. Ma Malvin napja van.
Közös kiállítással emlékeznek Csontváryra Budapesten és Pécsett
2023-02-28 22:17:54
 Közös kiállítással emlékeznek Csontváryra Budapesten és Pécsett

Közös kiállítással emlékeznek Csontváryra Budapesten és Pécsett

A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum közös kiállítással ünnepli a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadart.


A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április13-án  nyílik a Szépművészetiben  és három hónapig lesz látható. Az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba, ahol szintén három hónapig lesz látható. A mintegy 40 művet felvonultató tárlat tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.


A Szépművészeti Múzeumban utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből,  Baranya székhelyén pedig a Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzöttekkel.  Ennek köszönhetően  együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy aZarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.  


Amíg a pécsi múzeum Csontváry művei a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően egy Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítás nyílik a Janus Pannonius Múzeumban. A Szépművészeti gyűjteményében őrzött gazdag  anyagból 2014-ben, a mester születésének 150. évfordulóján nyílt tárlat a fővárosban, amelynek több mint százezer látogatója volt, de az elmúlt években nagy sikerrel mutatkozott be a különleges kollekció Rómában és Pekingben is.

Utoljára frissítve: 2023-02-28 22:18:46

További híreink
Több ezer beteg életét könnyítik meg
Egy, az egész régióban úttörő újításnak köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikáján már távolról is elvégezhető a Parkinson-kór kezeléséb...
2023-10-01 21:10:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Utánanézett kik a meghívói
A Pannon Filharmonikusokkal lépett fel először hazánkban Jennifer Pike.
2023-09-30 21:14:56, Hírek, Környezetünk Bővebben
A mohácsi csata időszakának legnagyobb éremkincslelete
A mohácsi csata időszakának legnagyobb éremkincslelete látható a Janus Pannonius Múzeum Kincs ami van kiállításán.
2023-09-26 02:11:13, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon egyedülálló önkéntes programban vesz részt a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány.
Bővebben >>