. Ma Vanda napja van.
Középpontban a gyermekek helyes fogápolása
2021-11-10 21:24:51
Középpontban a gyermekek helyes fogápolása

Középpontban a gyermekek helyes fogápolása

Ezen a héten kétszer, csütörtök délután és szombat délelőtt Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján  várják a  gyermeket szüleikkel ingyenes tanácsadásra és szűrésre.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlásait és elvárásait messze alulmúlva, elkeserítően rossz a magyar kisgyermekek fogainak állapota. A hazai orvosegyetemek fogászati karainak, illetve a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaságnak is feladata a gyermekekkel foglalkozó fogorvosok munkájának segítse, állásfoglalások készítése, az együttműködés segítése más szakmai szervezetekkel is. Emellett  a fontos célok között szerepel  a szülők tájékoztatása,  az egészségnevelés, a fogászati prevenció..

Szántó Ildikó, a PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika tanszékvezetője annak a véleményének adott hangot, hogy sajnos a magyar iskolafogászati rendszer csak 3 éves kortól teszi kötelezővé a gyermekek rendszeres szűrését. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a szülők a gyermek 1 éves koráig legalább egy alkalommal, majd ezután félévente rendszeresen látogassák meg a fogorvost gyermekükkel fogászati és fogszabályozási tanácsadás céljából. Kitért arra is, az első fogorvosi vizitek jelentős segítséget nyújtanak egy egészséges kisgyermeknek is,  és még inkább,  ha már kezdődő fog és szájbetegségek, beszédhibák, rossz szokások, táplálási hibák, fogszuvasodás, vagy más egyéb korai elváltozások tapasztalhatók.

Az lenne a cél, hogy a gyerekeknek  teljes egészében fogszuvasodás mentes fogai legyenek, ami megegyezik  a WHO által  meghirdetett elvárásokkal.

„Magyarországon sajnos még mindig nagy számban találunk olyan kisgyermeket, aki fogszuvasodás miatt szenved, pedig kellő felnőtt felügyelettel ez a betegség megelőzhető. Ilyen kicsi gyermekek esetén a gyógyítás jelentősen nehezített: nem együttműködő a beteg, a fájdalom, a szövődmények, az altatásos ellátás, valamint a szülők számára táppénzes napok miatt az ellátás jóval bonyolultabb és költségesebb” –  emelte ki Szántó Ildikó.

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján november 11-én, csütörtökön 16 órától és november 13-án, szombaton 10 órától, előzetes regisztrációt követően várják az érdeklődőket. Regisztrálni az ertedesveledvideo@gmail.com e-mail címen lehet.(fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2021-11-10 21:25:20

További híreink
Középpontban a fiatalok egészsége
Intelligens technológiai alapokra épülő komplex prevenciós és rehabilitációs diagnosztikát és terápiát fejleszt ki közösen egy agár, egy kereskedelmi, egy orvos-biológiai...
2022-01-24 20:23:24, Hírek, Környezetünk Bővebben
Otthol, édes otthol
Ősbemutató a Pécsi Nemzeti Színházban - Otthol, édes otthol.
2022-01-22 02:30:06, Hírek, Környezetünk Bővebben
Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért
A pécsi önkormányzat Baranya megye meghatározó intézményeivel fog össze annak érdekében, hogy a régió településein, a megyeszékhelyen javuljon a gazdaság versenyképessége.
2022-01-21 20:38:58, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Két évvel ezelőtt, 2020-ban indult, idén decemberben záruló „Egészségügyi Adatelemző, Adathasznosítási, valami...
Bővebben >>