. Ma Gedeon napja van.
Kriptovalutával vették, online értékesítették a kábítószert
2020-06-14 20:30:07
Kriptovalutával vették, online értékesítették a kábítószert

Kriptovalutával vették, online értékesítették a kábítószert

A Pécsi Járásbíróság letartóztatta azt hét személyt, akik ellen bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folyik nyomozás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztálya bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett miatt folytat nyomozást Z. Vilmos 36 éves szigetvári lakos és az általa irányított bűnözői csoport tagjai ellen, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy legalább két éve külföldi weboldalakról beszerzett új pszichoaktív anyagot  árultak.
 
Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a szigetvári férfi 2018. nyarán hozta létre azt a mostanáig folyamatosan működő, tíz tagú bűnszervezetet, amelynek keretében külföldről kereskedelmi mennyiségű új pszichoaktív anyagot rendelt, az ellenértéket pedig kriptovalutával egyenlíttette ki.  A megvásárolt és Magyarországra bejuttatott új pszichoaktív anyagokat a bűnszervezet tagjai porciózták ki, csomagolták be, majd országszerte, különböző postákon feladták azokat, így juttatták el a fogyasztókhoz. Az eddig beszerzett adatok szerint a bűnszervezet legalább 13.000 db. postai csomagot adott fel és a számláikra az eladásból legalább 200 millió forint érkezett.

A drogbanda  személyes találkozások nélkül, kizárólag online értékesítette a pszichoaktív anyagot  és postai úton,  vagy futárcégeken keresztül kézbesítette azt a vásárlókhoz. A kiválóan konspiráló bűnözők külön informatikust és logisztikust is alkalmaztak, hogy minél gördülékenyebben működjön a drog biznisz. A nyomozás adatai szerint a Z. Vilmos által irányított csoport legalább 14.000 csomagot kézbesített közel két év alatt, amivel körülbelül 200 millió forint bevételre tettek szert.
 
A banda nem két éve kezdte el a bűnözést, több tagját vonták már korábban eljárás alá hasonló bűncselekmények, így új pszichoaktív anyaggal, illetve kábítószerrel visszaélés miatt. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói június elejére összehangolt akciót terveztek a bűnszervezet felszámolására, azonban  Z. Vilmos – a bűnözői csoporthoz tartozó – feleségével és testvérével együtt Horvátországba utazott. A Szigetvári Járási Ügyészség európai nyomozási határozatot bocsátott ki, így a horvát rendőrséggel együttműködve lehetőség nyílt a bűnszervezet – már európai elfogatóparanccsal is körözött – három külföldön bujkáló tagjának elfogására is.
 
A rendőrség június 11-én délután egyszerre lépett akcióba mind Magyarországon, mind Horvátországban. Ennek során a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói  elfogták a banda hét tagját, a horvát rendőrök pedig  előállították Z. Vilmost és két bűntársát. A magyarországi intézkedések alkalmával a rendőrök több  helyszínen új pszichoaktív anyagot, a csomagoláshoz és postázáshoz felhasznált kellékeket, valamint a bűncselekményhez kapcsolódó bizonyítékokat foglaltak le.
 
Az akcióval párhuzamosan a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda  Vagyon-visszaszerzési Hivatalának munkatársai a bűnös úton szerzett jövedelem zárolására számos kényszerintézkedést alkalmaztak. A gyanúsítottakhoz kapcsolódó ingóságokat és ingatlanokat foglaltak le. Zár alá vettek 14 ingatlant és közel 31 millió forint értékben foglaltak le nagy értékű autókat, ékszereket és készpénzt.
 
A horvát rendőrök szintén kutatásokat tartottak az elfogott gyanúsítottak lakóhelyén, és összesen 30 millió forint értékben foglaltak le eurót és forintot, tíz mobiltelefont, valamint egy luxusautót.
 
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Pécsi Osztályának nyomozói a bűnözői csoport hét elfogott tagját gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket és kezdeményezték letartóztatásukat. A Baranyai Megyei Főügyészség  indítványára, mivel tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, nehezítenék a bizonyítást, illetve folytatnák a bűncselekmény elkövetését a Pécsi Járásbíróság nyomozási bírája – egyetértve az ügyészség álláspontjával – elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását.


A Horvátországban elfogott két férfi és egy nő - a bűnszervezet vezetője és két tagja -  kiadatási őrizetben vannak. Magyarországnak történő átadásáról a későbbiekben dönt a bíróság.

Egy biztos, most egy jó darabig hiánycikk lesz az új pszichoaktív anyag, ugyanis a drogbanda a tiltott szer piacának  80 százalékát uralta az országos online kábítószerpiacon.

Utoljára frissítve: 2020-06-14 20:32:58

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Ka...
Bővebben >>