. Ma Gedeon napja van.
Középpontban a karmester
2017-10-02 14:03:38
Középpontban a karmester

Középpontban a karmester

A bor és kultúra fellegvárában, Pécsen október 5. és 10. között 22 helyszínen 35 program várja a zenekedvelőket.

Az immár hagyományos Zeneszüret Fesztiválon a koncertek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, tematikus séták és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a tereket, utcákat. Pécs egyetlen klasszikus zenei fesztiválján a rendező Filharmónia Magyarország szlogenjének megfelelően kiviszi a zenét a koncerttermek falai közül, hogy a társművészeteket segítségül hívja, s különleges helyszíneken sokféle arcát mutassa meg az érdeklődőknek.

 

Az idei év középpontjában a karmester sokoldalú szerepe áll, ami a Kodály év keretében megrendezett hangversenyen, vagy a méltán világhírű pécsi Angster Orgonamanufaktúra 150. születésnapja alkalmából rendezett programokon is szerephez jut. A karmesterhivatás nemcsak a zenei produkciók kiemelt elemeként jelenik meg, de kiállításokon, sőt a tánc nyelvén is, hiszen a szervezők a dirigensi feladatokat új szempontokból, más megközelítésből is szeretnék bemutatni. A fesztivál nyitónapján, október 6-án nyílik. A karmester című kiállítás, majd „becsalogató” fanfárszó hangzik a Kodály Központ előtti téren, tisztelegve a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny előtt.

Az országban egyedülálló fesztivál egységében és hangulatában mutatja meg a zene életteli, örömre hívó természetét. Ne lepődjenek meg tehát a járókelők, ha lépten-nyomon zenei eseményekbe botlanak, lesz térzene, ifjúsági hangversenyek egész sora, de tematikus sétákat is rendeznek, s természetesen a zenelépcső koncertjei sem maradhatnak el.

Az egyedülálló koncertélmények csúcspontjaként a Kodály-emlékév részeként a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, szólistái, valamint a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének kórusai közösen viszik színre október 7-én este 19 órától a Széchenyi téren a dicsőségről álmodozó öreg obsitos, Háry János történetét.

 

A Zeneszüret Fesztivál másik különleges eleme az Angster-orgonagyár 150 éves évfordulójának tiszteletére szervezett orgonanap október 8-án, amelynek keretében Szamosi Szabolcs orgonaművész és a Pécsi Művészeti Symphonic Band koncertje mellett lesz orgonaséta és orgonagyár-látogatás, sőt bemutató keretében a gyerekek is tanúi lehetnek a sípöntésnek. A sétát Angster Erzsébet vezeti, a gyárlátogatás során pedig a dinasztialapító Angster József kedvenc süteményét is megkóstolhatják a résztvevők.

Utoljára frissítve: 2017-10-02 18:13:38

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pluszosok Egyetemének szervezői igyekeznek hasznos ismereteket átadni a neves tudósok, közéleti személyisége...
Bővebben >>