. Ma Auguszta napja van.
Középpontban az Alzheimer-kór
2015-08-15 23:09:26
Középpontban az Alzheimer-kór

Középpontban az Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór áll az első alkalommal induló magyar-török agykutatási program középpontjában Pécsett.


A Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) világszerte több mint negyven országban képviselteti magát. Többek között az egészségügy, az oktatás, az infrastrukturális beruházások és a műemlékvédelem területen számos programot támogat. A TIKA iroda - az Európai Unióban elsőként – az elmúlt év májusában nyílt meg Magyarországon, Budapesten.


A Pécsi Tudományegyetem (PTE) hosszú évek óta komoly hangsúlyt fektet stratégiájában az innovációra, a világszerte elismert kutatásainak minél hatékonyabb hasznosítására. Ebben a folyamatban mérföldkő volt a számos szempontból Közép-Európa szerte egyedülálló tudományos centrum, a Szentágothai János Kutatóközpont 2012-es átadása. Ebben a kutatóközpontban működik a pécsi egyetem Magatartás-élettani Kutatócsoportja is, amely kutatásaival összehangolt, preklinikai (állatkísérletes) és klinikai (humán) modellfejlesztési stratégiák beállítására törekszik a sejtszinttől a magatartásig. A beállított sejtszintű és magatartási modelleken a jövőben a kognitív teljesítményt javító farmakológiai (gyógyszeres) kezelések hatását kívánják vizsgálni a Nemzeti Agykutatási Program keretében.


Mint Hernádi István, a Pécsi Tudományegyetem Kísérletes Állattani és Neurobiológiai Tanszékének docense elmondta, a Pécsi Tudományegyetem Magatartás-élettani Kutatócsoportjának, valamint az Isztambuli Kültür Üniversitesi Agydinamikai, Kognitív és Komplex Rendszerek Kutatóközpontjának  együttműködésével megvalósuló kutatási program elsődleges célja, hogy a szakemberek  átfogóbb képet kapjanak a kór és más neurodegeneratív betegségek hátteréről. A kutatás célja úgynevezett funkcionális biomarkerek keresése a megismerési – kognitív - funkciók javítására az idegrendszeri, kémiai ingerület átvitel – neurotranszmisszió - befolyásolásával.


Mint ismeretes, a neurokognitív zavarok – demenciák -, illetve az ideghálózat egyéb zavarai a társadalom elöregedése miatt egyre komolyabb problémát jelentenek, ezért ezen betegségek megértése, valamint hatékony terápiák fejlesztése az egyik legnagyobb kihívás az idegtudományok számára. E betegségek közül az egyik legismertebb az Alzheimer-kór, amelynek előfordulása idős korban már 25-30 százalék körüli is lehet, a diagnosztizálástól a beteg haláláig átlagosan 8-10 év telik el, így a betegség nagy terhet ró a betegre, családjára és a társadalomra egyaránt. Hazánkban százezres nagyságrendű, az Egyesült Államokban 5,5 millió e betegek száma, ez nagy terhet ró mind az érintettekre, mind a családjaikra. Az előrejelzések szerint  ez a szám a jövőben jelentősen nőni fog, így bármilyen, a növekedés lassulását eredményező, a kezelést segítő megoldásnak óriási a jelentősége.

A török kutatók több évtizedes tapasztalattal  rendelkeznek a kór klinikai betegeken végzett vizsgálatában, míg a hazai szakemberek az alapkutatásokban, a preklinikai esettanulmányok elemzésében jeleskednek. A tervek szerint a projekt várhatóan  három-öt éves közös munkát foglal majd magában, amelyhez az anyagi hátterének megteremtéséhez a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökséghez (TIKA), valamint más kutatási ügynökségekhez nyújtanak be pályázatot a néhány héten belül elkészülő kutatási program alapján.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) hosszú évek óta komoly hangsúlyt fektet stratégiájában az innovációra, a világszerte elismert kutatásainak minél hatékonyabb hasznosítására. Ebben a folyamatban mérföldkő volt a számos szempontból Közép-Európa szerte egyedülálló tudományos centrum, a Szentágothai János Kutatóközpont 2012-es átadása. Ebben a kutatóközpontban működik a pécsi egyetem Magatartás-élettani Kutatócsoportja is, amely kutatásaival összehangolt, preklinikai  - állatkísérletes - és klinikai  -humán - modellfejlesztési stratégiák beállítására törekszik a sejtszinttől a magatartásig. A beállított sejtszintű és magatartási modelleken a jövőben a kognitív teljesítményt javító gyógyszeres kezelések hatását kívánják vizsgálni a Nemzeti Agykutatási Program keretében.

Utoljára frissítve: 2015-08-16 11:29:04

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Határtalan lehetőségek az agykutatás hónapján kognitív képességeink fejlesztésére.
Bővebben >>