. Ma Beáta napja van.
Közös kiállítással emlékeznek Csontváryra Budapesten és Pécsett
2023-02-28 22:17:54
 Közös kiállítással emlékeznek Csontváryra Budapesten és Pécsett

Közös kiállítással emlékeznek Csontváryra Budapesten és Pécsett

A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum közös kiállítással ünnepli a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadart.


A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április13-án  nyílik a Szépművészetiben  és három hónapig lesz látható. Az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba, ahol szintén három hónapig lesz látható. A mintegy 40 művet felvonultató tárlat tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.


A Szépművészeti Múzeumban utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből,  Baranya székhelyén pedig a Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzöttekkel.  Ennek köszönhetően  együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy aZarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.  


Amíg a pécsi múzeum Csontváry művei a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően egy Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítás nyílik a Janus Pannonius Múzeumban. A Szépművészeti gyűjteményében őrzött gazdag  anyagból 2014-ben, a mester születésének 150. évfordulóján nyílt tárlat a fővárosban, amelynek több mint százezer látogatója volt, de az elmúlt években nagy sikerrel mutatkozott be a különleges kollekció Rómában és Pekingben is.

Utoljára frissítve: 2023-02-28 22:18:46

További híreink
Szokások, énekek, fazekak
Megújítja múzeumpedagógiai programját a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum.
2023-03-21 21:08:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Építőipari nívódíjas az orvoskar új épülettömbje
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület által alapított Építőipari nívódíj a hazai építőipar legmagasabb elismerésének számít.
2023-03-21 21:01:15, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig
Csillagászati Hét különleges eseményeinek sora várja az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben március 23–26. között.
2023-03-18 02:50:59, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Vári Éva és Bősze Ádám lesz a házigazdája a Pécsi Harmadik Színház jótékonysági gálájának március 15-én 17 óra...
Bővebben >>