. Ma Márk napja van.
Középpontban a gazdaság és a turizmus
2018-02-14 02:16:00
Középpontban a gazdaság és a turizmus

Középpontban a gazdaság és a turizmus

Nemzetközi konferenciát szervezett a Pannon Európai Területi Társulás, melynek egyik központi témája a magyar-horvát határ menti kapcsolatok, a gazdaság és a turizmus élénkítése volt.

Baranyában, a horvát határ mentén mindig fontos szempont volt egymás megismerése, az együttműködések lehetséges területeinek felkutatása. A megye sok éve dolgozik a horvát-magyar kapcsolatok javulásáért, fejlesztésekért, sikerekért, személyes kapcsolatokon, rendezvényeken keresztül, testvérmegyei kapcsolatok révén próbálják fenntartani az együttműködést. Ez idő alatt számos kérdés merült fel, ami szükségessé tette, hogy magasabb szintre emeljék az együttműködést. Innen jött az ötlet, hogy Eszéken legyen egy nagyszabású konferencia, ahol a határmenti horvát és magyar megyék és térségek elmondják a területfejlesztési problémákat, lehetőségeket, és közösen vázolnak fel egy jövőképet. A szakmai találkozón kormányzati szintű egyeztetésekre is sor került, ahol a horvát-magyar területfejlesztés jelenéről és jövőjéről tanácskoztak a szakemberek.


A konferencián kormányzati szinten is képviseltette magát a két ország, így a tervek szerint olyan rég várt fejlesztések is közelebb kerülhetnek a megvalósuláshoz, mint az autóbuszos közösségi közlekedés helyreállítása Pécs és Eszék között, valamint a Dráva-Mura menti határátkelőhelyek számának növelése, hiszen Baranyában 80 kilométeres határszakaszon mindössze 3 átkelő található, míg az osztrák-magyar határon átlagosan 5-10 kilométerenként. Emellett fontos kérdés volt a gazdasági, turisztikai, kulturális kapcsolatok intenzívebbé tétele.  


A megnyitón Ivan Vrkić, Eszék polgármestere hangsúlyozta, fontos, hogy ismét rendszeres buszjárat legyen az eszéki és a baranyai régióközpont között. Ivan Anušić Eszék-Baranya megye zsupánja is a közlekedési kapcsolatok erősítését és a határmenti együttműködések fejlesztését emelte ki. Magyar József zágrábi magyar nagykövet további határátkelők nyitásának fontosságát emelte ki beszédében. Nagy Csaba, a Pannon Európai Területi Társulás elnöke hangsúlyozta: azon dolgoznak, hogy minél több határátkelő nyíljon a magyar-horvát határon, javuljanak a közlekedési, és ezáltal a gazdasági, turisztikai kapcsolatok.

A tanácskozás keretében megrendezett nemzetközi sajtótájékoztatón beszámoltak a Pannon Európai Területi Társulás tevékenységeiről. Vitályos Eszter államtitkár hangsúlyozta,  a 2010-ben alakult Pannon ETT előnyös helyzetben van, hiszen  tagjai között több olyan szervezet is jelen van, amelyek határon átnyúló együttműködésben vesznek részt. Szólt arról is a jó a pályázati lehetőségek miatt, érdemes csatlakozni.

 

Velimir Žunac, a horvát regionális fejlesztési minisztérium államtitkára arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy miutánl a Pannon ETT–hez több horvátországi megye is csatlakozik, ez elősegíti az uniós források hatékonyabb felhasználását.

 

Vesna Haluga horvát főkonzul arról beszélt, hogy a főkonzulátus segít összefogni a határ két oldalán tevékenykedő gazdasági partnereket, és a pályázatokban is segíti a feleket.


E mellett ez alkalommak került sor a szervezett közgyűlésére is, amelynek során kilenc új tag csatlakozott, amelynek köszönhetően l a teljes horvát-magyar határszakaszt lefedi a Pannon ETT. A szervezők remélik, hogy a hivatalos kapcsolatokon túl a baráti kapcsolatok is erősödhetnek, amelyek hosszú távon biztossá teszik, a két térség, a kontinentális Horvátország, és a Dél-Dunántúli régió megyéi intenzív kapcsolatban tudnak egymással maradni.

A PANNON Európai Területi Társulást 2010-ben alapították, célja a határokon átnyúló együttműködés fejlesztése a horvát – szlovén - magyar határszakaszon, a közös történelmi kapcsolatok és együttműködés újbóli fellendítése annak érdekében, hogy határmenti területek gazdasági együttműködése is megvalósulhasson. Horvátország Európai Uniós csatlakozását követően lehetővé vált a horvát helyi önkormányzatok és zsupánságok csatlakozása a Pannon ETT-hez.  A Pannon ETT célja, hogy a határokon átívelő fejlesztéseket generálja és megvalósulásukat koordinálja. Működési területe Magyarország területén Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye, horvát oldalon Eszék-Baranya, Körös-Kapronca, Muraköz és Verőce-Dráva-mente megye, illetve Szlovénia területén a Muravidék.  

A társulásnak jelenleg 66 tagja van, elnöke 2015 júniusa óta a Baranya megyei Közgyűlés elnöke, Nagy Csaba, igazgatója 2016 júniusa óta  Göndöc András megyei főjegyző.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>