtervezésekor, hogyan fékezhető meg az infláció, mekkora szerepe lesz a jövőben ezekben a szakmákban a digitalizációnak, az ellenőrzési hivatal milyen területeket helyez a középpontjába, milyen adójogszabály-változások várhatók, mindezek hogyan hatnak egymásra, milyen következményeket vonnak maguk után, hogyan lehet ezeket a hatásosan kezelni.

A konferencián arra is választ kerestek a résztvevők, milyen irányba megy el a digitalizáció a számvitel és adózás területén,  de terítékre kerültek a vállalkozások tulajdonában lévő, esetleg bérelt ingatlanok adózási szabályai, ahogyan az is, hogy végre meg kellene pontosan határozni mit is jelent adótanácsadónak lenni.

Elhangzott egy könyvelőnek, adószakértőnek nagyon sok területhethez kell érteniük, sőt naprakész tudással kell rendelkezniük. Javaslat hangzott el, hogy jelöljenek ki számukra is egy napot - szeptember 21-t, Szent Márton napját -  amikor őket ünnepli az egész ország.


Ahogy évről, évre idén is a meghívott előadók között volt  Kovács Árpád, aki jelenleg a Költségvetési Tanács elnöke. Előadásában az állami büdzsé, a jövő évi költségvetés helyzetét elemezte. Többek között elmondta, jelentős erőfeszítések árán, takarékossággal és szerencsés külső körülmények esetén teljesíthető a jövő  évi költségvetési terv, a kormány a jelenlegi bizonytalan világ gazdasági környezetben is képes lehet a korábbi években elért eredményeket - így a rezsicsökkentést, a családtámogatási rendszert - megőrizni, esetleg további lépéseket tenni űjabb lehetőségek bevezetésére.

Hangsúlyozta, komoly eredmény, hogy eddig is a kormányzat meg tudta őrizni az emberek jólétét szolgáló alapvető  vállalásait az inflációs hatások, és annak ellenére, hogy "a hátszelet biztosító gazdasági tendenciák megszakadtak", így például már nem áll rendelkezésre olcsó energia, s nem áramlanak az országba olyan mértékben európai források, mint korábban. Valami elindult, de még nagyon törékenyek, a mostani költségvetés feladata az elmúlt években elért eredmények megtartása, miközben a szolgáltatásokhoz kapcsolódó kiadások nőnek ugyan állami szinten  jelentősebb elvonásokra került sor, még el sem indult, ugyan betervezett beruházások nem valósulnak meg. Sok még a kérdés, hogy bizonyos területeket az állam milyen forrásokból lesz képes  finanszírozni, esetleg emelni az arra fordítandó összegeket. A negatív hatások ellenére várhatóan az államháztartás képes lesz a GDP-arányos államadósság csökkentésére is, ami 2026-re 65 százalékon, a pandémia előtti szinten lehet ismét.

Kitért arra is, jelenleg nagy kérdés, hogy a globalizáció milyen irányba folytatódik, a világ kétpólusúvá válása - Kína előretörésével- figyelhető  meg.  Az eltelt évek az apokalipszi esztendei voltak, migráció, háború és jeélentős infláció sújtotta és sújtja a térséget. A klasszikus értelemben vett állam  deintegrációja megkezdődött, amelynek oka Kína gazdasági előretörése.

A Penta Unió Oktatási Centrum, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Penta Akadémia Alapítvány által közösen megrendezésre került tanácskozásnak a hagyomokhoz híven a Pécsi Tudományegyetem Közgazdságtudományi Kara adott helyet és volt egyben a házigazdája.

Utoljára frissítve: 2023-06-06 22:01:58

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Frank Sinatra szimfonikus swingest
A swing nem csupán a zene és a tánc egymásba gabalyodása, hanem egy kortalan életérzés: az előadók és a közönség magával ragadó együtt lüktetése.
2023-03-04 02:20:42, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újra indult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság népszerű előadás-sorozata, Duna-Dráva Nemzeti Park Klub.
Bővebben >>