. Ma Márk napja van.
Középpontban magyar és horvát Baranya kulturális sokszínűsége
2021-11-03 20:34:08
Középpontban magyar és horvát Baranya kulturális sokszínűsége

Középpontban magyar és horvát Baranya kulturális sokszínűsége

A TEACH projekt keretében az eszéki Nansen Dijalog Centar és a pécsi Emberség Erejével Alapítvány horvát és magyar pedagógusokkal egyedülálló  oktatási programokat dolgoznak ki.


A projekt keretében  egyebek mellett a   magyar és horvát diákok húsz nagyméretű posztert készítettek, amelyeken a saját szemszögükből  mutatják be a lakóhelyüket. A vándorkiállítás első állomása a Pécsi József Nádor Általános Iskola, Gimnázium, Szakiskola, Technikum és Szakképző Iskola volt. A kiállítás megnyitóját követő vetélkedőn   őt csapat   az Emberi Jogok Európai Egyezményének évfordulója kapcsán - amelyet 1950. november 4-én írták alá -, mérte össze tudását. A  feladatok olyan interaktív, játékos  feladatokból álltak, amelyek az esélyegyenlőséghez és a sokszínűséghez kapcsolódtak.


A TEACH projekt keretében az eszéki Nansen Dijalog Centar és a pécsi Emberség Erejével Alapítvány szakemberei horvát és magyar pedagógusokkal olyan oktatási programokon dolgoznak, amelyek segítik a kultúrák közötti párbeszédet és tanulást. A programban nyolc általános és középiskola összesen  húsz  pedagógusa és háromszáz diákja vesz részt. A projekt az elmúlt év  júliusában vette kezdetét és 2022. júniusáig tart, a benne  résztvevő iskolák 5000 eurós támogatásban részesültek, amelyen korszerű informatikai eszközöket vásárolhattak.


Mint Nyirati András, az Emberség Erejével Alapítvány munkatársa,  a projekt vezetője  elmondta, a járvány  és az ennek következményeként bevezetett online oktatás nem kis nehézségek elé állította a  projektben résztvevőket. Számos kihívással kellett szembe nézniük.  Nagy örömet jelent számukra, hogy most már lehetőségük van arra, hogy személyesen találkozzanak egymással, megmutathassák az eddig elért eredményeiket, mint például a magyar és horvát diákok által készített húsz nagyméretű posztert, amelyeken a saját szemszögükből mutatják be a lakóhelyüket.


Kitért arra is, azért nyújtottak be közös  pályázatot az  iskolákkal, mert mint  civil szervezet ezen a módon tudják a pénzhiánnyal küzdő  magyar oktatási rendszert támogatni, e mellett  egy másfajta tudást is meg tudnak mutatni. Hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy a projekt során  rámutassanak  magyar és horvát Baranya kulturális sokszínűségére, felhívják a figyelmet annak történelmi mélységeire, és az ebből fakadó értékekre, amelyek már annyira természetesek az itt élők számára, hogy nem tudatosul bennük ennek a jelentősége és hatása a mindennapjaikra, személyiségük fejlődésére.

 

A projekt során többek között poszter kiállítás, interaktív térkép, társasjáték, e-learning kurzusok, tananyagot vizsgáló kutatás és módszertani kézikönyv készül. Az  elért  eredményeket konferencia keretében mutatják be 2022 év első felében Pécsen.

Utoljára frissítve: 2021-11-03 20:35:44

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>