. Ma György napja van.
Középpontban az egészség és a kultúra
2021-10-18 01:34:31
Középpontban az egészség és  a kultúra

Középpontban az egészség és a kultúra

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transz-diszciplináris Kutatások Intézete az Egészségtudományi, a Művészeti Karral és a PTE 3D Központtal társszervezésében ismét megrendezi a Kortalan Tudomány és Művészet Konferenciát és Fesztivált.

A már hagyományosnak számító rendezvény elsődleges célja a felsőoktatási intézmény kultúrájának és kutatásainak elismerése, valamint az igényes és érthető tudományos ismeretterjesztés mellett interaktív együttműködések létrehozása az egyetem karai között és azokon  kívül egyaránt. A Kortalan Tudomány és Művészet Konferencia és Fesztivál nem titkolt célja, hogy a Pécsi Tudományegyetem őszi programkínálatának központi fesztiváljává erősödjön a jövőben, valamint egyre bővülve mutassa be a tudományos kutatások színességét, a művészetekkel való egyre szorosabb összekapcsolódását, a két terület egymásra hatását.

Az eseményfolyam rendezvényeire október 18-23. között Pécsett több helyszínen - az Egészségtudományi Karon, a Király utcai Reggeliben, a Püspöki Magtár Látogatóközpontban - kerül sor, de a programok közt számos konferencia online lesz követhető. Az egyetemi kutatások és kultúrák sokszínűségét, a tudományos eredményeket bemutató programsorozat idei központi témája az egészség és kultúra. A konferenciák és panelbeszélgetések előadásai a maguk rész- és határterületein mozogva ismertetik miként és hol kapcsolódnak egymáshoz ezek a területe, hol metszi egymást, hat egymásra a kultúra és egészség, mindezt koronként vizsgálva ezek multidiszciplináris jellegét.

Az angol nyelvű Health Humanities nyitókonferencián az orvostudomány olyan ágába nyerhetnek betekintést az érdeklődők, ami több tudományágat – filozófia, társadalomtudományok, történelem, vallás és művészet – ötvözve segíti orvostudományok alkalmazhatóságát a napi klinikai gyakorlatban, és a jövő orvosainak magas színvonalú oktatására tesz erőfeszítéseket.

Az MTA Lendület Értékek és Tudomány Kutatócsoport szervezésében megvalósuló Bioetika – Mi végre? kerekasztal beszélgetés keretében megismerkedhetnek a bioetikával, annak módszereivel és azokkal az e témakörbe tartozó problémákkal, kérdéskörökkel, melyekkel egyre többet szembesülnek az orvosok és orvostanhallgatók.

Az Interdiszciplináris Konferencia előadói azt mutatják be, miként működnek együtt az eltérő tudományterületek kutatói,  hogyan alkalmazhatók a modern technológiák a társadalom egészségi állapotának javítása érdekében.

A Citizen Science Konferencia azoknak a civileknek szól, akik önkéntesen gyűjtenek adatokat és mintákat, hozzájárulva egy-egy kutatás sikeréhez és a problémák helyi, alulról kezdeményezett megoldásához. A konferencia előadói a citizenscience projektekben rejlő innovációs lehetőségek felmérésével és azok  mentorálásával kapcsolatos módszertani kérdéseket vitatják meg.

A Homo Ludens 2.0 - Az ember virtuális világainak tudománya és művészete egész napos konferencián a videó-játékok kerülnek terítékre. Szó lesz e-sportól, a játékfüggőségről, a hivatásos streamerekről, a játékfejlesztésről, valamint az első magyar interaktív filmről is.

A Digitális forradalom – Pécs 4.0 eseményen megismerhetik azokat a digitális, 3D, AI és orvos-mérnöki technológiákkal foglalkozó szervezeteket és kutatásokat, amelyek kifejezetten Baranya székhelyéhez, vagy a Pécsi Tudományegyetemhez köthetők, valamint Tilesch Györggyel -mesterséges intelligencia-szakértő, a Fehér Ház MI-etikai munkacsoportjának tagja - is hallhatunk egy beszélgetést.

A borkóstolóval egybekötött Irodalmi esten egyszerre jelenik meg a művészet és az irodalom, a gasztronómia és a bor. A program részeként előad Simon Bettina, Király Kinga Júlia, Méhes Károly és P. Horváth Tamás, s a műsor tematikája Pécs és a pécsiség lesz. A vacsora mellett egy 5 tételből álló borkóstolón ismerhetők meg a Püspöki Pincészet borai (4 tétel), valamint Pécs város bora is ötödikként.

A PTE Művészeti Kara és a Kreatív Partnerség Program (a T-Tudok Oktatáskutató Intézet fejlesztési programja) együttműködésében megvalósuló nemzetközi konferencián a kreativitás fejlesztésének és mérésének a lehetőségeiről lesz szó. A workshopokkal gazdagított esemény középpontjában a kreativitás fejlesztése és méréseinek lehetőségei állnak a középpontban, az OECD CERI nemzetközi program és annak magyar eredményeit elemezve. Az OECD projektnek, amelyben 14 ország vett részt, kettős célja volt. Egyrészt, hogy a kreativitást és kritikai gondolkodást fejlesztő eszközcsomagot adjon a pedagógusok kezébe, másrészt, pedig az, hogy a 2021-es PISA vizsgálatba a kreativitást mérő feladatsorok kerülhessenek be. A nemzetközi kutatás Magyarországon végzett felmérésének két tanévében mintegy 14 iskolában 780 általános iskolás és 754 középiskolás tanulót kérdeztek meg.

A Kreatív Partnerség Program egy tantárgyakon átívelő oktatást és tanulást támogató kezdeményezés, ami a későbbiekben a tanterv részévé válik.  Célja a tanárok, kreatív szakemberek és szülők között létrejövő partnerség létrehozása, a tanulók kreativitásának és kritikai gondolkodásának fejlesztésére, és ezen keresztül tanulási motivációjuk és teljesítményük javítása érdekében.

Az Aktuális, sürgősségi ellátással foglalkozó podcast különkiadása a fesztivál alkalmából az időskori vészhelyzetekkel, a sürgősségi ellátást igénylő helyzetek felismerésével foglalkozik, segítséget nyújtva a bajbajutottak azonnali ellátásához.

Az Adalékmentes podcast dietetikusai olyan ötleteket és praktikákat adnak át a hallgatóknak, amelyeket a hétköznapokba tudatosan  alkalmazva nem csak az egészségüket, de fiatalságukat is megőrizhetik az emberek. Dietetika a hagyományos kínai gyógyászatban címmel tart előadást Hegyi Gabriella, a PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézetének vezetője, melynek keretében a  résztvevők megismerkedhetnek a kínai táplálkozástudomány elméletével és annak hétköznapi alkalmazási lehetőségeivel.

Hiába főzöl mindennap, olykor mégis túlfő a rizs:egy, az ETK tankonyháján főzéssel és kóstolással egybekötött gasztronómiai utazás, melyen a regisztrált résztvevők Japán különleges - wasabi, mochi és más különlegesség ételek - világába nyernek betekintést.

Az Egészségtudományi Kar a szakma neves kiállítóival Mozgásterápia és Sporttáplálkozás a XXI. században címmel országos szakmai napot és expót tart, amelyen a mozgásterápia területéről számos előadáson, workshopon és mozgásprogramon szerezhetnek elméleti és gyakorlati ismereteket a regisztrált érdeklődők. A Taichi in practice programon egy rövid bevezető után pedig  gyakorolhatják a mély légzés, relaxáció és folyamatos mozgás együttes hatását a testükre, a lelki állapotukra.

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>