. Ma Emma napja van.
Közösen keresik az új utakat
2017-04-02 03:01:22
Közösen keresik az új utakat

Közösen keresik az új utakat

Workshopot szervezett a Pécsi Német Önkormányzat „Fünfkirchen – azaz a német Pécs – öt éven belül” címmel.


A Lenau Házban megrendezett  ötletbörzére  a velük évek óta együttműködő  német nemzetiségi szervezetek képviselőit is meghívták, hogy közösen alakítsák ki a Magyarországi Németek Országos Önkormányzat által  2016-ban közzétett, 2020-ig tartó stratégiájának regionális tervét.


Pécsett 21 éve működik német önkormányzat, ami évről évre számos kulturális programot szervez nagy számú érdeklődő részvételével.  Ebben az esztendőben  a húsvét előtti nagyhéten öt Pécs környéki településen mutatják be a német nyelvű János Passiót, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont és a szekszárdi Magyarországi Német Színházzal  közösen. A nyári hónapokban a hagyományokhoz híven idén  lesz térzene,  amelynek a Zsolnay Kulturális  Negyed ad helyet. Ezen a módon is szeretnék mind  szélesebb körben megismertetni  a magyarországi németek zenéjét, annak gazdag dallamvilágát.  Szeptemberben  a  történelmi belvárosában kerül sor a tradicionális Pécsi Német Napra, az  adventi időszak kezdetén pedig karácsonyi koncertre  várják az érdeklődőket a Kodály Központba.


Ezek mellett  új kezdeményezéseként  augusztusban  33 gyermek részvételével népismereti tábort szerveznek  Liptódon. Pécsi Körkép/FünfkirchnerRundschau címmel  évente kétszer, alkalmanként ezer példányban megjelenő lapot adnak ki, amelynek első száma hamarosan napvilágot lát és  új, korszerű, rendszeresen frissített saját honlapon  is beszámol  majd az önkormányzat tevékenységéről.

   
– Egy város németsége egész más kihívásokkal áll szemben, mint egy kisebb településé, azonban teljesen más lehetőségekkel is élhet – véli Flódung János a  Pécsi Német Önkormányzat  elnöke.  –A partnereinket is bevonó workshoppal  is az volt a célunk, hogy megismerjük a Pécsett élő németek elvárásait.  E mellett az összefogással  szeretnénk elérni, hogy a városi politikában még nagyobb hangsúlyt kaphasson a véleményünk. Vannak  álmaink is, amelyeket valóra szeretnénk váltani, mint például, hogy jó lenne ha működhetne német nyelvű bölcsőde a városban, vagy ha a kisgyermekes családok rendszeresen járhatnának német nyelvű gyerek misékre. Tervezzük német nemzetiségi tanösvény létrehozását is. Beszélgettünk mindemellett arról is, hogy vajon milyen kitörési pontot jelenthetnek számunkra a városunkban tanuló német egyetemisták és a magyarországi német háttérrel működő cégek.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>