. Ma Emma napja van.
Középpontban a hatékony vízellátás
2023-03-23 22:42:43
  Középpontban a hatékony vízellátás

Középpontban a hatékony vízellátás

A  Pécsi Akadémiai Bizottság székházában a Víz Világnapja  alkalmából   Hatékony Vízellátás  címmel rendeztek  szakmai  konferenciát.

Az épületgépész, illetve a vízépítéssel és  vízgazdálkodással foglalkozó  szakemberek részvételével megtartott szakmai fórumon a fenntartható vízhasználat, az ivóvíz higiénia  került terítékre. A rendezvény szervezője a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Akadémiai Bizottsága Gépészeti és Épületgépészeti Munkabizottsága elnöke, Eördöghné dr. Miklós Mária egyetemi docens volt. A szervezésben, lebonyolításban szerepet vállalt még a Magyar Mérnöki Kamara, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, valamint a MTA PAB Vízgazdálkodási Munkabizottsága.  Két egyetemről érkezett szakemberek mellett előadást tartottak vállalkozások, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány képviselői is.

A konferencián többek között elhangzott, jó lenne, ha a víz hatékony felhasználásáról szóló információk is szinte a "csapból folynának".  Örvendetes azonban, hogy egyre nagyobb számban vannak azok a szakemberek, akik a vízkészlet takarékos felhasználásának fontosságát hangsúlyozzák, felelősséget éreznek eziránt. Tudomásul kell venni ugyanis, hogy ma már nem lehet a régi megoldásokat alkalmazni a rendszerek kiépítésénél, a korábbi mérnöki megoldások helyett újakra van szükség, a lehetséges legjobbat kell megkeresni a hatékonyabb működtetésük érdekében. Mindehhez fontos az új technikai megoldások, technológiák megismerése.  

Szó volt arról is, hogy a víz természeti kincs, amit csak részben tekinthető megújuló erőforrásnak, éppen ezért észszerű, takarékos felhasználása elsődleges szempont kell, hogy legyen. Azonban  nagyon fontos, hogy olyan megoldásokat találjanak a szakemberek, amelyek megfelelnek a víz minőségi és mennyiségi védelmének egyaránt.  Olyan megoldásra van szükség,  ami  egyaránt  figyelembe veszi a rövid- és hosszú távú vízgazdálkodási célokat, komplexen kezeli a vízellátás kérdését, törekszik az ökológiai és az ökonómiai fenntarthatóság szempontjainak összehangolására.

Az egész napos szakmai fórum előadásai mindezek megvalósításához nyújtottak megoldási lehetőségeket. Többek között szó volt az idén bevezetésre került az uniós előírásokkal harmonizáló  az ivóvízminőségéhez kapcsolódó szabályokról. Az ivóvíz-higiéniáról, a hideg- és meleg víz hálózatok kiépítéséről, azok minél hatékonyabb működtetéséről, a higiénia-tudatos ivóvízellátó rendszerekről, az azokat  segítő műszaki megoldásokról, a  geotermikus energiához kapcsolódó újabb eljárásokról, a biológiailag tisztított szennyvíz során keletkező szürke víz hasznosításának lehetőségeiről.

Utoljára frissítve: 2023-03-28 12:43:34

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>