. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Közös magyar-horvát művészeti program
2021-09-26 02:09:46
Közös magyar-horvát  művészeti program

Közös magyar-horvát művészeti program

Az eszéki és pécsi  egyetemi kórusok  előadásában lesz hallható két alkalommal is a határon átnyúló uniós program keretében  a Carmina Burana határon innen és túl. 

A CHOIR projekt az Interreg V-A Magyarország-Horvátország együttműködési program 2014-2020 társfinanszírozásában valósul meg, amelynek keretében a Pécsi Tudományegyetem kórusai és a Josip Strossmayer Egyetem Eszék-Művészeti Akadémia közös művészeti programokat hoznak létre, többek között előadják Orff: Carmina Burana című művét, amelynek maga a zeneszerző   készítette el két zongorára és ütős hangszerekre  írt változatát. A kórusművet három alkalommal is előadják Pécsett, Villányban és Eszéken, ez utóbbi koncertet az Eszéki Kulturális Központtal együttműködve tartják meg, amikor is a mű  Antoaneta Radočaj-Jerković karnagy vezényletével szólal megi .

E mellett a két egyetem hallgatói megismerik egymás kóruskultúráját. A kórusok a műhelymunkák keretében Kodály Zoltán és néhány horvát zeneszerző jellegzetes népzenére épülő  kórusművét. A két intézmény egyetemi hallgatói egymás zenei kultúrájának megismerésével  nemcsak kibővítik  ismereteiket, de jobban  megismerik  egymás országát is. Ezzel nemcsak a szakmai fejlődésükhöz járul hozzá a program, hanem, a két szomszédos ország közötti kapcsolatok  elmélyítéséhez.

A horvát nemzetiségű lakosság évszázadokkal ezelőtt  otthonra lelt a sok nemzetiségű  Pécsen, a hogy a határ közelében élő magyarok is Horvátországban.. Számos példa van a kulturális együttműködésre, amelyek sok fajta lehetőséget kínálnak a kulturális találkozásokra.


A Carmina Buranát Pécsett   a Kodály Központban  a Pécsi  Egyetemi Kórus, valamit az eszéki egyetem kórusa adja elő. Az est szólistái  Anja Papa, szoprán, Stevan Karanac, tenor Berislav Jerković, bariton. Vezényel Lakner. Tamás. Zongorán közreműködik   Balásy: Szabolcs és Horváth  Krisztián, valamint a  Pannon Filharmonikusok ütősei.

 A SLAVONSKI BRODban a koncert és hangversenyterem ad majd otthont a projekt záróhangversenyének  2022. március 22-én.

Utoljára frissítve: 2021-09-26 09:12:59

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>