. Ma Norbert napja van.
Középpontban a hatékony vízellátás
2023-03-23 22:42:43
  Középpontban a hatékony vízellátás

Középpontban a hatékony vízellátás

A  Pécsi Akadémiai Bizottság székházában a Víz Világnapja  alkalmából   Hatékony Vízellátás  címmel rendeztek  szakmai  konferenciát.

Az épületgépész, illetve a vízépítéssel és  vízgazdálkodással foglalkozó  szakemberek részvételével megtartott szakmai fórumon a fenntartható vízhasználat, az ivóvíz higiénia  került terítékre. A rendezvény szervezője a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Akadémiai Bizottsága Gépészeti és Épületgépészeti Munkabizottsága elnöke, Eördöghné dr. Miklós Mária egyetemi docens volt. A szervezésben, lebonyolításban szerepet vállalt még a Magyar Mérnöki Kamara, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, valamint a MTA PAB Vízgazdálkodási Munkabizottsága.  Két egyetemről érkezett szakemberek mellett előadást tartottak vállalkozások, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány képviselői is.

A konferencián többek között elhangzott, jó lenne, ha a víz hatékony felhasználásáról szóló információk is szinte a "csapból folynának".  Örvendetes azonban, hogy egyre nagyobb számban vannak azok a szakemberek, akik a vízkészlet takarékos felhasználásának fontosságát hangsúlyozzák, felelősséget éreznek eziránt. Tudomásul kell venni ugyanis, hogy ma már nem lehet a régi megoldásokat alkalmazni a rendszerek kiépítésénél, a korábbi mérnöki megoldások helyett újakra van szükség, a lehetséges legjobbat kell megkeresni a hatékonyabb működtetésük érdekében. Mindehhez fontos az új technikai megoldások, technológiák megismerése.  

Szó volt arról is, hogy a víz természeti kincs, amit csak részben tekinthető megújuló erőforrásnak, éppen ezért észszerű, takarékos felhasználása elsődleges szempont kell, hogy legyen. Azonban  nagyon fontos, hogy olyan megoldásokat találjanak a szakemberek, amelyek megfelelnek a víz minőségi és mennyiségi védelmének egyaránt.  Olyan megoldásra van szükség,  ami  egyaránt  figyelembe veszi a rövid- és hosszú távú vízgazdálkodási célokat, komplexen kezeli a vízellátás kérdését, törekszik az ökológiai és az ökonómiai fenntarthatóság szempontjainak összehangolására.

Az egész napos szakmai fórum előadásai mindezek megvalósításához nyújtottak megoldási lehetőségeket. Többek között szó volt az idén bevezetésre került az uniós előírásokkal harmonizáló  az ivóvízminőségéhez kapcsolódó szabályokról. Az ivóvíz-higiéniáról, a hideg- és meleg víz hálózatok kiépítéséről, azok minél hatékonyabb működtetéséről, a higiénia-tudatos ivóvízellátó rendszerekről, az azokat  segítő műszaki megoldásokról, a  geotermikus energiához kapcsolódó újabb eljárásokról, a biológiailag tisztított szennyvíz során keletkező szürke víz hasznosításának lehetőségeiről.

Utoljára frissítve: 2023-03-28 12:43:34

További híreink
A négylábú barátokról szólt a családi nap
Az örökbefogadást népszerűsítő, a felelős állattartást a középpontjába helyező Egy nap a négylábú barátokért elnevezéssel tartott családi napra várta a pécsi Morpheus Ala...
2023-06-05 16:28:29, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új lehetőségeket, változatos programok
Új lehetőségeket, változatos programokat kínál a Pécsi Egyetemi Borbirtok.
2023-06-02 22:42:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Hild Music Garden Pécs szívében
Pécs belvárosának szívében található Hild udvar ad helyet Hild Music Garden programsorozatának.
2023-06-02 22:39:46, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Új lehetőségeket, változatos programokat kínál a Pécsi Egyetemi Borbirtok.
Bővebben >>